Daha Sağlıklı Bir Hayat İçin; ‘Akdeniz Beslenme Diyeti’

  • 16 Ocak 2016
  • 123 kez görüntülendi.
Daha Sağlıklı Bir Hayat İçin; ‘Akdeniz Beslenme Diyeti’

Merhaba değerli okuyucular.Doğru beslenmenin sağlık üzerinde çok büyük etkiye sahip olduğu herkesçe bilinen bir gerçek ve bu gerçeği hızlı ve koşuşturmayla geçen yaşantımızda çoğumuz göz ardı ediyoruz. Bu gerçeği hatırlatmak ve uygulamanın zor olmadığını belirtmek adına sağlıklı bir hayatın anahtarı niteliğinde bir beslenme şeklini sizinle paylaşmak istedim.Akdeniz beslenme diyeti nasıl yapılır bundan bahsedeğiz.

Son yıllarda ‘Akdeniz Beslenme Diyeti’ kavramı; sağlıklı beslenme, kanser ve kalp hastalıkları yönünden ele alınan bir tip beslenme şeklidir. Pek çok beslenme uzmanı ve araştırma projeleri bu diyetin kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi hastalıklara karşı korumak ve ortalama insan ömrünü arttırmak açısından dünyadaki en sağlıklı beslenme şekillerinden biri olduğunu ortaya koymuştur.

 

Akdeniz Diyetinin Kökeni

Akdeniz Diyetinin temeli, Akdeniz çevresindeki geleneksel kültüre ait yeme şekilleridir. Diyetin çıkış noktası olan ülkeler ise Akdeniz çevresindeki Yunanistan, Portekiz, İspanya, Güney Fransa ve İtalya’nın bir kısmıdır. Türkiye, Lübnan ve Suriye gibi Ortadoğu ülkeleri de bu diyeti uygulamışlardır. Akdeniz bölgesi sıcak ve güneşlidir. Kişilerin hemen hemen yılda gün başına pek çok kez tüketebilecekleri kadar çok miktarda taze meyve ve sebze üretilen bir bölgedir. Ekmek, zeytinyağı, kabuklu yemişler, baklagiller bölgenin diğer temel gıdalarıdır.

Mikro besinlerin önemli miktarlarını içeren gıdaların yerine geçebilecek olan şeker tüketim miktarı, Akdenizlilerin geleneksel diyetinde çok düşüktür. Sağlığı destekleyen özelliklere sahip sarımsak, yeşillikler, bitki ve bitki kökleri ise özellikle Girit halkı ve ülkemizde Ege ve Akdeniz halkı tarafından çok tüketilen yiyeceklerdir.

Akdeniz Diyetinin Esasları Nelerdir?

REKLAM
X

Diyette önerilen gıdalar lezzetli, ekonomik ve hazırlanması kolay gıdalardır. En uzun yetişkin ömrü ve en az kronik hastalık oranlarına sahip Akdeniz ülkelerinde halkın beslenmesinde göze çarpan başlıca hususlardan söz edecek olursak;

1.Diyette sebze ve meyveler, patates, ekmek, kuru yemişler ve baklagiller geniş yer kaplamaktadır.

2.Meyve ve sebzelerin mevsiminde taze tüketilmesi ve mümkün olduğunca az işlem görmesi önemlidir (Bu koşullar söz konusu gıdaların sağlığı geliştiren özelliklerini ve antioksidan içeriğini maksimum düzeye ulaştırır).

3.Süt ürünlerinden peynir ve yoğurt günlük olarak tüketilir (düşük yağlı ve yağsız çeşitler tercih edilir.)

4.Sıvı ve katı yağların (tereyağı ve margarin de dâhil) yerini alan zeytinyağı fazla tüketilir ve diyetteki temel yağdır.

5.Yumurta, yemekler ve hamur işlerinde kullanılanlar da dâhil olmak üzere gün aşırı tüketilir.

6.Balık ve kümes hayvanları haftada bir ile üç kez arasında tüketilir.

7.Kırmızı et ayda sadece birkaç kez tüketilir.

8.Düzenli fiziksel egzersiz yapılır.

9.Günde ortalama 6 bardak su içilir.

 

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Bu tip beslenmede geniş bir yer kaplayan zeytinyağı kan pıhtılarının oluşumunda görev alan trombositlerin yapışkanlığını azaltıcı etkiye ve içerdiği polifenoller sayesinde damar açıcı ve koruyucu etkiye sahiptir. Zeytin polifenolleri, ülsere neden olan helicobacter pylori bakterisine karşı da antibiyotik etki gösteriyor. Zeytin yaprağı ektresinin içindeki hyroxytyrosol, tyrosol ve oleuropein gibi maddeler; kolon kanseri hücrelerini yok ediyor. Zeytin özü de mide kanseri hücrelerinin gerilemesine ve hatta tamamen yok olmasına neden oluyor. Her derde deva olan zeytinyağı; kemiklerin yaşlanmasını ve kırılgan hale gelmesini de engelliyor. Özellikle menopoz sonrası görülen kemik erimesi riskini de önemli ölçüde azaltıyor. İki yıl önce İtalya’da yapılan farklı bir araştırma ise, zeytinyağının diyabet tedavisinde de yarar sağladığını gösteriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Umarım faydaları saymakla bitmeyen bu beslenme şeklinin hayatınızda yer etmesine ufak da olsa bir katkı sağlayabilmişimdir.Doğru beslenin, sağlıklı kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ