Bamya Nedir? Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?

  • 23 Haziran 2018
  • 91 kez görüntülendi.
Bamya Nedir? Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?

Merhabalar sevgili okurlarımız. Yaz aylarının gözdesi bamyayı sizlere tanıtacağız. Genel olarak yaptığımız araştırmalarda bamya tüketimi ülkemizde pek fazla değil. Faydaları ve besin değeri oldukça fazla olmasına rağmen tüketiminin az olması sebebi ile yazımızda bamyanın besin değeri ve faydaları nelerdir bunlardan bahsedeceğiz. Amacımız bu faydalı sebzeyi daha fazla yemenizdir.

Bamyanın Besin Değeri

Bamya değeri besin maddeleri açısında oldukça zengindir. A vitamini, C vitamini, demir, magnezyum, potasyum, B6 vitamini açısından zengindir. Genel olarak A vitamini, C vitamini ve kalsiyum ve magnezyum açısından daha etkindir. Demir minerali az miktarda da olsa vardır ancak günlük ihtiyacın %10 civarlarında karşılar.

İbrahim Saraçoğlu’nun Tavsiye Ettiği Bamyanın Faydaları Nelerdir?

1: Diyet Lifi Açısından Zengindir

Bamya diyet lifi açısından zengin gıdalar arasında yer alır. 100 gram bamyada ortalama 3.5 gram diyet lifi bulunmaktadır.Diyet lifi özellikle sindirim sistemini koruyan en etkili besin maddelerinden biridir. Mide ve bağırsaklarda su alıp şişerek bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, sindirimi rahatlatır. Aynı zamanda midede yer kaplayarak daha kısa sürede doymanıza yardımcı olur. Kalori de içermediği için zayıflamanıza da yardımcı olmaktadır.

2: Göz Sağlığını Korur 

Bamya göz ve görme sağlığını artıran etkili gıdalar arasında yer alır. İçeriğinde A vitamin ile göz sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Daha net görmenize yardımcı olmakla birlikte miyop, astigmat gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller. Sağlıklı gözler ve daha net görmek için bamya tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

REKLAM
X

3: Antioksidan Açıdan Zengindir

Antioksidanlar vücutta zararlı toksinleri ve serbest radikalleri uzaklaştıran maddedir. Özellikle vitaminler sayesinde bu etki olmaktadır. Antioksidanlar sayesinde bu zararlı toksinler uzaklaştırılarak kanser ve tümör hücrelerinin oluşumu engellenmiş olur. Aynı zamanda hücrelerin deformasyonunu da engellemiş olur. Bu sayede yaşlılık belirtileri daha aza inmiş olur. Hücrelerin yenilenmesini hızlandırarak genç bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

4: Zayıflamanıza Yardımcı Olur

Bamya besin değeri açısından zengin olsa da kalorisi düşük sebzelerin arasında yer alır. Karbonhidrat açısından düşüktür ve şeker içermez. Bu özellikleri ile birlikte içeriğindeki diyet lifleri sayesinde midede yer kaplayarak su alıp şişer ve erkenden doymanıza katkı sağlar.Tüm bu özellikleri ile zayıflamanıza yardımcı olmaktadır.

5: Kemik ve Eklem Sağlığını Korur

Bamya ciddi oranda kalsiyum içermektedir. 100 gram bamya günlük ihtiyacın % 60 ına yakın miktarını karşılar. Bu sayede kemik ve eklem sağlığını korur. Kalsiyum kemik yapısına katılarak kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi gibi sorunların engellenmesi için bamya tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer almaktadır.

6: Şeker Hastaları İçin Olumlu Etkilere Sahiptir

Şeker hastalarının tüketebileceği sebzelerin başında yer alır. Öncelikle şeker içermediği için kan şekerine olumsuz etkileri bulunmaz. Aynı zamanda diyet lifi içeriği ile besin maddelerinin kana geçişi daha uzun sürede olur ve insülin dengesi sağlanmış olur. Bu sayede şeker hastalığı riskini azaltır. Kan şekerinin ani yükselmesini önler.

7: Tansiyon Sorunlarının Engellenmesine Yardımcı Olur

Bamya magnezyum açısından zengindir. Magnezyum ise kan basıncını dengeleme özelliğine sahiptir. Bu etkisi ile kan basıncını dengeleyerek tansiyon sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda magnezyum kas ile kan arasındaki besin alışverişi sağlamaya yardımcı olur. Bu özelliği ile de metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olmaktadır.

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ