Böbrek Kisti Nedir,Belirtileri Nelerdir Neden Olur?

  • 11 Nisan 2018
  • 155 kez görüntülendi.
Böbrek Kisti Nedir,Belirtileri Nelerdir Neden Olur?

Böbrekler, karnın üst ve arka kısmında yer omurun iki kısmında bulunan iki adet olan bir organımızdır. Böbreklerimizin en temel görevlerinden biri kanın filtrelenmesini sağlayarak içerisinde bulunan atığın yani idrarın ayrılıp mesaneye gönderilmesini sağlamaktır.Böbrek kistleri nedir belirtileri ve sebepleri bu yazımızda kısaca açıklayacağız.

Böbrek kistleri kese şeklinde yuvarlak sulu sıvı barındıran böbreklerde meydana gelen yapıdır. Birçok böbrek kisti kanser içermeyen basit yapılardır ve tedavi edilmeye gerek duyulmaz.

Bu hastalık daha çok yaşlı, 50 yaş üstü kişilerde görülmektedir ve yaş ilerledikçe de görülme olasılığı artmaktadır.

Kadınlara oranla erkeklerde böbrek kisti oluşma riski daha fazladır.

Doğuştan olabildiği gibi daha sonradan da ortaya çıkabilmektedir.

Böbrek kisti bireye yapılan ultrasonografi yada radyolojik değerlendirmeler olan bilgisayarlı tomografi yada MR görüntüleri sonucu görülebilmektedir. Kist olan böbreğe iğne gönderilir ve kist içinde bulunan sıvı çekilir ve kist duvarının birbirine yapışıp tekrar içine sıvı birikmemesi için yapıştırıcı olan bir madde verilir.

Tabi ki sadece iğneyle kist tamamen boşaltılamaz. Sadece iğne ile bu işlem yapılırsa tekrar sıvı dolar. Bu yüzden laparoskopik teknik uygulanmaktadır. Bu sayede kesin bir şekilde kistin oluşması engellenmiş olur.

REKLAM
X

Böbrek kistinin iki türü bulunmaktadır:

Polikistik böbrek hastalığı kisti : Bu hastalık daha çok genetiktir.Sebebi tam olarak bilinememektedir.

Basit böbrek kistleri: Belirtileri yoktur.Bireyin kontrolü sırasında tesadüf olarak ortaya çıkar.

Böbrek kistlerin de belli bir kısmında kanser riski olduğundan kistik sınıflandırılma yapılması oldukça önemlidir. Bu sınıflandırmaya da Bosniak sınıflanması denmektedir.

TİP I : Bu tipte kist duvarı keskin ve sınırlı, düzgün ve ince yapıdadır. Burada odacıklar bulunmamaktadır. Kanser riski taşımamaktadır.

TİP II : Kist içerisinde küçük çapta odacıklar oluşmaya başlamıştır. Burada duvarlar ince yapıda, ufak tefek kireçlenmeler mevcuttur. Kanser riski bulunmamaktadır.

TİP III : Kist için yaygın kalsifikasyonlar veya kalın septalar bulunmaktadır. Bu tipte kanser riski bulunmaktadır. Hemen tespit edilmeli ve tespit edildiği anda ameliyatla alınmalıdır.

TİP IV : Kist içinde tümörün varlığı söz konusudur. Cerrahi müdahale gerekmektedir.

Böbrek Kistinin Oluşmasının Nedeni Nedir:

Uzmanlar hala bunun nedeninin ne olduğu konusunda fikir sahibi değillerdir. Fakat birkaç olasılık üzerinde durulmaktadır. Mesela bunlardan biri ;

Her bir böbrekte milyonlarda ufak borular bulunmaktadır ve bu borular idrarın toplanmasını sağlar. Borulardan biri herhangi bir sebeple tıkandığında şişmeye ve içerisine sıvı dolmaya başlar.

Başka bir sebep ise böbrekler milyonlarca filtreleyici boruya kan transfer eden  küçük kan damarları bulundurmaktadır. Bu tüplerden herhangi biri genişlediği durumda kistin oluşabileceği düşünülmektedir. Fakat bu borunun şişme nedeni bilinmemektedir.

 

Böbrek Kistlerinin Belirtileri:

Çok ağır olmayan böbrek kistinin hiç belirtisi ve herhangi bir rahatsızlığa sebep olmaz, çok nadirdir görüldüğü. Ancak çok ağır kistlerin mevcut olduğu durumda şu belirtiler görülmektedir:

— Enfeksiyon nedeniyle idrar çıkışında yanma ve ağrı görülmesi

— Gece sık sık idrara çıkma isteği

— Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirirken zorlanması

— Karın alt kısmında ağrılar

— Yüksek tansiyonun görülmesi

— Bel ağrılarının yaşanması

— Karında ağrıların oluşması

— Baş ağrıları

— İdrar yolunda enfeksiyonların görülmesi

— Sırt,yanlar ve karnın üst kısımlarında ağrıların görülmesi en yaygın belirtisidir.

— Gün içinde sık sık idrara çıkma isteği

— İdrardan kan gelmesi

— Yüksek ateş görülmesi

Böbrek Kistinin Tedavisi:

Kistlerin küçük olması durumunda herhangi bir sorun oluşturmaz. Fakat kistlerin büyümediğinden emin olmak için de  6-12 ayda bir kontrolleri yapılmalıdır.

Kistler eğer büyükse yukarıda belirttiğimiz belirtilerle kendini gösterir ve ameliyat yada skleroterapi ile alınmaları gerekmektedir.

Sklerotepi: Kistin içinin boşaltılması için uygulanır. Bireyin acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanmaktadır.

Ameliyat: Böbreğin fonksiyonlarını ciddi şekilde etkileyen kistler ameliyat ile alınması gerekebilir. Birey genel anestezi ile uyutulmaktadır.

Beslenme :

Bu hastalık tanısı konmuş birey beslenmesine oldukça dikkat etmelidir. Tuz tüketimi ve tuz içeren besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Elma tüketilmelidir ( günde en fazla 3 elma tüketilmelidir ).

Baharatlı yiyecekler, kızartmalar, alkol tüketimi, kafein içeren içecekler, kakao, siyah çay, kırmızı et, mantar, deniz ürünlerinin bazıları ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Kabak, elma, kavun, somon balığı, yeşil çay, maydanoz, lahana, karpuz gibi ürünler tüketilmelidir.

Sağlıkla kalın..

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ