Diş plağı nedir ? Ne yapmalıyız ?

  • 21 Ocak 2016
  • 84 kez görüntülendi.
Diş plağı nedir ? Ne yapmalıyız ?

Diş plağı nedir ? Ne yapmalıyız ?Belki de çoğumuz diş eti hastalıklarının sonuçlarının farkındayızdır. Fakat asıl gözden kaçırılan nokta, bu hastalıklara nelerin sebep olduğu.

Günümüz teknolojisinde diş eti hastalıkları dereceleri bilinip ve her birine özel tedavi yöntemleri uygulanıyor olsa da uzmanlar, önlem almanın tedaviden daha iyi olduğunu vurguluyorlar.

Ağız hijyenine ne kadar dikkat edilse de bakteriler bir yolunu bulup ağzımızda iltihap oluşturacak keşif yerlerini her zaman bulur. Bu bakterilerin ağzımızda oluşturdukları iltihap, damar tıkanıklığından kalp krizine kadar bir çok probleme yol açmaktadır.

Yani senin özel bir şikayetin olmasa da ya da kendinde herhangi bir rahatsızlık duymasan da, bunu söylemekten biraz üzüntü duyuyoruz, aslında seni endişelendirmesi gereken birçok ağız sağlık problemin var.

Plak tehlikeleri

Diş minelerine saldırı

Gün içerisinde aşırı şekerli ve nişastalı gıdalar tükettiğimizde diş plağı üzerinde bir savaş başlatmış oluruz. Tüketilen bu tür gıdalar bakterilerin oluşturduğu asitleri serbest bırakarak diş minesinin zarar görmesine sebep olur.

REKLAM
X

Plak, dişlerimizin çevresinde bakteriler ve yiyecek artıklarından oluşan yapışkan ve renksiz bir bakteri tabakasıdır ve plak bu gıdaların oluşturduğu asidi tutar. Asitler de diş minesine zarar vererek bir yıkıma yol açabilir ve kaçınılmaz son olan diş çürüklerine sebep olabilir.

 

Diş eti hastalığının ilk aşaması

Diş eti hastalığının ilk aşaması diş eti iltihabı olarak bilinir ve belirtileri kanama ve diş eti şişmesi olarak gözükür. Dişin bu aşamaya gelmesine plaktaki bakteriler sebep olmuştur ve dişin hafif fırçalanması ile bile kanamaya neden olmaktadır.

Eğer bu diş eti iltihabına gerekli tedavi uygulanmaz ve kontrolsüz bir şekilde ilerlemesine izin verilirse daha ciddi bir seviyede olan diş hastalığına yol açabilir.

Bu bakteriler dişleri destekleyen temel kemik dokusuna kadar yayılabilirler. Bu yüzden bu hastalığın tedavisi iltihaplı dişin çekilmesi ile başlar.

Diş eti hastalıkları ve ilgili sağlık sorunları ile diyabet, romatizma (eklem iltihabı) ve kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları arasında çeşitli bağlantılar vardır. Araştırmalar bakterilerin ağız yoluyla kan dolaşımına girdiklerini ve böylelikle bu yoldan bir çok organa zarar verebildiklerini gösteriyor.

Önlemini al !

Diş eti hastalıklarının görüldüğü üzere kesinlikle hoş olmayan ve sağlık için tehlike oluşturabilecek sonuçları vardır. Tavsiye edilen, ağız hijyenini sürekli bir şekilde korumak ve plak oluşumunu engellemektir. Bunun için yapılması gerekenler ise :

Günde en az iki kez dişimizi fırçaladığımızdan emin olmak ve diş ipi kullanımını aksatmamak.

Şekerli ve nişastalı gıdaları, özellikle yapışkan yiyecekleri azaltmak.

Profesyonel temizleme ve diş muayenesi için düzenli olarak  diş hekimine gitmek.

 

Sağlıklı gülüşlerle kalalım.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ