“Ama bu yenilebilir sığır jelatini !“

  • 05 Temmuz 2016
  • 134 kez görüntülendi.
“Ama bu yenilebilir sığır jelatini !“

Jelatin dediğimizde aklımıza ilk gelen şey helallik haramlık durumudur. Hatta açıkça şu şekilde söyleyelim hepimizin aklına şu soru geliyor: Jelatin domuzdan mı elde ediliyor? Evet ama sadece domuzdan değil; günümüzde domuzdan başka jelatin ham maddeleri de mevcuttur. Bunlar; sığır, kümes hayvanları ve daha az olmakla birlikte balık gibi.

 Kısaca jelatini tanıyalım

Jelatin %100 hayvansal kaynaklı saf bir kollajen proteindir. Memeli hayvanların vücudunda en çok bulunan protein ise kolljendir. Bu yüzdendir ki üretici firmalar eminim ki 1 gramını bile ziyan etmiyorlar. Peki, kollajen proteini nerden elde ediyor diye soracak olursak: yukarıda saydığımız hayvanların; deri, kemik, kıkırdak, tendon ve bağ dokularından. Yaygın kullanım şekli özellikle domuz ve sığırın deri ve kemiklerinin karışımıdır. Katıldığı ürünlerin jelleşmesini ve kıvamını artırmasını sağlar. Jelatin nasıl bir şey diye gözünüzde canlandırmak isterseniz şöyle düşünebilirsiniz: et veya tavuktan yaptığınız bir çorba veya yemeğinizin donduğu zamanı düşünün; tamamen kaskatı ve jelimsi bir kıvam alır. Bu yapının birtakım arındırma, sterilizasyon gibi başka işlemlerden de geçirilip bal kıvamında koyulaştırıldığını ve daha sonra yüksek sıcaklıklarda kurutulduğunu ve öğütülerek toz hale getirildiğini düşünün. İşte tam olarak böyle bir şey…

 Peki, alternatifleri varken neden hayvansal kaynaklı jelatinler kullanılıyor?

Bitkilerden(karbonhidrat) üretilen kıvam artırıcılar da mevcut olmasına rağmen kullanımı jelatin kadar yaygın değil. Bunun sebepleri şunlardır:
– Temin etmek kolaydır
– Kullanışlı; kolay şekil alır
– Ucuzdur, maliyeti düşüktür
– Ağırlığının 5-10 katı kadar su bağlayabilir.
Yani, biz bu ürünü yurt dışından çok ucuza ithal ediyoruz. Yani tamamen duygusal…

 Dünya’da ve Türkiye’de jelatin üretimi ve tüketimi?

Dünya’da 360 bin tonun üzerinde jelatin üretiliyor ve bunun %65’inin Avrupa üretiyor. Avrupa’da elde edilen jelatinin ise %60’ı domuzdan, %40’ı sığır ve diğer hayvanlardan elde ediliyor. Türkiye’de ise 5000 tonun üzerinde jelatin kullanılıyor. İthal ettiğimiz bu jelatinin bir kısmını, yılda yaklaşık 3000 ton helal jelatin ürettiği kabul edilen Pakistan’dan alıyoruz.

Özetle…

Günümüzde şununla çok karşılaşmaktayız: “Ama bu yenilebilir sığır jelatini..!” Evet, artık etiketlerin çoğunda böyle yazıyor. Ama zannetmeyelim ki bu ibareyi gördüğümüzde “tamam, bu üründe sıkıntı yok güvenle tüketebiliriz” diyemiyoruz maalesef. Çünkü ürünün menşeini bilmiyoruz. Elimdeki üründe kullanılan jelatin maddesi Türkiye’de mi yoksa yurt dışında mı üretiliyor, domuzdan mı yoksa sığırdan mı elde edilmiş bilemiyoruz. Türkiye’de kullanılan jelatinin çoğunun yurt dışından geldiğini söylemiştik. O halde yurt dışından gelen sığır jelatinin; İslami usüllere göre kesilmemiş bir sığır olduğunu veya kesilmeden önce ölen bir hayvan olduğunu; böyle hayvanların deri ve kemiklerinden üretilmediğini kim ispat edebilir!

Ayrıca Jelatin nedir adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. https://gidabilinci.com/jelatin-nedir-kullanim-amaclari-nelerdir-zararli-midir

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. salih özden dedi ki:

    zaten suriyeliler ve diyer kar amacı güden şeref yoksunu insanlar
    bizlere yıllarca AT EŞŞEK KATIR KEDI KOPEK GIBI HAYVANLARI KUZU DIYE SIĞIR DIYE YEDIRMEDILER MI VARSIN JELATIN DE KARMA HAYVANDAN OLSUN NE OLACAK MILLET ALIŞIK

  2. Müteşekkir dedi ki:

    Siteyi şimdi keşfettim, yazılarınızın tamamını okumayı planlıyorum. Jelatinle ilgili en azından soru işareti kalmadı aklımda bu yüzden marketlerden aldığım ürünlerde bu ifadeyi görüp ayıklamaya başlayacağım. İlk olaral Oneo naneli sakızı sığır jelatini yazmasına rağmen çöpü boyladı

    1. Yasemin Erol dedi ki:

      Saygılarımla, çok teşekkür ederim.

  3. Laik Dindar dedi ki:

    Birçok yerde aradığımdan daha aydınlatıcı ve detaylı bilgi sunmuşsunuz, bu güzel bilgi dolu yazı için çok teşekkürler!
    Acaba evde güvenle Jelatin nasıl yapabiliriz, bu yazıdan sonra bu sorunun cevabını arıyorum…

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Zor olur o kıvamı genel olarak yumurta sarısından elde edilebilir lesitinden ancak jelatin pek mümkün gözükmüyot.

  4. Laik Dinsiz dedi ki:

    Hocam iyi guzel yazmissinda sacma sapan Nihat Hatipoglu konusmalarindan farki yok sadece din din ve dine uygunluk yaziyo. Bunun neresinde muhendislik anlayamadim. saygilar

    1. Mehmet ARIK dedi ki:

      Merhabalar. Mühendisler de birer insandır ve doğal olarak belirli bir dini görüşleri vardır. Bunun yanında; mühendis olmak demek tüm dini inançlardan sıyrılmayı gerektirmez. Gayet de İslam’a sımsıkı sarılarak mühendislik yapılabilir. Ayrıca tamamına yakını müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz ve tabii ki olaylara islami açıdan yaklaşmamız gerekir. Ve tüm bunlara paralel olarak İslam Dini hiçbir şekilde bilime engel teşvik etmez, aksine sürekli okumayı, araştırmayı ve bilime yönelmeyi tavsiye eder. Bu yüzdendir ki ilk ayet “Oku” ile başlar.

BİR YORUM YAZ