Erik Çeşitleri Ve Faydaları Yararları Nelerdir

  • 26 Nisan 2016
  • 151 kez görüntülendi.
Erik Çeşitleri Ve Faydaları Yararları Nelerdir

Yaz denince aklımıza gelen meyvelerin başında olan erik havaların ısınmasıyla tezgahlarda yerini çoktan aldı.

Gülgiller ailesinin Prunus cinsinin meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı olarak bilinen erik ülkemizde bir kaç istisna yer hariç (Doğu Anadolu nun yüksek yayla kısmı,Güneydoğu Anadolu nun kurak kısımları) hemen her yerde yetiştirilebilmektedir.

Farklı dönem ve koşullarda olgunlaşan erik farklı biçim,büyüklük hatta renklerdedir.Tüm dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000’den fazlayken Türkiye’de yetiştirilen çeşitlerin sayısının  da 200’ün üstünde olduğu bilinmektedir.Can eriği,Japon eriği,Avrupa eriği,Kara erik gibi bir sürü erik çeşidi olmasına karşın ülkemizde Can eriği,Papaz eriği,Mürdüm eriği ve Tatlı üryani eriği yaygındır.

Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılırlar. Çekirdekli meyve ağacı olan eriğin iç kısmının sertleşmesiyle sert çekirdek kabuğu meydana gelmektedir.Eriğin yenilen kısmı ise etli ve suludur.Eriğin meyveleri şekil, renk ve tat bakımından oldukça farklıdır, çekirdekleri yani tohumları ise acıdır.

Birçoğumuzun yemek için sabırsızlıkla yazı beklediği yeşil erik, lezzetinin yanı sıra insan sağlığına oldukça yararlı olup birçok vitamin bakımından da oldukça zengindir.

REKLAM
X

Sofralarınızı yeşillendiren bu meyve günlük C vitamini ihtiyacımızı büyük oranda karşılarken aynı zamanda yüksek oranda B vitamini (B1 B2 B3 B6) de içermektedir.Bunların yanı sıra A vitamini (göz ve cilt sağlığı için), K (kanın pıhtılaşmasında etkin. ) ve E Vitamini (güçlü antioksidan,hücre yapısını korur.) İçerir.

Yapısında magnezyum, potasyum,kalsiyum ve demir bulunan yeşil erik yüklü miktardaki antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemimizi de desteklemektedir.

100 gr taze eriğin; 66 kalori, 17.8 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 0.5 mg demir, 0.4 mg lif içerdiği bilinmektedir.

KURU ERİK

Eriğin güneşte veya farklı işlemlerle kurutulmasıyla elde edilen kuru erik ham erik kadar etkili olmasa da sağlık açısından oldukça faydalıdır.İçerdiği bol miktardaki potasyum kalp ve sinir sağlığını korur, lif oranı özellikle sindirim sistemi için çok faydalı olup antioksidan olduğu için genel anlamda bünyeyi koruduğu ve hastalıklara yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir.İçeriğindeki   A vitamini ise özellikle göz sağlığı için gereklidir. Katarakt sorunun ortaya çıkmasını engelleyebilmektedir..Fakat kuru eriğin  diyabet sorunu olan kişilere iyi gelmediği düşünülmektedir.

Mürdüm Eriğinin Faydaları

  • B vitamini açısından zengindir, özellikle sinir sistemine katkıları vardır.
  • Mürdüm eriğinin kalp ve damar sağlığına çok fazla katkıları vardır,Kan basıncını

düzenler.

  • Mürdüm eriği yüksek lif içeriği ile kolesterolle mücadele etmektedir.
  • Karaciğer ve böbrek yetmezliğine faydalı olduğu düşünülür.
  • Sindirim sistemi organlarının sağlığını korur.
  • Mürdüm eriği etkili bir idrar söktürücüdür, bünyede bulunan zararlı maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlar.

Genel Olarak Eriğin Faydalarını Sıralayacak OLURSAK ;

-Erikte bulunan güçlü antioksidanlar hücrelerimizi serbest radikallerden korur.

-Yüksek oranda C vitamini içeren erik aynı zaman da gıdalarla vücuda alınan demirin emilimini artırır.

-Yine içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı olan erik tek başına kötü kolesterolü düşürmek için yeterli olmasa da kolesterolün damar içinde birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve buna bağlı kalp hastalıklarından korunmamızı sağlayan meyveler arasında sayılabilir.

-Besin lifi bakımından zengin erik kronik kabızlık çekenlere en çok önerilen meyveler arasındadır. 100 gram erik günlük besin lifi ihtiyacının yaklaşık %6’sını karşılamaktadır

-Yine Yoğun lifli yapısı ile sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.

-Kırmızı erik tatlı bir meyve olmasına karşın düşük glisemik indeks değeri sayesinde kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açamamaktadır.Tip 2 diyabet hastalarına önerilmektedir.

-Erikte bulunan K vitamini ve magnezyum minerali gıdalar yoluyla alınan kalsiyumun vücut tarafından emilebilmesi için önemlidir.

-Cilde iyi gelen yeşil erik, sert yapısıyla diş etlerini de güçlendirir.

-Ayrıca Diyet besinleri arasında yer alan erik uzun süre tokluk hissi verir.

-Eriğin içerdiği çözünür lifler özellikle safra ve karaciğer sağlığı için önemlidir. Bu özelliği ile safra ve karaciğerin aşırı şekilde çalışarak yorulmasına engel olur.

    Ayrıca erik ;

Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılabildiği gibi meyvesi kullanılır,kurusu kompostosu,marmelatı,ve sirkesi yapılarak tüketilebilir.

Besin değeri bakımından oldukça zengin olan eriğin fazla tüketimi ise bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Bu yan etkilerin başında böbrek taşları gelmekle beraber erik tüketimi sırasında  suda çözünebilen lifin fazlası bağırsaklarda gaza yol açabilir ve genel olarak şişkinliğe neden olabilir. Gazın vücuttan atılamaması durumunda ise mide krampları ve ağrılar yaşanabilir.Ayrıca eriğin asitli yapısı bazı insanlarda  mide sorunlarına neden olabilir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ