Sallama Poşet Çay Kağıdı Sağlık Açısından Zararlı Mıdır?

  • 08 Haziran 2016
  • 254 kez görüntülendi.
Sallama Poşet Çay Kağıdı Sağlık Açısından Zararlı Mıdır?

POŞET ÇAYLA GELEN TEHLİKE

Sallama Poşet Çay Kağıdı Sağlık Açısından Zararlı Mıdır?
Merhaba sevgili okurlarım. Bu yazımızda günlük hayatta bolca kullandığımız sallama çay olarakda söylediğimiz poşet çaylardan bahsedeceğiz.

İR GIDA; OLMASI GEREKENDEN DAHA HIZLI HAZIRLANABİLİYORSA….

Poşet çaylar praktikliği sebebiyle büyük ilgi gördü hatta birçoğumuzun vazgeçilmezi olmaya başladı. Kimilerimiz toz çaydan şaşmasa da poşet çayın kazandırdığı zaman hepimizi cezbetti. Ancak bu küçük Pratik poşetlerin vücudumuza nasıl zarar verdiğinin farkında değiliz. Sizce bu poşetler o sıcaklıkta dakikalarca hatta demlik poşetlerin saatlerce durduğunu varsayarsak nasıl oluyor da erimiyor ?

AKŞAMA KADAR BARDAKTA DURSA YİNE DE YIRTILMIYOR ???

Bu erimeyi, yırtılmayı önleyen madde epiklorohidrin dediğimiz bir kimyasal. Epiklorohidrin sıcak suyla temas ettiğinde kanserojen bir madde olan 3-MCPD denilen bir maddeye dönüşüyor.Bu madde sağlık bakanlığı tarafından orta dereceli, gırtlak ve mide kanserine neden olan bir madde olarak tanımlanıyor. Üstelik bu madde böcek ilaçlarında kullanılıyor.

Gelelim son moda ve sağlıklı olduğu iddasıyla piyasaya sürülen piramit çaylar. Bu çayların kağıttan değil bi tür kumaştan yapıldığı için digger poşet çaylar gibi zararlı olmadığı öne sürüldü ancak içerdiği polimerler nedeniyle diğerlerinden kalır yanı yok.

Peki poşet çaylardan tamamen vazgeçmeli miyiz ? Aslında bu poşetler tamamen bitki liflerinden üretilebilir. Abaka ağacı denilen muz ağacının nem çekme özelliği olduğundan bu kimyasallar yerine kullanılabilir. Poşetler kapatılırken de en doğru yol olan ısı ile kapatma yöntemi kullanılırsa poşet çayların tehtidi ortadan kalkar.
Yine de benim tavsiyem %100 paslanmaz çelikten üretilen çay demleme süzgeçleri. Neredeyse poşet çaylar kadar dinamik çayınız en fazla 3 dakikada istenilen kıvama geliyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 13 YORUM
  1. Murat dedi ki:

    Rengini alınca cıkart bardakdan çok durmasın zararı az olur

  2. Veysel Caner dedi ki:

    Bende Çölyak hastasıyım bu poşetlerin yapıştırıcı maddesinde gluten kullanılıyor buda Çölyak hastaları için yasak ve kullanmaması gerekiyor. Glutenin yapıştırıcı özelliği bulunmaktadır aynı durum kâğıt bardaklar içinde geçerlidir.

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Glutenın yapıştırıcı özelliği ekmek için geçerlidir. Sıcaklıkla ve suyla birleşince jel bir yapı kazanıyor hamurun yapısı gibidir. Protein olan gluteni çay poşetinde kullanılmaz.

  3. Ömer Demir dedi ki:

    Merhabalar, bu bahsetmiş olduğunuz epiklorohidrin in sıcak suyla teması sonucu oluşan 3-MCPD maddesinin zararını sağlık bakanlığı biliyorsa nasıl izin veriliyor?

  4. mehmet yılmaz dedi ki:

    Çok faydalı bir yazı olmuş, ben zaten sallama çayı hiç sevmiyorum ama bazen zorunda kalıyoruz, bundan sonra daha dikkatli olacağım.

  5. tolgahan gencer dedi ki:

    çok tüketilen bir gıdanın bu derece zararlı olabilceğini öğrenmek gerçekten çok üzücü ve ürkütücü. sağlığımıza bizden fazla dikkat eden birilerinin olması mükemmel. teşekkürler.

  6. Özge çelik dedi ki:

    Sallama çay hem pratik hem tasarrufludur zannederdik bilgiler için sağolun

  7. Esra Yaman dedi ki:

    Demlik poşetleri özellikle çok pratik ve temiz gerçekten. Ama sağlıklı olmadığını öğrendim sayenizde, teşekkürler. “Her şeyi salla çayı demle” diye boşuna dememişler

  8. Özge Arifağaoğlu dedi ki:

    Günlük hayatta çok kullanıyoruz, bilgilendirdiginiz için çok teşekkürler

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      rica ederiz faydalı olduysa ne mutlu bizlere 🙂

  9. MUHAMMET dedi ki:

    Hocam ben yeşil çayı poşet çaydan içiyorum başka yolu yok poşeti yırtsam içindeki çayı öyle içsem olurmu

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      tabi ki olur hocam tozları sizi rahatsız etmiyorsa bir sorun yok.

  10. MUHAMMET dedi ki:

    h

BİR YORUM YAZ