Bisfenol A Migrasyonu Nedir?

  • 12 Nisan 2019
  • 184 kez görüntülendi.
Bisfenol A Migrasyonu Nedir?

                                 BİSFENOL A MİGRASYONU NEDİR?

Gıda ile temas eden ambalajın, belirli koşullardaki (gıda ile ambalaj materyalinin temas yüzeyinin alanı, sıcaklık, temas süresi…)  etkileşimi sonucu oluşan kütle geçişine migrasyon denilmektedir. Daha kısa bir ifadeyle migrasyon, kimyasal bir tehlike kaynağıdır.

Günlük hayatta sürekli olarak karşılaştığımız plastikler hiç de masum değil. Örneğin; su damacanaları, biberon gibi sert plastiklerin yapımında kullanılan Bisfenol A (BPA) ’nın gıdaya migrasyonu söz konusu olabilmektedir. Bu konuyu biraz aydınlığa kavuşturmak gerek. Paketleme uygulamalarında kullanılan plastik geri dönüşüm kodları 1, 2, 3, 4, 5, 6 olan plastik çeşitleri BPA içermediklerinden migrasyonu söz konusu değilken, 7 numaralı plastik çeşidi olan Polikarbonat(PC) Bisfenol A monomerinden üretilmektedir. İşte tehlike çanları bu noktada çalmaya başlıyor. BPA’ nın insan sağlığı üzerine etkileri için yapılan çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda; BPA’ nın, insanların hormon sistemine önemli zararlar verdiği, sadece üremeyi değil, vücut gelişimini akabinde davranışları da etkilediği gösterilmiştir.

Günlük hayatta bazı tedbirler alarak BPA migrasyonunu engelleyebiliriz. Sıcak gıdaları, plastik ambalajlardan olabildiğince uzak tutmalıyız. Arabalarımızda unuttuğumuz, güneş ışığına maruz kalmış plastik su şişelerden su içmemeliyiz. İmkân varsa bebeklerde plastik malzemeler kullanmamalıyız. Su satın alırken cam ambalaj tercih etmeli, evdeki sularımızı cam kaplarda muhafaza etmeliyiz. Plastik bir ürün satın alırken geri dönüşüm koduna dikkat etmeliyiz.

Hoşça kalın…

REKLAM
X

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ