Fazla Şeker Ve Şeker Hastalığı Uzuv Kaybına Sebep Olur Mu?

  • 04 Haziran 2017
  • 111 kez görüntülendi.
Fazla Şeker Ve Şeker Hastalığı Uzuv Kaybına Sebep Olur Mu?

Merhaba sevgili okurlarım. Kısa zaman önce tanıdığım bir kişiden dolayı bu yazıyı yazma gereği duydum.Kendisinin ciddi uyarıları ve pişmanlığı sonrası insanları uyarmamız gerektiğini söyledi.Şimdi konuya girelim.

Günümüz de bir çok ürün sebebiyle şeker tüketimi aşırı safhadadır.Yapılan araştırmalarda her 20 dakikada 1 kişi şeker sebebiyle kalp krizi veya felç geçirdiği tespit edilmiştir.Aynı zamanda böbrek yetmezliği veya böbrek sorunları nedeniyle diyalize girdiği tespit edilmiştir.Özellikle kolesterol sorunu olanlar,obezite sorunu bulunanlar daha büyük risk altındadır.

Şeker Hastalığı Nasıl Oluşur Ne Şekilde İlerler?

Şeker hastalığı genel olarak yediğimiz gıdalarla bire bir ilişkilidir.Şeker hastalığı oluşması için illa ki şekerli bir ürün tüketmemiz sebep olmaz. Pirinç,ekmek, beyaz unlu gıdalar ani olarak kan şekerini yükseltmesi ve insülin dengesini bozduğu için şeker hastalığına sebep olmaktadır. Bu gıdaları kısaca Glisemik indeksi yüksek gıdalar olarak listeleyip, bu gıdaları her gün veya aşırı tüketilmesi şeker hastalığına davetiye çıkaracaktır.İleri safhalarda vücutta bazı belirtilerle birlikte şeker hastalığı oluşmuş olacaktır. Özellikle insülin hormonunun artık şeker düzeyini kontrol edemediği zaman da ilaç kullanmak gereği doğacaktır.

Şeker Hastalığı Uzuv Kaybına Sebep Olur Mu?

Kan şekerinin kontrol edilememesi durumunda bazı uzuvlarla birlikte özellikle ayaklarda belirtileri ve sorunlar oluşacaktır.Bu durumun devam etmesi veya tedavi edilmediği durumlarda ise uzuv kayıplarına kadar ilerleyebilmektedir. Ayaklarda gözüken belirtilerde ayaklarda kızarıklık,uyuşmalar, vücuda göre sıcaklık artışı,hassasiyet,şişlik,renk değimi ( kızarma) gibi belirtiler gözükebilmektedir. Bu belirtilerin sebebi farklı sebeplerde olabilir ancak çok şeker tüketen biri iseniz dikkat etmenizde fayda olacaktır.Bu belirtiler sonucu aşırı şeker sinir uçlarını tahrip ederek uyuşmalar ve hissizliğe sebep olacak ve ileri safhada uzuv kayıplarına sebep olacaktır.Özellikle ayaklarda gözüken yaralar,kendiliğinden oluşan sıyrık veya kanamalar halinde dikkat etmeniz gerekmektedir.

Resimde gözüktüğü üzere ileri safhalarda bu gibi yaralara sebep olabilmektedir.Bu yüzden şeker hastalığı iseniz veya bu belirtiler gözüküyorsa aynada ayaklarınızı kontrol etmeli ve derhal doktora danışmanızı tavsiye ediyoruz.

REKLAM
X

İhmale gelmemek ve dikkat etmek uzuv kayıplarını % 60 oranında azalttığı gözlenmiştir.

Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığının tipik belirtileri çok su içmek, çok acıkmak, sık idrara çıkmaktır. Ayrıca iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, kaşıntı, inatçı enfeksiyonlar (örneğin diş eti iltihapları, kadınlarda tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonları) ve başka birçok bulgu şeker hastalığının belirtileri olabilir. Hasta şeker hastalığının vücuda verdiği zararlarla ilişkili belirtiler de yaşayabilir. Örneğin sinir yapısının zarar görmesi nedeni ile ayaklarda geceleri artan yanma, ağrı, his kaybı görülebilir.

Kimler şeker hastalığı riski altında?

Şişman veya kilo fazlalığı olan, bel çevresi kalın kişilerde 40 yaşından sonra daha belirgin olmak üzere diyabet riski artar. Aşağıdakilerden bir veya daha fazlası eşlik ediyorsa bu risk artışı daha da fazladır. Birinci derece yakın akrabasında (anne, baba, kardeş) diyabet bulunanlar, iri bebek doğuran veya daha önce gebelik şekeri tanısı almış kadınlar, yüksek tansiyonu olan kişiler, kan yağları yüksek olan kişiler, daha önce açlık şekeri sınırda yüksek (100-125 mg/dl) bulunanlar, gizli şeker tespit edilenler, polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlar, atar damar hastalığı bulunanlar, düşük doğum tartılı doğan kişiler, fizik aktivitesi düşük olan kişiler, doymuş yağlardan zengin ve posa miktarı düşük beslenme alışkanlığı olanlar, şizofreni hastaları ve atipik antipsikotik ilaç kullanan kişiler, organ (özellikle böbrek) nakli yapılmış hastalar.

Kısaca Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Genel olarak tükettiğimiz gıdalara dikkat etmeliyiz.
  • Şekerli gıdaların tüketimini en aza indirmeliyiz.
  •  Glisemik İndeksi yüksek gıdaların tüketimini azaltmalıyız.
  • Belli aralıklarda kan testi yapmalı ve doktorumuza görünmeliyiz.
  • Meyve suyu yerine meyvenin kendisini posası ile tüketmeliyiz.
  • Spor yapmalıyız.
  • Sigara ve alkol gibi ürünlerden uzak durmalıyız.

Glisemik indeks ve glisemik indeksi yüksek gıdaları görmek için yazımıza göz atabilirsiniz. https://gidabilinci.com/glisemik-indeks-nedir-saglikla-iliskisi-ve-tablo-gosterimi

Sağlık geri gelmeyecek en değerli varlıklarımızdan biridir. Dikkat ederek onu en iyi şekilde korumalıyız. Bu sadece sizin elinizdedir. Mutlu ve sağlıklı günlere… Gıda Müh. Emir kaboğlu

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Nuray coşar dedi ki:

    Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.

BİR YORUM YAZ