Bağırsak ile Beyin İlişkisi Nedir? Stresin Etkisi Nelerdir?

  • 26 Ocak 2017
  • 204 kez görüntülendi.
Bağırsak ile Beyin İlişkisi Nedir? Stresin Etkisi Nelerdir?

Vücudumuzun sağlığı için bizce en önemli sistemlerden biri bağırsak sistemidir. Yapılan araştırmalar sonucunda da bağırsak sistemi, hemen hemen bütün hastalıkların kaynağı olarak belirlendiği söylenmektedir.Bu yazımızda bağırsak sistemi ve beyin ile ilişkisi aynı zamanda sağlığa etkisini anlatmaya çalışacağız.

Harvard Medical School öğretim görevlisi Datis Kharrazian bu konudaki çalışmalarını sizlere sunacağız. Datis Kharrazian’e göre ” Bağırsak sağlığı ile beyin sağlığı arasındaki paralel bir ilişki vardır.Algılanan,düşünülen, karar verilen her şey besinlerin işlevlerinden bir kaçıdır.” açıklamasında bulundu.

 

Beyin Bağırsak Sistemini Nasıl Etkiler:

Beyin aracılığıyla sinirlere iletilen her emir ve mesajların % 90’ı vagus adlı bir sinir ipliğini etkilemektedir.Bu sinir sindirim sistemi ile beyin arasındaki en önemli bağlantı siniridir.Bu bağ yapılan işlemlerde dolaylı bile olsa etkilemektedir.Bu yüzden beyin içindeki en önemli sinir olarak nitelendirilmektedir.Bu bağ sindirim sistemini etkilemektedir. Buna örnek olarak…

  • Sindirim hareketleri
  • Mide asidi ( Gastrit Asit) oluşumu
  • Sindirime yardımcı pankreas sindirim enzimleri
  • Safra hareketleri
  • İnce bağırsak hareketleri
  • Örnek olarak beyinde yaşanan bir stres anında enzimlerin üretimi yetersiz kalmaktadır.Bağırsak florası bakteri,mantar ve istenmeyen zararlı mikroorganizmalar için uygun ortam hazırlanmış olur.Bu esnada sindirime yardımcı bakteriler,probiyotikler, K vitamini sentezleyen bakteriler zararlı mikroorganizmalar tarafından yok edilir.Bu sebeple vücüdumuzun sindirim sisteminde sorun olduğu için hastalıkların kapısı aralanmış olur. Görüldüğü üzere küçük bir stres bile hastalıkları nasıl tetiklediği görülmektedir.
  • Kortizol tepkisi aracılığıyla inflamasyon artar, kortizol kan şekerini yükselterek daha fazla insülin salgılanmasına neden olur, bu durumda şeker seviyesi aniden düşerek aşırı yeme isteği oluşur ve şekerli gıdalara karşı iştahı arttırır, yüksek kortizol salgılanması durumunda uykuya dalmada güçlük, yorgunluk, sırt ve baş ağrıları, cinsel istekte azalma, melonkolik hale gelme gibi durumlar oluşur ve bu da beyne zarar verir aynı zamanda daha fazla strese yol açarak kısır bir döngüye neden olur. Daha fazla stres daha fazla inflamasyona neden olur ve bu böyle sürer gider.

Bu durumda dikkat edilmesi gereken nokta her daim sağlıklıklı beslenmek, bunun yanında stres gerçekten hastalıkların oluşmasında en büyük etkenlerden biridir. Gördüğüm bir çok öğrencide özellikle sınav zamanlarında uçuk,sivilceler,mide rahatsızlıkları gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bunun en büyük nedeni strestir.Uçuk kısaca stres esnasında ortaya çıkan bir virüs türüdür. Normal zamanda pusuya yatan bu mikroorganizmalar stres anında ortaya çıkmaktadır. Bunu anlamasının sebebi stres esnasında gerekli enzimlerin yeteri kadar sentezlenmemesidir. Yani sindirim sistemindeki bir aksaklık vücudumuzun diğer bölgelerine de etki etmektedir.

Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotikler midedeki asitlik ortamdan etkilenmeden bağırsaklara geçmektedir. Buradaki zararlı mikroorganizmaları öldürmektedir ancak faydalı mikroorganizmalarda ölmektedir. Özellikle probiyotikler bu esnada zarar görmektedir. Bu yüzden gereksiz kullanımdan uzak durmalı, antibiyotik içtiysek 1 2 gün için probiyotik içeren kefir gibi gıdaların tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. TÜLAY AÇIKEL dedi ki:

    Büyük abdesime rahat çıkamıyorum dulcolax diye bir hap kullanıyorum hap kullanmadan rahat büyük abdesime çıkmam için ne yapmalıyım probiyotik kullansam faydası olurmu

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Olur lifli gıdalar tüketin sebze bol tüketin ve bol su için.

BİR YORUM YAZ