Aktardan Bitki Alırken Bunlara Dikkat Edin !!

  • 15 Haziran 2017
  • 129 kez görüntülendi.
Aktardan Bitki Alırken Bunlara Dikkat Edin !!

Son birkaç yıldır bitkisel ürünlerin, tertiplerin ve bitkisel tedavi yöntemlerinin oldukça ilgi gördüğünün farkındasınızdır. Neredeyse her kanalın bir tane sözüm ona “Alternatif Tıp Uzmanı” var. Özellikle sabah programlarında çeşit çeşit bitkilerle karışımlar hazırlanıyor, her hastalık için çeşitli kürler tavsiye ediliyor.

Tabii ki bitkilerin şifalı yönleri gözardı edilemez. Atalarımızdan miras gelen yüzyıllardır birikmiş bitkisel şifa yöntemlerinin çoğu halen geçerliliğini korumaktadır. Yalnız bu bitkileri kullanırken çok dikkatli olmalıyız. Özellikle önümüze gelen ,vitrini güzel her aktardan alışveriş yapmamak gerekir. Bilmelisiniz ki aktarlık aslında bir aile mesleğidir ve alaylı olarak ustalaşmak için uzun bir süre deneyim kazanmanız gerekir.

O yüzden aktardan kurutulmuş bitki alırken nelere dikkat etmeniz gerekir, aktarlar nasıl hilelere başvurur bunları maddelendirelim.

1- Bitki Çayları İçin Kurutulmuş Bitki Alırken…

  • Evde bitki çayı hazırlamak için kurutulmuş bitki alırken mutlaka bütün haldeki bitkilerden seçin.
  • Önceden hazırlanmış toz halindeki karışımları, birkaç bitkiden oluşan hazır çayları almayın.
  • Alacağınız kurutulmuş bitkinin üzerinde örümcek ağına benzer yapıların olmamasına dikkat edin. Kurutulmuş bitkiler çabuk güvelenir.
  • Bitkinin rengi orjinal renginden farklıysa uzun süre önce toplanmış demektir, bu tür bitkilerden uzak durun.
  • Bitkinin kokusu azalmışsa veya normalde olduğu gibi kokmuyorsa ya bozulmuştur yada bekleme süresi dolmuştur.
  • Kurutulmuş bitkiyi elinize aldığınızda toz gibi parçalanıyorsa çok fazla beklemiş, güneş ışığına maruz kalmış ve nemini maksimum miktarda kaybetmiştir. Şifa bulayım derken zarar görebilirsiniz. Çayını yaptığınızda da toz olup dibe çöker.
  • Paketlenmiş bitkileri almaktan kaçının. Satıcı aktar büyük ihtimalle paketi açtırmayacağı için kontrol etme imkanınız olmaz.

2- Çeşitli Tertipler İçin Bitki Seçerken…

  • Eğer elinizde bir tarif varsa ve ona göre bir karışım oluşturmak istiyorsanız her zaman bulabildiğiniz en taze bitkileri edinin.
  • Bitkisel takviye olarak piyasada satılan ürünleri tercih etmeyin.
  • Bitki kökleri, ağaç dalları ve kökleri şeklindeki ürünleri alırken çok dikkat edin. Aradığınız ürün olduğuna %100 emin olmadan satın almayın. Çünkü çoğu bitki kökü birbirine çok benzer. Andız ağacı kökü diye kavak kökü yutmanız ihtimaller arasında.
  • Toz halinde satılan ürünleri kesinlikle almayın. İçinde ne olduğunu bilemezsiniz. Toz haline getirmek gerekiyorsa bitkiyi bütün olarak alın ve kendiniz öğütün.

3- Hangi Aktardan Alışveriş Yapmalıyım ?

Bunun cevabı çok basit. Sadece tedarikçisi köylüler olan aktarlardan alışveriş yapın. Belki duymamışsınızdır ama Türkiye’de şifalı sayılan bitkileri üreten birçok sera var !. Yılın 12 ayı papatya, gelincik, karabaş otu, sarı kantaron otu gibi bitkiler bu seralarda üretilip aktarlara toptan olarak satılıyor. Artık en moda bitki neyse, en çok hangisi satılıyorsa onu üretiyorlar. Bu üretim aşaması da tahmin edecebileceğiniz gibi doğal olanıyla bağdaşmayacak şekilde yürüyor.

Hiç kimseyi suçlamak istemeyiz ama şifalı bitkilerin üretildiği seralarda hormonların, zehirlerin, çeşitli ilaçların ve GDO’lu tohumların kullanılmadığından kesinlikle emin olamazsınız. O yüzden sadece tanıdığınız ve emin olduğunuz aktarlardan alışveriş yapın. Ve aldığınız bitkiyi mevsiminde, yeni toplanmış olanlarından alın.

4- Baharat Alırken…

Efendim aktardan baharat almayın. Market raflarında satılan ürünlerde bile hile çıkarken baharat konusunda aktara güvenmek yersiz olur. Hatırlarsanız marketlerde satılan markalı toz biberin kiremit tozu ve boyadan yapıldığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca çoğu baharat hazırlanırken çeşitli işlemlerden geçer. Biberin kalitesini, kekiğin kaynağını, işlem sürecini bilemezsiniz. Yağla hazırlanan isot biberinin kalitesini anlayamazsınız.

Yemeklerinizde kullanacağınız baharatları kendiniz hazırlamanız en mantıklısıdır. Pul biber, dağ kekiği, çekilmiş karabiber, kimyon tozu evde kolayca hazırlanabilir.

REKLAM
X

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Kübra dedi ki:

    Şu ülkede herkes kendi isini yapsa, kendi uzmanlık alanında konussa ne güzel olacak! Ayrıca gidabilinci ekibinede gıda ile ilgili bir konuda yazarolarak sınıf öğretmenini secmesini hic yakıştıramadım

    1. Mehmet ARIK dedi ki:

      Merhaba.
      O konuda haklı olabilirsiniz fakat eklediğim yazı genel bir konu ve mesleki terimlere dayanmıyor. Sık sık aktarlardan bitki alan birisi olarak bu yazıyı yazmak için herhangi bir akademik eğitim görmem gerektiğini kesinlikle düşünmüyorum. Gıda mühendisi ve diyetisyen / beslenme uzmanı arkadaşların hazırladığı diğer yazılara da gözatabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ