Buzdolabında Neyi Nereye Koymalıyız? Buzdolabı Düzeni Önemli midir?

  • 10 Mart 2017
  • 259 kez görüntülendi.
Buzdolabında Neyi Nereye Koymalıyız? Buzdolabı Düzeni Önemli midir?

 

Merhabalar sevgili okurlar.Bugün,birçok kez, buzdolabımıza alışveriş sonrası rastgele doldurduğumuz gıdaların buzdolabında olması gereken yerler var mı,kapakta neyi üst rafta neyi saklamalıyız vs. bunlardan biraz bahsedelim.

Buzdolabında yiyeceklerin hangi rafta ve nasıl muhafaza edildiği çok önemlidir. Yiyecekleri belirli raf ve bölmelerde, uygun şekilde saklayarak çoğu yiyeceğin raf ömrünü uzatmak mümkündür.Doğru ısı ayarı ve yerleşimle gıdalarınız çok daha uzun süre tazeliğini koruyabilir.

Peki buzdolabında hangi yiyecek ve içecekler nereye koyulmalıdır?

Buzdolaplarında en soğuk olan raflar buzluğa en yakın olan üst raflardır. Buzluktan uzaklaştıkça,soğukluk azalır yani rafların sıcaklığı artmaya başlar. Buzdolabında her rafın ve bölmenin sıcaklık derecesi farklı olduğu için besinleri koruma gücü de aynı değildir. Dolayısıyla buzdolabına yiyecekleri yerleştirirken o yiyeceği saklamaya uygun olan rafa yerleştirmeye özen göstermeliyiz. Genel kural olarak en riskli yiyecekleri buzdolabının en soğuk üst raflara yerleştirmek, sonra da risk seviyesine göre aşağı raflara doğru dizmeye devam etmek gerekir.

Et, tavuk, balık, süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynaklı bütün ürünler potansiyel riskli olarak kabul edilir. Bir de normalde potansiyel riskli olmayan pirinç, patates gibi yiyecekler vardır. Bunlar da normalde riskli olmayan piştikten sonra riskli hale gelen besinlerdir.

Buna göre buzdolabının en soğuk bölümü olan en üst rafa et , tavuk, balık ve yumurta yerleştirilmelidir.

REKLAM
X

Çiğ et bakteri üretir ve ancak piştiği zaman bu bakteriler ortadan kalkar. Çiğ etler diğer yiyeceklerle temas ederse bakterileri diğer besinlere de bulaştırmış oluruz. Bu yüzden çiğ etleri bir tabakta üzerini kapatarak veya poşetin içinde saklamak ve diğer gıdalardan ayırmak gerekir.

Çiğ yumurtanın kabuğunda ve içinde çok miktarda bakteri olduğu için pişirilmeden önce tehlikeli gıdalar arasındadır. Buzdolabındaki yumurta rafları kullanılırsa bu bakteriler yanında bulunan diğer gıdalara kolayca geçiş yapabilir.Genelde buzdolabının içerisindeki yumurta raflarına konulur ama bu doğru değildir. Çünkü yanına konulmuş herhangi bir besin örneğin yarım limon varsa bakterilerin çapraz geçiş ile taşınmasına sebep oluruz. Yumurtaya dokunduktan, kırdıktan sonra da ellerimizi sabunlu su ile dezenfekte etmemiz gerekiyor. Bu yüzden yumurtaları da diğer yiyeceklerle temas etmeyecek şekilde, kendi kutusu içinde ve en üst rafta saklamak gerekir.

Yemeye hazır pişmiş yemekler ve hazırlanmış salatalar da üzeri kapalı cam kaplarda üst rafta muhafaza edilmelidir.

Orta Rafa Yerleştirilecek Gıdalar Hangileridir?

Peynir, süt, yoğurt, kefir, tereyağı, margarin gibi gıdalar üst rafta veya orta rafta muhafaza edilmelidir. Süt eğer buzdolabı kapağında saklanırsa kapak açıldıkça hava ile temas edip daha çabuk bozulacağı için iç raflarda saklanmalıdır. Ekmek buzdolabında saklanacaksa küflenmemesi için streç filme sarılarak orta rafta saklanmalıdır.

Alt Rafta ve Sebzelikte Saklanacak Gıdalar

Taze sıkılmış meyve suları ile yıkanmış yemeye hazır meyveler buzdolabının en sıcak bölmesi olan alt rafta saklanmalıdır.

Buzdolabının en sıcak bölmesi olan meyve sebze bölmesine ise doğal olarak meyve ve sebzeler yerleştirilmelidir. Sebze ve meyveleri buzdolabında yıkamadan saklamak gerekir. Daha uzun dayanması için nem oluşumunu engellemek gerekir. Meyve ve sebzeleri yıkamadan kese kağıdında veya delikli kaplarda saklarsanız daha uzun dayanırlar.

Kapak Kısmında Saklanacak Gıdalar Nelerdir?

Buzdolabının kapak kısmındaki yiyecekler kapak her açıldığında hava ile temas edip daha çok ısınacağı için iç kısımdakilere göre daha çabuk bozulur. Bu yüzden kapak bölümünde fazla soğuğa ihtiyacı olmayan su, meşrubat, ketçap, mayonez, kavanozlanmış baharatlar, soslar, konserveler gibi yiyecek ve içecekler saklanabilir.

Yiyecekler Buzdolabında Kapaklı Cam Kaplarda Saklanmalıdır

Mümkün olduğu kadar cam kavanoz kullanılmalıdır. Alüminyum kapları hiç kullanılmamalıdır. Sadece süt için cam önermiyoruz. Çünkü süt çok ciddi B2 vitamini kaynağıdır. Güneş ışığı aldığında bu vitamin kaybolur. O yüzden ışığı geçirmeyecek kaplarda saklanması gerekir. Kendi kutusunda buzdolabında saklanabilir.

Kullanılmış dondurma, yoğurt kapları gibi kalın plastikten yapılmış ambalaj kapları asla saklama kabı olarak kullanılmamalıdır. Bu sağlık açısından risk taşır.  Türk kültüründe dondurma, yoğurt kapları da sıklıkla saklama kabı olarak kullanılıyor. Oysa bu hiç uygun değildir. Dondurmanın üzerinde bir son kullanma tarihi vardır. O kabında dondurmanın son kullanma tarihine kadar kullanılması gerekiyor. Ondan sonra kullanmaya devam ettiğinizde içerisindeki yiyecek içeceklere plastik geçişi oluyor. Yiyecek saklamak için satılan saklama kapları kullanılabilir. Çünkü onlar bu amaçla hazırlanmıştır.Saklama kabı olarak kapaklı cam kaplar veya kaliteli plastik kaplar tercih edilmelidir.

UNUTMADAN…

  • Buzdolabına koyduğumuz yiyeceklerin birbirine kokusunun karışmaması için mutlaka ve mutlaka kapalı kaplarda, kapalı tencerelerde, kapalı poşetlerde veya saklama kaplarında olması gerekir.
  • Elektrik kesintisi durumlarında buzdolabımızın kapağını elektrik gelene kadar açmamak daha doğru olacaktır. Özellikle yaz aylarında ve oda sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda buzdolabı çalışmıyorsa dolap kapağı açıldığında sıcak hava dolap içerisine girecek ve buzdolabının iç sıcaklığı yükselecektir. Bu durum gıdalarımızın daha kısa sürede bozulmasına neden olur. Elektrik kesintisi durumunda buzdolabının kapağı açılmazsa 6 saate kadar dolap iç sıcaklığı muhafaza edilebilir. Bu süre sonunda dolap iç sıcaklığı yükselmeye başlar. Aynı şekilde derin dondurucularda elektrik kesilmesi durumunda 12 saate kadar kapakları açılmadığı sürece iç sıcaklıklarını muhafaza edebilir.
  • Buzdolabımız ne kadar iyi soğutursa soğutsun asla fazla doldurmamalıyız. Fazla doldurulan buzdolapları daha fazla çalışarak daha çok elektrik harcarlar ancak dolap içerisindeki hava sirkülasyonu yeterli düzeyde sağlanamayacağı için gıdalarımız istenilen seviyede soğumazlar ve daha hızlı bozulurlar. Bu nedenle buzdolabını düzenli bir şekilde ve fazla doldurmadan kullanmalıyız.
  • Buzdolabımızın daha çok elektrik harcamaması için; dolap içerisine sıcak kap, sıcak yemek ve sıcak gıda koymamalı, dolap kapılarını uzun süre açık bırakmamalı, dolap içerisindeki hava sirkülasyonunu engelleyecek şekilde rafları fazla istiflememeli, kapı kenarlarında bulunan kapı fitillerini (conta) sürekli temiz tutmalı, kapı kenarlarındaki fitillerde hasar varsa fitilleri hemen yenilemeliyiz.

Sağlıkla kalın…

Ceren BEKTAŞ

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ