Behçet Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir Tedavi Yöntemi

  • 04 Nisan 2018
  • 180 kez görüntülendi.
Behçet Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir Tedavi Yöntemi

Behçet Hastalığı, ilk olarak Hulusi Behçet’in tanımladığı ağız da ve cinsel bölgede tekrarlayan yaralar olarak görülen, deri, eklem, göz, damar ve sinir tutulmaların görüldüğü  iltihapla birlikte seyreden romatizma hastalığıdır diyebiliriz.

Bu hastalığı kadın erkek olarak ayıramayız herkeste eşit görülmektedir. Fakat yinede bu hastalığın seyri erkek bireylerde daha şiddetli olmaktadır.

Behçet hastalığı her yaşta görülebilme riski olsa da daha çok 20-30 yaşlarında görülme sıklığı daha fazladır.

Tabi ki bu hastalığın seyri her bireyde farklı görülmektedir. Belirtiler herkeste ayrı görülecek diye bir şey söz konusu değildir. Bazı hastalarda ciltte görülen belirtiler bireye sorun yaratmadan yaşamını sürdürebilirken, bazı bireylerde hastalığın seyri görme kayıplarına ve damar tıkanıklığıyla birlikte hayatlarını olumsuz etkilemesine neden olabilmektedir.

Bu hastalığı diğer hastalıklardan ayıran ise, Behçet hastalığı ilk başlarda yoğun ve şiddetli olarak gözlenirken hastalığın seyri ilerledikçe durgunlaşmaya başlar.

Bu hastalığın en bilindik bulgusu ise  ağızda sürekli ve sık sık çıkan pamukçuk ve cinsel organlarda yaraların oluşması gösterilebilir.

Hastalığın Belirtileri:

— Ağız içinde senede 2-3 veya daha fazla görülen ağrılı seyreden içi oyuk yaralar görülebilmektedir. Daha çok dil üzerinde, yanağın içinde ve dudaklarda bir veya daha fazla yaralar görülebilmektedir.

REKLAM
X

— Bireyin gözünün ön, arka ve tüm bölümlerini etkileyen iltihaplanmalar, iltihaplı hücre birikmelerine ve göz damarlarında iltihap tutulmasına sebep olabilmektedir. Buda kendini gözde oluşan ağrılar, kızarıklık ve ışığa aşırı duyarlı olma gibi belirtilerin görülmesine sebep olmaktadır. Geçirilen her atak bireyin gözünün görme yetisini kaybetmesine ve sonunda körlüğe neden olmaktadır.

— Hastalık deri yüzeyinde sivilceye benzeyen döküntülerin çıkmasına sebep olur. Bu deride kabarıklık oluşturan, kızarık ve ağrılı olan fındık büyüklüğünde şişliklerdir. Daha çok bacaklarda ön kısımlarda görülmektedir.

— Erkek genital bölgesinde (skrotum be bazende peniste ) ağrılı uçuklar görülmektedir. Kadınlarda ise vulvada ağrılı uçuklar oluşmaktadır.

— Eklerde ise şişlik ve eklem ağrılarına rastlanmaktadır.

— Bu hastalık akciğerlerde balon gibi şişmelere ve akciğerin yırtılması sebep olur. Buda yoğun kanamalara yol açar.

— Beyinde ise, santral sinir sistemi, beyin dokusu veya beyin toplar damarlarında olmak üzere iki şekilde tutulabilmektedir. Belirtileri arasında bilicin bulanıklaşması, inme görülmesi, baş ağrıları, ensede sertleşme ve kişilikte görülen belirgin değişiklikler gösterilebilir. Bu hastalığın tehlikeli tutumundan biridir.

— Ağızdan başlayıp anüse kadar olan mide bağırsak sistemlerine kadar ülser (uçuk) oluşabilmektedir. Bu yüzden bazen iltihaplı bağırsak hastalığı ile de karıştırılabilmektedir.

— Bu hastalık her boyuttaki damarda tutulabilmektedir. Büyük damarda şişmelere, toplar damarda iltihabın sebep olduğu yapışık pıhtı meydana gelmektedir.

Hastalığın Sebebi Nedir

— Behçet hastalığını kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat genetik yatkınlığın önemli olduğu unutulmamalıdır.,

— Ayrıca hastaların bir kısmı HLA-B51 genini bulundurmaktadır. Hasta olmayanlarında hemen hemen yüzde 20 lik kısmı bu geni taşıyabilmektedir.

— Ayrıca çevresel faktörlerinde önemi unutulmamalıdır.

— Ağız içine yerleşen bazı mikroplar da hastalığa sebep olmaktadır.

Hastalığın Tanı ve Teşhisi

Hastalığın tanısını koyarken Paterti testi uygulanmaktadır. Deri altından bir madde verilerek 2 gün içinde iltihaplanmaya sebebiyet verip vermediğine bakılır. Pozitif sonuç çıkarsa tanı koymak için yeterlidir negatif olursa tanı için yetersizdir.

Bitkisel Tedavi :

— Bu hastalık için bol miktarda kişniş tüketilmesi yararlı olacaktır.

— Kurt pençesi, dere otu, oğul otu, melisa yaprağı, lavanta, tarhun otu, biberiye, mentollü nane, okaliptüs, alıç çiçeği, ardıç, hünnap, söğüt yaprağı ve kuş burnu bitkilerinin hepsi birlikte kaynatılarak suyunun içilmesi de faydalı olacaktır. İçine bal ve limon da eklenerek tüketilebilir.

— Ayrıca havuç, kereviz, elma, kayısı, soğan, lahana, ıspanak, sarımsak, turp, tere otu, pazı ve pırasa gibi  yararlı sebzeler bolca tüketilmelidir.

— Asitli bulunduran içecekler, kızartma, baharat bulunduran besin tüketiminden ve ağır yiyeceklerinden tüketiminden kaçınılması da yararlı olacaktır.

— Yarım litrelik suyun içine 1 yemek kaşığı olacak şekilde beyaz dut kurusu, 1 yemek kaşığı da arpa eklenerek 10 dk. kaynatılır kısık ateşte. Karışım süzülerek günde 1 kere tüketimi yapılarak 2 gün boyunca bu karışım uygulanmalıdır.

Sağlıkla kalın..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ