Endüstriyel Yoğurtlar Kanser mi Yapıyor?

  • 21 Nisan 2017
  • 58 kez görüntülendi.
Endüstriyel Yoğurtlar Kanser mi Yapıyor?

Merhaba sevgili okurlar,
Bu konuyla alakalı söylentilere çok güzel cevap veren değerli hocam Prof. Dr. Kadir HALKMAN‘ın ilgili cevabını sizlerle paylaşmak istiyorum.

NOT: Prof. Dr. Kadir HALKMAN’ın konuşmasından alıntıdır.

Merhaba, Dr. Yavuz Dizdar, endüstriyel yoğurdun kanser yaptığını iddia ediyor. Kendisi onkologdur. Kanser konusunu kuşkusuz benden çok daha iyi bilir ama yoğurdun ne olduğunu bilmiyor.

01. Yoğurdun ekşimemesinin nedeni tembel ve kendi oluşturduğu aside dayanamayan yeni yoğurt mayası kullanılmasıdır.

02. Bu mayalar sadece Türkiye’de değil endüstriyel olarak üretim yapan dünyanın bütün yoğurt fabrikalarında kullanılır.

03. Endüstriyel yoğurt pekâlâ küflenir. Merak eden varsa küflenmiş her hangi bir gıdadan yoğurda deydirin, oda sıcaklığında 3 gün bekleyin.Küfleniyorsa sorun yok. Küflenmezse hemen ALO174 GIDA HATTI‘nı arayarak şikayette bulunun.

04. Eskiye göre yoğurtlar daha az küfleniyor. Doğrudur. Temel 2 nedeni var a) Ambalaj teknolojisi gelişti, b) Buzdolabı teknolojisi gelişti.

REKLAM
X

05. Peki ben de kanser hakkında Sn. Dr. Yavuz Dizdar’ı bilgilendireyim: Kimi onkolog profesörlere göre kanser vakalarındaki artışın asıl nedeni daha sağlıklı beslenmeye dayalı olarak ortalama insan ömrünün uzamasıdır. Kanser genel olarak yaşlılarda görülür. Önceden insanlar kanser olmaya vakit bulamadan ölüyorlardı.

06. Yıllara göre kanser vakalarında artış ile aynı yıllarda örneğin Gıda Mühendisliği Bölüm’lerinden mezun olanların sayısı istatistiksel olarak incelenirse çok anlamlı bir R kare değeri çıkar. Buradan Gıda Mühendislerindeki sayı artışının kansere yol açtığı anlaşılır. Peki, yıllara göre kanser vakası artışı ile konservatuar mezunu artışı ile de kıyaslarsak bu kez de konservatuar mezunlarındaki sayısal artışın kansere yol açtığı sonucuna varılır.

07. Konu aslında bu kadar basittir. Lütfen bu gibi hiç bir bilimsel kaynak ile ilişkilendirilemeyecek ve sadece muhtemelen rüyasında gördüğü ak sakallı dedenin verdiği bilgiyi medyada paylaşan bu gibi hiç bir habere itibar etmeyin. Hiç merak etmeyin. Gıda üzerinde ciddi bir sorun olursa halkımızı ivedilikle bilgilendirecek olan sorumlu, konu üzerinde yeteri ve asgari bilgiye sahip akademisyenler, dernekler vardır.

08. Prof. Dr. Canan Karatay’ın ekmekte kanser yapıcı bromür bildirgesi de tümüyle geçersizdir. Her hangi bir kimyasalın kanser yapması doz ile ilişkilidir. Bildiğimiz kesme şeker kanseri tetikleyebilir ama hangi dozda şeker alıyoruz? Günde 2 adet kesme şeker kullanılan 10-15 adet çay içiyorsak kanserden korkmaya gerek yok zaten, şeker gerekeni yapar.

09. Lütfen bu yazıyı kendi adres listenizdeki herkese iletin. Toplumsal olarak bu gibi hiç bir bilimsel dayanağı olmayan haberlere karşı tepki göstermek zorundayız.

Sevgiyle,
Prof. Dr. A. Kadir Halkman
Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü

GıdaBilinci’ne ekleyen: Ceren Bektaş

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ