Bebeklerde Sağlıklı Beslenme İpuçları

  • 13 Ocak 2017
  • 93 kez görüntülendi.
Bebeklerde Sağlıklı Beslenme İpuçları

Doğumdan sonraki ilk yaş süt çocuğu veya bebeklik olarak adlandırılır.  Yeni doğan bebeklerin gelişimi o kadar hızlıdır ki, bebek altı aylık olduğunda yaklaşık olarak doğum ağırlığının iki katına, bir yaşın sonunda da üç katına ulaşır.

Ortalama bir bebek üç kg doğar, altı aylıkken 5,5- 6 kg,  bir yaşın sonunda da 8,5-9 civarında kiloya ulaşmış olur. Bu  kadar hızlı gelişen bir dönemde elbette ki büyümek için en önemli adım bebeğin beslenmesine çok dikkat etmektir. Anneler bu dönemde çocuklarını nasıl beslemeli, nelerden uzak durmalı gelin bu adımlara beraber göz atalım.

İlk 6 aylık dönemde bebeğin K ve D vitamini  dışında tüm vitamin ve mineral ihtiyacı anne sütüyle karşılanır. Ancak 6 aydan sonra  başta demir olmak üzere vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanamaz.  Uygun tür ve miktarda tamamlayıcı besinlerle bebeğe destek verilmesi gereklidir.

Bebeğin bu dönemde  kalsiyum, fosfor, demir, çinko, sodyum ve potasyum ihtiyacını yeterli düzeyde karşılamak için tamamlayıcı beslenmeye başlanmalıdır.  Ancak besinlerin tümü birden verilmez.  Ayına göre teker teker denenerek bebeğin besinin tadını sevip sevmediği,  besini sevmesi veya reddetmesi gözlemlenir. Çocuk besini reddederse aynı besin daha sonra dedenir, bebek besini almaya zorlanmamalıdır.

İnek sütü:

Protein-kazein ve sodyum miktarı anna sütünden yüksek olsa da anne sütü kadar iyi emilemez. Dolayısıyla bebeğe anne sütü kadar iyi fayda sağlayamaz. Anne sütü yetersizse inek sütüne yarı  yarıya su katılarak verilebilir. Böylece protein miktarı düşürülmüş olur. Ancak bu defa da enerjisi azaltılmış olduğu için inek sütüne % 1/2 oranında zeytinyağı ve % 5 oranında şeker katarak vermek gerekir.  Şeker yerine pekmez katmak daha faydalı olacaktır.

Yoğurt:

Yararlı mikroorganizmalar 40-45 santigrat derecede fermante edilerek yoğurt elde edilir. Tamamlayıcı beslenmeye ilk olarak yoğurtla başlamak bebek için en faydalı olandır. Hem olmayan demirin ve proteinin emilimini kolaylaştırmaktadır.

Meyve –sebze suları ve  püreleri:

Bebeklerde  aydan itibare  ilk olarak meyvenin suyu sonra da püresi verilebilir. Bebek anne sütü almıyor inek sütüyle besleniyorsa 2. Aydan itibaren meyvenin suyu 4. Aydan itibaren püresi verilebilir. Bebeğe kışın elma suyu yazın şeftali suyuyla başlamak en ideal olanıdır. Örneğin çilek gibi bir meyveyle başlamak alerjiye neden olabiir.  Turunçgil suları  gaz yapacağından dolayı 6-9. Aydan sonra verilmelidir. Aynı şekilde sebze suları  ve püreleriyle beslemek bebek için folat, potasyum, magnezyum kaynağıdır.

REKLAM
X

Yumurta:

Yumurta sarısı demir içerdiği için 6. aydan sonra sarısının ¼ ü ile bebeğe yumurta verilmeye başlanabilir. Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein içerir. 7. Ayda sarısının tamamı, 8. Ayda yumurtanın tamamı bebeğe verilebilir.

Et:

Tavuk, hindi gibi kanatlı hayvanlar kırmızı ete göre daha çok protein, B6 ve 612 içerir.  Kırmızı et ise daha çok demir, doymuş yağ ve kolesterol içerir.  Tamamlayıcı olarak çorba, sebze püreleri içinde 7. Ayda kıylmış ve küçük parçalara  ayrılmış olarak kullanılabilir.

Balık:

Omega 3 kaynağıdır. Tuzlu su balıkları  iyi iyot kaynağıdır. Kılçığı  kalsiyum içerir.  6. Aydan itibaren haşlanmış veya fırında pişirilmiş, iyice ayıklanmış olmak koşuluyla  çorba,sebze pürelerinin içinde  çocuğa verilebilir.

Karaciğer:

Çok iyi protein, vitamin ve mineral kaynağıdır.   Az yağlıdır ve kolay pişer.  Püre haline getirilerek az miktarda çocuğa verilebilir. 1 Yaşından sonra idealdir.

Kurubaklagiller:

Protein, çinko, demir ve kompleks karbonhidrat içeriği yüksek olduğundan 8. Aydan itibaren verilmesi uygundur. Gaz ikayetlerine sebep olmaması için  iyice haşlanmalı, kabuğu çıkarılıp ezilerek çocuğa verilmelidir. C vit kaynaklarıyla bereber verilirse demirin biyoyararlılığını arttırır.

Tahıllar:

Tarhana, yayla , sebze  çorbalarına pirinç, bulgur eklenerek 6. Aydan itibaren verilebilir.  Bebek anne sütü almıyorsa  4. Ayda verilebilir.

Peynir:

8.Ayda küçük parçalar halinde verilebilir.  Yalnız pastörize dütten yapılmış ve tuzsuz olmalıdır.

Şeker:

Boş enerji kaynağı olduğundan  çocuğu şeker tadına alıştırmamak doğru olandır. Şeker gereksiz ve fazldadan enerji alımına sebep olarak ilerki yaşlarda çocuğun obez olma ihtimalini arttırmaktadır. Şeker yerine pekmez kullanılmalıdır.

Bal:

1 Yaşından önce çocuğa bal vermek botulizme sebep olacağından verilmemelidir.

Bebek beslemnesi konusunda anneler sabırlı olmalıdır. Bebeklerin de birey olduğu ve tercihleri olabileceği unutulmamalıdır. Bebeğin reddettiği besinde ısrarcı olunmamalı daha sonra tekrar tekrar denenmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ