Ayı Üzümü Nedir? Faydaları Nelerdir?

  • 12 Ekim 2018
  • 338 kez görüntülendi.
Ayı Üzümü Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ayı üzümü bitkisi,Kuzey Amerika,Avrupa,Asya bölgelerinde yetişen Kuzey Kutup dairesinde de yetişme alanı bulunan ve ülkemizde de yetişen hem beslenme hem de sağlık için tüketilen bir bitkidir.Bitki fundagiller ailesine aittir.Bu bitki her zaman yeşil kalabilen,iğne yapraklı ormanların olduğu yerlerde yetişebilen bir çalı meyvesidir.Bu bitkinin ekşi tadına rağmen ayıların çok sevmesi sebebiyle ayı üzümü ismini almıştır.Diğer adı da Uva Ursi’dir. Bitki parlak kırmızı ve pembe renklerdedir.

Bitki çoğu zaman murt ve yaban mersini gibi meyvelerle karıştırılsa da ayı üzümü bu meyvelerden biraz daha farklıdır.Yaban mersini mor renkte ayı üzümü daha çok kırmızı renkte olan bir meyvedir.Meyvelerinin yanında yaprakları da kurutulup çatı yapılarak da tüketilebilmektedir.Ayı üzümü bitkisinin sağlık için kullanımı 13.yüzyıla kadar gitmektedir.

Ayı üzümü bitkisi flavonoid,tannik asit,ursolik asit,gallik asit bakımından da zengin bir bitkidir.ayrıca bitkinin içeriğinde pek çok uçucu yağ,reçine,tanenler,hidrokuinonlar ve fenolik glikosid arbutin bulunmaktadır.Antioksidanlar açısından da oldukça zengin bir meyvedir.Ayrıca ayı üzümünün içeriğinde bulunan hydroquines isimli etken maddesi bir çok kozmetik ürününün içeriğinde kullanılmaktadır.

Ayı Üzümü Bitkisinin Faydaları

-Ayı üzümü bitkisi içeriğinde bulundurduğu antibakteriyel özellik sayesinde bireyin bağışıklık sisteminin desteklenmesine ve yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesine yardımcı olmaktadır.

-Bitki doğal bir idrar söktürücüdür.Mesane ve böbreklerin temizlenmesine ve vücutta bulunan toksin maddelerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

-Ayı üzümü bitkisinin hem meyvesi hem de yaprağı bireylerde görülen baş ağrılarını giderici özelliği bulunmaktadır.Bazı yerleşim yerlerinde ayı üzümü bitkisinin yapraklarının yakılarak dumanının baş ağrılarını giderici etkisinin olduğunu savunmuşlardır.

-Kurutulmuş ayı üzümü yapraklarından elde edilen çayın idrar yolu iltihaplanmasını giderici özelliği vardır.

REKLAM
X

-Ayı üzümü bitkisinde bulunan aktif bileşenlerin düşük riskini önleyebileceği bir diğer faydasıdır.Hamilelik sırasında görülen ağrı ve sancıları azaltıcı özelliği de bulunmaktadır.Fakat bu bilgilerin bilimsel bir kesinliği olmadığından ötürü hamile kadınların yine doktor kontrolü ve tavsiyesi altında kullanmaları daha doğru olacaktır.

-Yine ayı üzümü bitkisinden yanmalar,yaralar ve kızarıklıklar için merhemler yapılmaktadır.

-Bitkinin kanamaları durdurucu ve antibakteriyel özelliği sayesinde iltihapların azaltılmasına,oluşan enfeksiyonlarla savaşılmasına yardımcı olmaktadır.

-Ayı üzümü bitkisinin yaprağı idrar yolu enfeksiyonları içinde kullanılmaktadır.

-Bazı uzmanlar ayı üzümü yaprağını vajinit ve kronik ishal gibi hastalıkların tedavisi içinde önermektedir.

-E.coli gibi bakteriler üzerinde etkisi oldukça fazladır ve bağırsaklarda oluşan rahatsızlıkları gidermek için kullanılabilir.

-Baş ağrısını giderici özelliği vardır.

-Artrit tedavisini destekleyicidir.İltihapların iyileşmesine yardımcı olur. Romatizmal artrit rahatsızlığı olan bireylerin bitkiyi tüketmesi yararlı olacaktır.

-Bu bitkiden hazırlanan krem ve macunlar yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

-Mide ve bağırsakların korunmasına yardımcı olmaktadır.

-Kabızlık sorunu yaşayan bireyler için de faydalı bir bitkidir.

-Bronşit rahatsızlığının tedavi edilmesinde ve akciğerler için oldukça faydalı bir bitkidir.

Ayı Üzümü Çayı Nasıl Yapılır

100 gr. ayı üzümü yaprağı 1lt suda kaynatılır.15-20 dk kaynadıktan sonra tüketilebilir.

Aşırı tüketmeden kaçınılmalıdır.Fazla tüketilmesi kusma,ateş,kulak çınlaması,titreme,sırt ağrısı,yeşilimsi idrar,ciltte renk değişikliğinin görülmesi gibi bazı olumsuz durumlara sebep olabilir.Bu durumlara rastlandığında kullanımı bırakılmalıdır.

Ayı Üzümü Bitkisinin Kullanımı Nasıldır,Hangi Dozlarda Kullanılmalıdır,Yan Etkileri Nelerdir

Ayı üzümü bitkisi füme olarak,çayı yapılarak,toz haline getirilmiş şekliyle veya direk meyvesini yiyerek tüketilebilmektedir.

Üriner bozukluklarda iyikeştirici doz olarak günde 420mg.

Özütündeki arbutin miktarına göre günde 2-3 doza bölünmesi uygun olacaktır.

Fakat bazı yan etkileri olabileceğinden dolayı yine doktor kontolü ve önerisi altında kullanmak faydalı olacaktır.

Yan Etkileri:

-Hafit mide bulantısı

-Kusma

-Ateş

-Kulakta çınlama

-Titreme

-Sırt ağrısı

-Baş dönmesi

Ayrıca;

Karaciğer toksisitesi varsa,Gebe veya Emzirme durumu varsa,Böbreklerde rahatsızlık mevcutsa ve Retimal incelme mevcutsa bu bitkiyi tüketen bireylerde risk olasılığı bulunmaktadır.Bu yüzden doktor önerisi olmadan tüketmek doğru değildir.

Sağlıkla kalın…

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ