Bel Çevresindeki Yağlar Nasıl Eritir? Öneriler Nelerdir?

  • 31 Mayıs 2017
  • 165 kez görüntülendi.
Bel Çevresindeki Yağlar Nasıl Eritir? Öneriler Nelerdir?

Hareketsizlik ve yüksek kalorili gıdalar yağların özellikle bel bölgesinde birikmesine neden olur. Bunlardan kurtulmak için hem egzersiz yapmak hem de çok sıkı bir diyet programı uygulamak gerekir. Siz de belinizin çevresindeki yağlardan şikâyetçiyseniz aşağıdaki listeyi dikkatle okumanızı öneriyoruz. Listenin ilk bölümü beslenme ve yaşam tarzıyla, ikinci bölümü ise egzersizlerle ilgili.

Önemli not: Unutmayın, 10-15 gün gibi kısa bir sürede sonuç almayı sakın beklemeyin.

1. Sabah kahvaltıdan önce yürüyüş yapın: İş kadınıysanız buna pek zamanınız olmayabilir, haklısınız. Ama sabah 8’de de işe gidiyorsanız, 6’da kalkabilir ve bir saatlik yürüyüş yapabilirsiniz. Kahvaltıyı atlamak yerine, evde hazırlayabileceğiniz pratik bir öğün de bu süreçte işinizi çok kolaylaştırabilir. Tabii ki bunlar için erken yatmanız çok önemli.

2. Haftada en fazla iki kez tartılın:Diyete veya spora başladığınız ikinci günde hemen tartıya çıkıp kilo verip vermediğinizi kontrol ediyorsunuz değil mi? Bunu yapmayın. Eğer dengeli ve sağlıklı besleniyor, sporunuzu düzenli yapıyorsanız zaten zamanla kilo vereceksiniz. Tartıldığınız zaman kilo verdiğinizi fark ettiğinizde “Aaa bir kilo vermişim o zaman ödül olarak bir tatlı yiyebilirim” diyebilirsiniz. Çünkü insan kendini her koşulda ödüllendirmek ister. Haftada bir kere tartılmak bu süreçte en doğrusu. “Ama çok merak ediyorum” diyorsanız en fazla iki kere tartılın ve sonuç ne olursa olsun asla vazgeçmeyin!

3. Uykunuzu mutlaka alın: Sağlıklı ve hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olmak istiyorsanız günde 7-9 saat uyumanız gerektiğini unutmayın. Uyku konusunda en önemli nokta ise erken yatıp erken kalkmanız. Çünkü gece geç yatıp sabah geç kalkmak daha fazla besin alma ihtiyacı yaratır.

4. Düzenli nefes alın: Düzenli nefes hareketleriyle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Günün farklı zamanlarında, en az beş kez “ateş solunumu” adı verilen nefes tekniğini uygulayabilirsiniz. Bu nefes alma tekniğinde, ağız ve burun açık olarak iki dakika süresince saniyede önce bir nefes daha sonra saniyede iki nefes alıp verecek şekilde solunum yapabilirsiniz. İlk zamanlar baş dönmesi ve mide bulantısı görülse de zamanla bu etkiler ortadan kalkacaktır.

5. Tuz tüketimini azaltın: Sadece kilo almaya neden olduğu için değil, önemli ve ciddi hastalıkların da sorumlusu olduğu için tuzu en az miktarda tüketmenizi öneriyoruz.

REKLAM
X

6. Yemekten önce bir bardak su için: Eğer yağlarınızdan kurtulmayı kafanıza koyduysanız her fırsatta su için. En önemlisi de yemek yemeden önce bir bardak su için. Neden mi? Çünkü su içtiğiniz zaman size biraz da olsa doygunluk hissi verir ve metabolizmanızı da hızlandırır.

7. Limonlu su ile güne başlayın: Sabah koşuya çıkmadan önce hafif ılık ve limonlu su içtiğinizde daha kolay kilo verdiğinizi göreceksiniz. Haftada üç kez suya bir çay kaşığı elma sirkesi eklemeyi de deneyebilirsiniz. Ama elma sirkesini her gün kullanmayın. Çünkü yağlarınızı eritmek isterken mide rahatsızlıklarına neden olabilirsiniz.

8. Yeşil çay ve yaban mersini:Araştırmalar, yeşil çayın içeriğinde bulunan kateşinlerin, vücutta kalori yakımını arttırdığını ve bel çevresindeki yağları azalttığını gösteriyor. Yaban mersini de aynı etkiyi yapıyor.

Egzersizlere başlaman önce… Kardio veya bel bölgesine özel egzersizleri düzenli olarak yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışın. Çünkü bu egzersizler her yaştan insan için uygun olmayabilir ve mevcut sağlık koşullarınıza göre düzenlenmesi gerekebilir. Örneğin herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunanların kardio egzersizi yapması sakıncalı olabilir ya da bel fıtığınız varsa bel egzersizleri durumunuzu kötüleştirebilir.

9. Salon dışı egzersizler: Nabzın belli bir düzeye çıktığı kardio egzersizleriarasında en kolay yapılabilecek ve spor salonu üyeliği gerektirmeyenler arasında tempolu koşu, yokuş yukarı tempolu yürüyüş, imkânınız varsa bisiklete binme, hızlı ip atlama ve merdiven çıkma ilk sıralarda yer alıyor. Tüm bu egzersizleri yaparken nabzınızın hızlanması ve yükseldiği düzeyde en az 20 dakika kalması gerektiğini unutmayın!
10. Dambıl ya da su şişesiyle:Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve her iki elinize 2-4 kg’lık (veya ağırlık olarak kullanabileceğiniz 1.5 litrelik su şişeleri olabilir) dambıllar alın. Önce sağ yanınıza doğru eğilebildiğiniz kadar eğilin. Tekrar başladığınız pozisyona dönün ve bu sefer sol yana doğru eğilin. Bu hareketi günde 20’lik setler halinde 3 kez yapabilirsiniz.
11. Ters crunch: Karın eritmehareketleri arasında oldukça popüler olan bu hareketi yapmak için sırtüstü uzanın, bacaklarınızı kaldırın ve diz ekleminden bükün. (Bir sandalyede oturuyormuşsunuz gibi pozisyon almalısınız.) Pozisyonunuzu bozmadan, dizlerinizi alnınıza doğru çekin ve tekrar eski konumuna getirin. Yine 15-20 tekrar yeterli olacaktır. (Hareket konusunda deneyim kazandıktan sonra, dizlerinizi alnınıza değdirecek şekilde zorlayabilirsiniz.)
12. Destekli crunch: Destekli mekik hareketi olarak bilinen bu harekette, yere sırtüstü uzanın ve bacaklarınızı bir desteğin üzerine uzatın. Ellerinizi göğsünüzde veya başınızın arkasında birleştirin. Bacaklarınızın pozisyonunu bozmadan, yerden 10-15 cm omuzlarınızı kaldırın. Karın kaslarınızda baskı hissetmeniz, hareketi doğru uyguladığınızın göstergesi olacaktır. 15-25 tekrar oldukça verimli sonuçlar almanızı sağlar.
Mutlu ve sağlıklı günlere… Gıda Müh. Emir Kaboğlu
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ