Bebek Diş Çürükleri Neden Olur ve Nasıl Önlenir Engellenir

  • 10 Mart 2017
  • 158 kez görüntülendi.
Bebek Diş Çürükleri Neden Olur ve Nasıl Önlenir Engellenir

Genel olarak yaşanan sorunlardan biri bebekler ve küçük çocukların dişlerinin çürümesidir.Küçük çocukların her maddeyi ağızlarına almaları ve bazı enfeksiyonlar sebebiyle diş çürükleri meydana gelmektedir.BU dişler 6-7 yaşına kadar çıkacak dişlerin yeridir ancak bu dişlerin bir kaç kez çürümesi veya dökülmesi 6-7 yaşlarında çıkacak yeni ve kalıcı dişler için sorun teşkil edebilir. Şekilsiz ve düzgün olmayan bir şekilde dişlerin çıkmasına sebep olabilmektedir.Dikkat edeceğiniz bazı alışkanlıklarla bu çürüklerin azalmasını sağlayabilirsiniz.

1: Şeker Kullanımını Azaltın

Şeker,diş çürümesinin ana sebeplerinden biridir.Şeker yapısındaki glikoz sebebiyle ağızdaki bakteriler tarafından kolayca parçalarlar.Bakteriler ise bu bakterileri parçalayıp ağızda asit oluşumuna sebep olurlar.Bu asit oluşumu da dişlerin çürümesine sebep olmaktadır. Bu yüzden şeker yerine çocuklarınıza süt,yoğurt,meyve,sebze ile beslemenizi tavsiye ediyoruz.

2: Meyve Sularını Azaltın

Meyve suları yüksek şeker oranına sahip içeceklerdir.Çok fazla tüketilmesi dişlere zarar verecektir.Bu yüzden çocuklarınıza meyve suyu değil meyve yedirmenizi tavsiye ediyoruz.

3: Bol Su İçirin

Çocuklarınıza daha fazla su içerek ağızlardaki kalan asitli ortamın nötrleşmesi ve ağızdaki kalan yemek atıklarının az da olsa temizlemesi sağlanmaktadır.Özellikle yemek sonrası su içirmenizi tavsiye ediyoruz.

4: Dişlerini Fırçalayın

Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığını kazandırmalısınız.Florürlü,diş macunları zararlı olsa da çocuk yaşlarda beslenilen gıdaların çeşitliliği az olduğu için dişler için yeterli florürün alınması gerekmektedir.Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez fırçalamanızı tavsiye ediyoruz.

Aynı zamanda diş aralarında kalan parçacıkları temizlemek için diş ipleri ile temizleme işlemini yapmanızı hatırlatıyoruz.

5 : Yemek Arası Sağlıksız Atıştırmalıkları Azaltın

Yemek sonrası özellikle tatlı ve şekerli işlenmiş ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.Özellikle şekerli işlenmiş ürünler dişlere 20 dakika gibi kısa bir zamanda bakterilerin üremesine sebep olmaktadır.Daha sağlıklı atıştırmalıklara yönelmelisiniz.

6: Kaşık – Çatal Kullanımına Dikkat

REKLAM
X

Bebek veya küçük çocuğunuzun kendine ait kaşık ve çatalı olması gereklidir. Hassas ve savunması az vücutları için hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz.Bu yüzden özel çatal veya kaşık olmalı, yemek sonrası temizleme işlemi bulaşık makinesinde yapılması eğer yoksa sıcak suda ve bol köpükle bütün bakterilerden temizlenmesinden emin olunmalıdır.

 

Değerli okurlarımız, çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığını kazandırılması gerekmektedir. 1 yaşından itibaren 4-6 ayda bir periyodik olarak bakım yapılması gerekmektedir.Güzel gülüşler ve sağlıklı dişler için bu maddelere dikkat etmenizi önemle rica ediyoruz.

 

Mutlu ve sağlıklı günlere.. Gıda Müh. Emir Kaboğlu

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ