AIP Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

  • 30 Temmuz 2018
  • 160 kez görüntülendi.
AIP Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Günümüzde zaman geçtikçe beslenme konusunda pek çok farklı sorun ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda ise farklı diyetler ortaya çıkmaktadır. Yazımızda özel bir diyet olan AIP diyetinden bahsedeceğiz. Çünkü genel olarak zayıflama amaçlı bir çok farklı diyet vardır. Bu beslenme biçimi ise zayıflamak için değildir. Bunu belirttikten sonra yazımızda AIP diyeti nedir? Neden ve nasıl yapılır? Faydaları, etkileri nelerdir? bu konulara değineceğiz.

AIP Dİyeti Nedir?

Tahıllar, süt ve süt ürünleri,baklagiller, yumurta, kuruyemiş, şeker ve tatlandırıcılar gibi bir çok farklı gıdanın yasaklandığı bir diyettir. Dolayısıyla normal bir insanın bu diyete başlaması demek tükettiği gıdanın% 70 ini değiştirmesi anlamına gelmektedir. Çünkü yasaklar çok, sıkıcı ve ciddi sabır gerektiren bir diyettir. Tabi ki durup dururken kimse bu diyeti yapmak istemez. Bu denli zor diyetin yapılmasının elbet önemli bir sebebi vardır.

AIP Diyetini Kimler Yapmalıdır?

AIP diyeti basit anlamda bir bağırsak ve bağışıklık sistemi ile ilgili bir durumdur. Ayrıntıya girecek olursak bazı gluten içeren gıdalar, şekerli işlenmiş gıdaların bağışıklık sistemini etkileyerek, istenmeyen gıdaların bağırsaktan kana geçmesidir. Kana geçen bu gıdalar tiroit bezlerini ve bazı sistemleri etkiler. Bunun sonucunda vücut bu durumu bir saldırı olarak görür ve antikorlar kendi vücudumuza saldırır. Sonucunda hücreler zarar görür, bağışıklık sistemi ciddi anlamda çöker, farklı hastalıkların ortaya çıkması gibi olumsuz sonuçlar doğurur.

İşte bu durumlardan dolayı doktor kontrolü yapıldıktan sonra bu diyetin uygulanmasına karar verilmelidir. Kafasına göre herkes bu diyeti yapmamalıdır. Çünkü un,şekerli gıdalar işlenmiş gıdalardan ne kadar uzak durmanızı tavsiye etsek de bu diyette normal bir insana faydalı olacak bazı gıdalarda yasaklanmıştır.

AIP Diyeti Nasıl Yapılır?

REKLAM
X

Bu diyette nasıl yapılır yerine dikkat etmemiz gereken yasak olan gıdaları tüketmemektir. Şimdi bu gıdalar göz atalım:

Yasak Gıdalar:

Tahıllar: Pirinç, buğday, arpa, buğdayın çeşitleri, beyaz ekmek, un… gibi tahıl ailesinden ürünler yasaktır.

Süt ve Süt Ürünleri: Süt, peynir, kefir, tereyağı, protein tozları.. Kısacası içinde süt olan her şey yasak.

Yağlar: Mısır, ay çiçeği, palm gibi işlenmiş yağlar yasaktır. Sadece zeytin yağı tüketebilirsiniz.

Kuruyemişler: Badem, fındık, fıstık, ceviz ve türevi bütün ürünler yasak.

Şekerler: Bütün şeker ve şeker içeren gıdalar, tatlandırıcılar, çikolata, glukoz şurubu, hazır ürünler, pastalar… Kısacası içinde şeker olan her şey yasak.

Tüketebilecekleriniz:

Sakatatlar ve Et: Cİğer, yürek, beyin, dalak … İşlenmemiş  et ürünleri tüketilebilir. Aynı zamanda dana eti, koyun, tavuk eti, deve eti gibi ürünler de tüketilebilir.

Balık: Denizden çıkan bütün balıklar serbesttir. Elbette topraktan balık çıkacak değil ancak burada bütün balıkların serbest olduğunu belirtmek için yazdım 🙂

Sebzeler: Aklınıza gelen bütün sebzeler serbesttir. Hatta farklı renk ve çeşitte sebzeleri tüketmek daha doğru olacaktır. Sebzeleri bol bol tüketin.

Baharatlar: Kekik, nane, zencefil, zerdeçal, karanfil gibi baharatlar tüketilebilir.

Yağlar: Bazı farklı yağlar bulunsa da zeytinyağını tüketmelisiniz.

Meyveler: Glisemik indeks değeri düşük, şekeri az olan meyveler tüketebilirsiniz. Çilek, yaban mersini gibi…

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Diyette bir çok gıda yasak olduğu için et ve sebzeleri bol bol tüketmemiz gerekir. Et haftada 4-5 gün sebze ise her öğünde bol bol tüketilmelidir. Bu diyet ortalama 1 ay kadar devam edilmelidir. Ömür boyu devam etmeyeceğiniz için rahatsızlık geçene kadar sabır edilmesi gereken bir diyettir. Aynı zaman maddi açıdan da zor bir diyet olabilir. Bu konulara dikkat etmeniz gerekmektedir.

İstediğim Gıdaları Ne Zaman Yiyebilirim?

Yasaklılar listesinde genel olarak zararlı ürünler yer alır. Ancak kuru yemiş gibi bazı faydalı ürünlerde yer alıyor. Bu yüzden 1 ay diyeti yaptık sonra örnek olarak fındık tüketeceksek 3-5 adet yeyip bekleyeceğiz. Karın ağrısı, terleme, ishal, ateş gibi belirtiler olmazsa yemeye devam edilmelidir. Ancak diyet bitti diye bir anda yenmemelidir. Yavaşça istenilen gıdalar tüketilebilir. Şekerli gıdalardan diyet harici de uzak durmalısınız. Süt ve süt ürünleri de aynı şekilde az az tüketilerek başlanmalı, belirtiler kontrol edilerek tüketime devam edilmelidir.

Başta belirttiğimiz gibi zor ve sabır gerektiren bir diyettir. Ne kadar bu bilgileri vermiş olsak da umarım bu diyeti yapmak zorunda kalmazsınız. Eğer yapacaksanız da 1 ay devam ettikten sonra hastaların iyileştiği gözleniyor. Bu yüzden 1 aylık süre içinde sabırla devam etmenizi rica ediyorum.

Mutlu ve Sağlıklı Günlere… Gıda Müh. Emir Erşat Kaboğlu

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ