Doların Artması Gıdaları Marketleri Yiyecekleri Nasıl Etkiler

  • 25 Mayıs 2018
  • 112 kez görüntülendi.
Doların Artması Gıdaları Marketleri Yiyecekleri Nasıl Etkiler

Değerli okurlarımız. Doların yükselmesinin ülkemiz açısından pek çok olumsuz etkileri olmaktadır. Biz de kendi uzmanlık alanımız olan gıdalar konusuna değineceğiz. Doların veya euronun yükselmesi gıda market ve yiyeceklerin fiyatını nasıl etkileri? Doların gıdalar üzerindeki olumsuz yönleri nelerdir bu konu hakkında bilgi vereceğiz.

Öncelikle bilmemiz gerekir ki doların yükselmesi her vatandaş için olumsuz etkilere sahiptir. Benim dolarla işim olmaz, ben dolarla bir şey almıyorum deseniz de bu kullandığınız ürünlere zam olarak yansımaktadır. Bu yüzden siz dövizle alışveriş yapmasanız da ödediğiniz miktarın artması doların yükselmesi ile doğru orantılıdır. Bunun en büyük sebeplerinden biri bazı gıda ürünlerinin yurt dışından temin ediliyor olmasıdır.

Ülkemiz bir çok gıda maddesini yurt dışından almaktadır. Aynı zamanda gıda üretiminde kullanılan yardımcı maddeler bu bunlara dahildir. Özellikle yüksek teknolojili bazı kimyasal ürünler, yardımcı üretim maddelerini yurt dışından alıyoruz. ithal et haberlerini de yakın zamanda duyduk. Dolayısıyla bu olumsuz etkinin olması kaçınılmazdır. Örnek olarak yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit maddesi, korucu bazı yardımcı gıda ürünleri ( Potasyum sorbat, sodyum benzoat, askorbik asit, ) gibi ürünler yurt dışından gelmektedir. Bu firmalar ise ülkemizden ödemeleri dolar üzerinden almaktadır. Bu alımlarda dolar arttığından verilen miktarda arttığı için bu zararın karşılanması için normal olarak gıdanın fiyatı da etkilenmektedir.

Örnek verecek olursak bir çok gıda maddesinde ülkemizde koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat üzerinden yola çıkalım. Geçen sene 1 kilosu 120 tl olan bu madde şu günlerde 150 – 160 tl gibi fiyatlara çıkmaktadır. 100 kilogram yoğurt yapımında ortalama 300 gram laktik asit ilave edilir. Bu yoğurdun üretimden itibaren sadece laktik asit maddesinden dolayı 1 kilogram yoğurt fiyatı KDV ler ile birlikte ortalama 40 – 50 kuruş arasında fiyatının artmasına sebep olmaktadır. Yani geçen sene 3 liraya aldığımız yoğurt 3.5 – 4 liraya çıkmıştır.

Bununla birlikte gıda şirketlerinin yurt dışına olan dolar üzerinden borçlarının artması, gıda üretiminde kullanılan ekipmanların yurt dışından alınması, bu ekipmanların tamirat işlemlerinden sorumlu şirketlerin yurt dışından gelmesi gibi etkenler her zaman dolar üzerinden yapıldığı için bu masraflar gıdanın fiyatına yansır. Sonuç olarak bu farkı ödeyen de vatandaş olmaktadır. 

Başka bir örnek ekmek konusuna bakacak olursak: Ekmek hamur karıştırıcı ekipmanlar yurt dışından gelmektedir. Ekmekte bazı koruyucu katkı maddeleri de yurt dışından gelmektedir. Belli zamanlarda ülkemizde buğday ithal edilmektedir. Bazı buğday tohumları da yurt dışından gelmektedir. Tüm bu etkenler sonucu maalesef ekmek fiyatlarının artmasına ya da aynı fiyatta ekmek gramajının azalması demektir.

Sonuç olarak doları yükselmesi nereden bakarsanız bakın bizleri olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden bu etkinin farkında olmanız için bu yazımızı icra ettik. Gıda bizim uzmanlık alanımızdır ve gıdayı etkileyen her türlü etken bizleri ilgilendirmektedir. Bizlerde bu etkileri sizlere anlatmakla görevliyiz. Siyaset ile hiç bir şekilde alakamız yoktur. Bu bilince varmanız bizleri mutlu edecektir.

REKLAM
X

Mutlu ve Sağlıklı Günlere… Gıda Müh. Emir Erşat Kaboğlu

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ