Sahur Menüsü Nasıl Olmalı Tarifi Nasıl Yapılır

  • 28 Mayıs 2018
  • 111 kez görüntülendi.
Sahur Menüsü Nasıl Olmalı Tarifi Nasıl Yapılır

Gıda ve beslenme konusunda pek çok farklı tavsiyelerde bulunan Doktorlarımız  özellikle ramazan konusunda önemli tavsiyelere yer vermişti. Bu yüzden sahur konusuna da değinmeden geçmedi. Diğer menülere nazaran daha farklı bir beslenme stiline sahip olan diyetisyen doktorlarımız beslenme ile sahur menüsü nasıldır, neler yemeli nelerden uzak durmalıyız, Şimdi sizlere doktorlarımızın  sahur konusundaki tavsiyelerine sizler için yer vereceğiz.

Sahur menüsünde tahmin edebileceğiniz gibi tereyağı sık sık tavsiye edilmektedir. Ayrıca pastırmayı da  tavsiye eden doktorlarımız vardır . Tereyağlı pastırma sahur alternatifi olarak seçilebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta sahur yapmadan uyumayın. Çünkü sahuru atlamak halinde gün boyu karaciğer zorlanabilir ve başka olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bu yüzden sahur öğününü atlamamalıyız.

Bildiğimiz gibi sahurda bizi erken acıktıracak, kan şekerini hızlı yükseltecek gıdalardan uzak duracağız. Hamur işi, şekerli gıdalar, şerbetli gıdalar, hazır paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak duracağız. Ramazan diye çikolata kremaları tüketiminin arttığını görüyorum. Adı çikolatalı fındık kreması olsa da fındığı az şekeri çoktur. Bu yüzden uzak duracağız. Mümkün olduğunca doyurucu ve besleyici bir şekilde sahurumuzu yapacağız. Şimdi  Sahur Menüsüne göz atalım:

 Sahur Menüsü

  • Dana köfte yanında salatalık olabilir.
  • Tereyağlı pastırmalı yumurta.
  • veya 2 adet haşlanmış yumurta
  • Kaşar veya beyaz peynir. ( Bol bol tüketin )
  • Domates, salatalık, yeşil biber, dere otu kısaca mevsim yeşillikleri
  • Zeytin bol bol…
  • Tereyağı , zeytinyağı
  • Çay veya kahve ( Şekersiz)
  • Ekmek yerine fındık, ceviz olabilir
  • 1 kase ev yoğurdu

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak duracağız. Reçel, çikolatalı krema, hamur işleri…  Bunlar doymanız değil daha kısa sürede acıkmanıza sebep olacaktır. Çay, kahve içerken kesinlikle şeker katmıyoruz. Çaya 1 -2 damla limon damlatırsak daha iyi olacaktır. Kansızlığıa iyi gelir. Tatlılardan da uzak duracağız. Gün boyu aşırı susamanıza sebep olur.

Susuzluğu Azaltan İçecek

doktorlarımız özellikle sıcak yaz aylarında oruç tutanların ne kadar çok yorulduğunun farkında. En büyük ihtiyaçlardan biri de su. Bu yüzden sahurda 1 bardak ev yapımı ayrana bir kaç tutam nane koyup biraz bekleyin ve için. Bu içecek susuzluk için en etkili gıdalardan biridir. Ayran yerine yoğurda ekleyip de tüketebilirsiniz. Aynı etkiyi yapacaktır.

Eğer gün boyu çok acıkıyorsanız ve yorucu iş yapıyorsanız zeytin yağını sahurda daha fazla tüketin. Zeytinyağı erken acıkmanıza engel olacaktır.

REKLAM
X

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Selam dedi ki:

    Teşekkür ederim uygulamaya çalışıyorum…bazı kataloglarda ersag gibi orflaym gibi markalarda vitamin hapları satılıyor bunlar güvenilirmi acaba

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Hocam tavsiye etmiyoruz bir de eksiklik olmadan gereksiz vitamin kullanmayın

BİR YORUM YAZ