Patlat bir mısır

  • 19 Ocak 2016
  • 141 kez görüntülendi.
Patlat bir mısır

 

Patlat bir mısır.İzlediğimiz filme kısa bir mola ! Hemen yanımızda duran patlamış mısır için şimdi reklamlar :

Dünyanın en popüler ve çok yönlü sebzelerinden biri olan mısır, Meksika ve Orta Amerika kökenli olduğu söylenen büyük bir tahıl bitkisidir. Mısır bir sebze olarak adlandırılmasına rağmen, aslında tahıl ürünüdür. Yani karbonhidrattır ve her tanesi ile baştan sona bir sağlık deposudur.

Sanat ve matematik harikası olan mısıra eski Amerika yerlileri, tanrılarının yaptığı bir madde olarak tapar ve kendilerinin bu maddeden geldiklerine inanırlarmış.

Kim patlattı bunu?

Mısırı ilk patlatarak yiyenin de Amerikan yerlileri olduğu söylenir. Yerliler, mısırı şişe geçirerek tekrar tekrar ısıtarak veya kızgın kumlara gömerek değişik şekillerde patlatma yollarını bulmuşlardır. Çoğu zaman boyunlarına asarak kolye şeklinde de kullanmışlardır.

Patlamış mısır sevmeyen yoktur herhalde diyecektim ki sevmeyenlerin de hayli fazla olduğu görülüyor. Özellikle sinema salonlarında çıkardığı sesten rahatsız olup filmi terk etme isteği uyandıracak kadar… Ama bende zaten size bu sinemalarda ”Popcorn” başlığı altında satılan; bol kalorili mısırlardan değil, evde GDO’suz olduğuna dikkat edilip patlatılmış mısırın faydalarından bahsedecektim.

REKLAM
X

Şu mısırı patlatsakta mı yesek ?

İşlem görmemiş patlamış mısırın faydalarını şöyle sıralayalım :

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, patlamış mısırda bol miktarda antioksidan maddeler ile polifenoller adı verilen maddelerin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Polifenoller meyve ve sebzelerde de çokça bulunan bir besin maddesidir. Bu maddelerin çokluğu mısırın işlenmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Böylece kansere ve bağışıklık sistemini zayıflatan diğer bir takım hastalıklara karşı etkin koruma sağlar.

Vitamin deposudur. Hafızayı korumakta yardımcı olan B1 (tiamin), strestan uzaklaştıran B5 (pantotenik asit), folat, lif, C vitamini, fosfor ve manganez içerir.

Lif içeriği bakımından oldukça zengindir. Bu sayede kan şekerini ideal düzeyde tutabilmektedir. Aynı zamanda tokluk hissi oluşturacağından yeme alışkanlığını azaltır. Bu özelliği ile diyet ürünleri listesine girmiştir. Yağsız bir bardak patlamış mısır bir dilim ekmek kalorisindedir.

Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir.

Sindirim sistemini düzenlemekte ve diyabeti kontrol etmekte yardımcıdır.

Serbest radikallere karşı etkili olduğu için zihinsel hastalıklara, kalp ve cilt sağlığına olumlu etkileri söz konusudur.

 

 

 

Cips ve türevlerinin yerine tercih edilmesi gereken patlamış mısır, bu faydaları ile en sağlıklı atıştırmalıklar listesine adını yazdırmıştır. Tabi ki aşırı ve bilinçsiz tüketimi ile de zararlı yanları ortaya çıkacaktır. Uzmanlar özellikle sinema girişlerinde ve market raflarında satılan patlamış mısırlar konusunda uyarıyor.

Bu arada patlamış mısırlar, nerede o eski patlamış mısırlar dedirtecek tarifler ile de gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bize de evde sağlıklı ve keyifli bir deneme imkanı sunuyor.

Dikkat, film başlamadan bitirmeyiniz.

Sağlıcakla kalalım.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ