Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

  • 21 Haziran 2017
  • 113 kez görüntülendi.
Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Evettt artık ramazanın sonlarına yaklaştık, önümüz bayram. Ramazanda umarım sıcak sıcak pideleri, güllaçları, şerbetli tatlıları çok tüketmedik ve elimizden geldiğince hareket etmeye çalıştık. Ama durum tersi ise, biraz ölçü kaçtıysa, en azından bayramda vücudunuza iyilik yapmak istiyorsanız, gelin bu önerilerime kulak verin;

  1. Öncelikle vücut bir süre farklı bir düzene alıştı, uzun saatler aç ve susuz kaldı bu nedenle de metabolizma yavaşladı. Metabolizmayı tekrar hızlandırmak oldukça önemli, ancak dikkat etmemiz gereken en önemli hususlardan bir tanesi bayram boyunca mideye çok yüklenmeden eski düzene tekrar alıştırmaya çalışmak. Bunu da besinleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek sağlayabiliriz.
  2. En önemli öğünümüz olan kahvaltı asla atlanmamalıdır. Bazen bayramın ilk günü kendimizi hala oruç gibi hissetsek de, öğle saatlerine kalmadan en geç saat 08.00-09.00 gibi mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.
  3. Mutlaka 3 ana öğün yapılmalı. Bunun yanı sıra da en az 1-2 ara öğün yapılmalıdır.
  4. Ramazanda en sık karşılaşılan problemlerden biri ise gün içerisinde yaşanılan sıvı kaybının tam olarak telafi edilmemesidir. Bu nedenle özellikle bayramda en az 10-12 bardak su içilmelidir(Bu miktarlar kişiye göre değişebilmektedir). Vitamin-mineral kaybını karşılayabilmek için de günde mutlaka 1 şişe doğal maden suyu tüketilmelidir.
  5. Adı üstünde bayram ve bayramda olmazsa olmazlar genelde şekerler, çikolatalar, baklavalardır. Şimdi size(şeker hastalığınız yok ise) tatlı tüketmemelisiniz desem eminim ki bu önerim havada kalacaktır. Elbette tatlı tüketilecektir ama size tavsiyem öncelikle şerbetli tatlılardansa sütlü tatlıları tercih etmeniz, şayet şerbetli bir tatlı tüketecekseniz de dengeli ve az miktarda tüketmeniz. Nasıl mı? Diyelim baklava ikram ediliyor, bir tabakta 2 adet varsa siz 1 tanesini tüketip, tabağı sakince elinizden bırakın. Ve mümkünse yanında 1 çay bardağı kadar az yağlı veya yağsız süt veya yoğurt tüketin ki kan şekeriniz hızla yükselip hızlı düşmesin.
  6. Ramazanda mutlaka iftardan sonra yürüyüş yapın diyoruz ama düzenli bir şekilde yapılmamış olabilir. Yine de hiçbir şey için geç değil. Bayramda da gün içerisinde veya akşamüzeri mutlaka yürüyüş yapın. Ayrıca vakit ayıramayacaksanız, gideceğiniz bazı yerlere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz veya başka alternatifler de bulabilirsiniz. Yeter ki hareketli olun.
  7. Uykunuzu iyi alın. Yapılan çalışmalarda, 5 saatin altında uyumanın, gün içerisinde daha fazla kalori alımına sebep olabileceği belirtilmektedir.
  8. Ramazanda yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için lif alımı artırılmalıdır. Gün içerisinde, ana öğünlerde mutlaka domates, salatalık, yeşillikler yağsız ve tuzsuz olacak şekilde tüketilmelidir. Yaklaşık 2-3 porsiyon meyve mutlaka ara öğünlere tüketilmeli, tatlı yenirse meyveden kısılmalıdır.
  9. Az yağlı süt ve süt ürünleri zayıflama sürecinde kişilere yardımcıdır. O nedenle en az 3 porsiyon süt ve süt ürünü (özel bir hastalık yok ise) tüketilmelidir.
  10. Gün içerisinde çay ve kahvedense yeşil çay, beyaz çay, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çaylarını tüketmek vücuttan fazla su atımını engellemiş olur. Çay veya kahve tüketilecekse de 3 orta boy fincanı geçmemelidir.
  11. Ramazan boyunca alışılan sahur yemeklerinin devam etmemesi önemlidir. Yatmadan en geç 2 saat önce meyve-süt veya meyve-yoğurt ile bir ara öğün yapılmalıdır.

Mutlu ve sağlıklı bayramlar dilerim.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ