Erkeklerde Doğurganlık Artışı Sağlayan En Etkili Gıdalar Nelerdir

  • 11 Nisan 2017
  • 155 kez görüntülendi.
Erkeklerde Doğurganlık Artışı Sağlayan En Etkili Gıdalar Nelerdir

Genel olarak çalışma koşulları ve stres özellikle erkekler üzerinde cinsel sağlığı ve doğurganlığı azaltan sebep  arasındadır.Bu durumlar üreme sistemini etkilemektedir.Bu olumsuz durumu engellemek için özellikle testosteron seviyesinin artması gerekmektedir.Aynı zamanda olumsuz koşullar sperm üretimini azaltmaktadır. Bu yazımızda bu olumsuzlukları önlemek için en etkili gıdaları sizlere sunacağız.

1: C Vitamini Açısından Zengin Gıdalar

Erkeklerde sperm kalitesini biber,karnabahar,portakal,brokoli gibi gıdalarla arttırabilirsiniz.Bu gıdaların vitamin etkisini arttırmak için çiğ tüketmeniz önemlidir.C vitamini, sperm hücrelerinin oksidatif hasarın önlenmesine yardımcı olmaktadır.Özellikle sigara içenlerin sperm kalitesini düzeltmeleri için C vitamini açısından bu gıdaları bolca tüketmesi gerekmektedir. Tabi sigarayı bırakmak kökten çözüm olacaktır. Çünkü sigaradaki maddeler sperm sayısını azaltmakta ve kalitesini düşürmektedir. Aynı zamanda sigaranın sperm üzerinde DNA hasarlarına yol açacağını gösteren çalışmalar mevcut durumdadır.

2: Domates

Domateste bulunan likopen maddesi spermin serbest radikallere karşı koruyan en etkili gıdalar arasındadır.Aynı zamanda domateste bulunan antioksidanlar spermin dayanıklılığı,kalitesi,hareketliliği ve sperm saysını arttırmaktadır.Yapılan çalışmalarda domatesin sperm üzerindeki olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Ek olarak domatesi pişirerek tüketmeniz likopen alımını arttıracaktır.Domatesi pişirerek tüketmek likopen alımını 4-5 kat arttıracaktır.

3: Balık

Özellikle D vitamini alımını arttırmak için balık bol tüketmeniz gerekiyor.Somon,uskumru,sardalya gibi balıklar D vitamini ve balık yağı açısından zengindir.Alternatif olarak yumurta ve süt tüketimini arttırmanızı tavsiye ederiz. Testosteron oranını arttırmak için D vitamin mutlaka gerekli vitaminler arasındadır. Aynı zamanda güneş ışığından daha çok faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.

4: Çinko Minerali

Yapılan araştırmalarda doğurganlık sorunu olan erkeklerde çinko eksikliğine rastlanmıştır.Sperm konsantrasyonu ve hacmi açısından çinko gerekli mineraldir.Çerez olarak kabak çekirdeği ve susam çinko açısından zengindir. Aynı zamanda  yengeç, ıstakoz, karides, istiridye, sığır bonfileği ve kuzu eti gibi gıdalar da bu açıdan zengindir.

5: Fasulye

Yeteri kadar folik asit alımı önemlidir.Folik asit spermlerde kromozomal anormallikleri önlemektedir.Düşük folik asit down sendromu gibi sorunların oluşmasına sebep olabilmektedir.Sperm yoğunluğu ve sayısını arttırmak ve hasarları önlemek için folik asit ve B vitamini açısından zengin olan fasulye,ıspanak,mercimek,kuşkonmaz gibi gıdaları tüketimini arttırmanızı tavsiye ediyoruz.

6: Nar

Nar ruh halinizi olumlu yönde değiştirecek ve testosteron seviyenizi arttırmaya yardımcı olacaktır.Yemeklerde narlı ürünlere yer vermek veya nar suyu içmenizi tavsiye ediyoruz.Libidonuzu arttırmanızı yardımcı olacaktır.Yapılan araştırmalarda 2 haftalık nar tüketimi testosteron oranını %24 civarında arttırdığı gözlenmiştir.

7: Zeytinyağı

REKLAM
X

Doymamış yağ asitlerinde zengin olan zeytin yağını daha çok tüketmelisiniz.Yapılan araştırmalarda 3 haftalık süre içinde zeytin yağı tüketenlerin testosteron hormonu %17 civarında arttığı gözlenmiştir.

Ek olarak:

  • Sigarayı bırakın.
  • Yürüyüş ve spor yapın.
  • Doymuş yağlardan uzak durun.
  • Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Mutlu ve sağlıklı günlere… Gıda Müh. Emir Kaboğlu

 

Ek olarak yazımıza göz atabilirsiniz. https://gidabilinci.com/testosteron-hormonunu-arttiran-en-etkili-gidalar-nelerdir

 

Referanslar :

1. Şarkı, Gyun Jee, Edward P. Norkus ve Vivian Lewis. “İnfertil erkeklerde seminal askorbik asit ile sperm DNA bütünlüğü arasındaki ilişki.” Uluslararası andrology 29, no. 6 (2006): 569-575.
2. Fraga, CG, PA Motchnik, AJ Wyrobek, DM Rempel ve BN Ames. “Sigara içmek ve düşük antioksidan seviyeleri sperm DNA’sındaki oksidatif hasarı artırır.” Mutasyon Araştırması / Mutajenezin Temel ve Moleküler Mekanizmaları 351, no. 2 (1996): 199-203.
3. Inakuma, Takahiro. “Domates suyunun erkek infertilitesine etkileri.” Eki 2015.
4. Pilz, S., S. Frisch, H. Koertke, J. Kuhn, J. Dreier, B. Obermayer-Pietsch, E. Wehr ve A. Zittermann. “D vitamini takviyesinin erkeklerde testosteron seviyelerine etkisi” Hormon ve Metabolik Araştırma 43, no. 03 (2011): 223-225.
5. Zhao, Jiang, Xingyou Dong, Xiaoyan Hu, Zhou Long, Liang Wang, Qian Liu, Bishao Sun, Qingqing Wang, Qingjian Wu ve Longkun Li. “Seminal plazmada çinko seviyeleri ve erkek infertilitesi ile ilişkisi: Sistematik bir gözden geçirme ve meta-analiz.” Bilimsel raporlar 6 (2016).
6. UC Berkeley, yeni araştırmada, spermdeki genetik anormalliklerle bağlantılı folik asit alımı olduğunu açıkladı .
7. Wallock, Lynn M., Tsunenobu Tamura, Craig A. Mayr, Kelley E. Johnston, Bruce N. Ames ve Robert A. Jacob. “Düşük seminal plazma folat konsantrasyonları, düşük sigara içen ve sigara içmeyen çocuklarda düşük sperm yoğunluğu ve sayısı ile ilişkilidir.” Fertilite ve sterilite 75, no. 2 (2001): 252-259.
8. El Dujaili, Emad ve Nacer Smail. “Nar suyu alımıyla tükrük testosteronu seviyeleri artar ve sağlıklı erkek ve kadınlarda ruh hâlini ve iyilik halini geliştirir.” (2012).
9. Derouiche, Abdelfettah, Ali Jafri, Issam Driouch, Muhammed El Khasmi, Ahmed Adlouni, Nada Benajiba, Youssef Bamou, Rachid Saile ve Muhammed Benouhoud. “Argan ve zeytin yağı tüketiminin sağlıklı yetişkin Faslı erkekler arasında androjenlerin hormonal profili üzerine etkisi” Doğal ürün iletişimi 8, no. 1 (2013): 51-53.
10. Dosumu, OO, FIO Duru, AA Osinubi, AA Oremosu ve CC Noronha. “Bakır hindistancevizi yağının (VCNO) kronik etanol alımında oksidatif stres, serum testosteron ve gonadotropik hormonlar (FSH, LH) üzerindeki etkisi.” Kuzey Amerika Tarım ve Biyoloji Dergisi 6 (2010): 1126-1132.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ