Fenolik Maddeler Bileşikler Nedir? Faydaları Nelerdir?

  • 24 Aralık 2017
  • 248 kez görüntülendi.
Fenolik Maddeler Bileşikler Nedir? Faydaları Nelerdir?

Fenolik maddeler bileşikler veya fenolik asit olarak tabir edilen bu bileşikler sağlık açısından ciddi önemli görevleri vardır.Yazımızda fenolik maddeler hakkında bilgi vereceğiz, hangi gıdalarda bulunur, görevleri ve faydaları nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.

Fenolik Maddeler Nedir?

Bitki veya meyvelerin kendine has renk ve tat, koku gibi özelliklerinin belirlenmesinde rol alan, asıl amacı bitkiye korumak olan maddelerdir.Fenolik bileşikler 2 kısma ayrılır. Fenolik asitler ve fenolik maddelerdir.Fenolik asitler;Sinamik asit, Kafeik asit,Kumarik asit ve Ferulik asittir. Fenolik maddeler ise antosiyanidin,flavonlar,flavonolar,kateşinler, proantosiyanidinlerdir.

Bu şekilde karışık isimleri olan ve bir çok farklı dallara bölünen fenolik maddeleri genel olarak değerlendirmesini yapacağız.Bu farklılığın sebebi farklı özellikler barındırmasıdır.Örnek olarak flavonlar yeşil renk verir diğer fenolik maddeler kırmızı sarı gibi bazı renklere sebep olur.Biz genel olarak etkileri hakkında bilgi vereceğiz.

Fenolik Maddeler Meyvede Neden Bulunur?

Meyveler elbet ki insanlar için yaratılmış olsa da mutlaka her şeyin bir bilimsel açıklaması vardır.Fenolik maddeler insan sağlığından önemine değineceğiz ancak bitkiler için de faydaları vardır. Bitkileri zararlı mikro organizmalar ve haşerelerden korur.Meyvenin daha dayanıklı olması sağlar.Meyvenin çoğalmasını arttırır.

Fenolik Maddeler Meyvenin En Çok Neresinde Bulunur?

REKLAM
X

Meyveleri kabuklarıyla yemek faydalıdır diye mutlaka sizlere söylenmiştir.Bunun asıl sebebi fenolik maddelerin özellikle kabuk kısmında bolca bulunmasıdır.Özellikle meyveye rengi veren kabuk kısmının da daha renkli olmasının sebebi budur.Mümkün olduğunca meyveyi kabuklarıyla tüketmeye özen gösterin ancak bir konuda dikkat edelim.Günümüzde bildiğimiz üzere meyveler ciddi bir ilaçlama evresinden geçtiği için kabuklarını soymadan tüketmek pek sağlıklı olmaz.Bu yüzden ya sirkeli su ile meyveyi dinlendireceğiz ve yıkayacağız. Ya da soyarak tüketeceğiz.Ancak yazları eğer köyünüze gidiyor veya kendi diktiğiniz bir ağaçta meyve yiyecekseniz gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Fenolik Maddelerin Faydaları Nelerdir?

Fenolik maddeler,bileşikler ve fenolik asitleri ortak bir grup olarak değerlendirip faydalarını ona göre yazacağız.

Öncelikle meyveye tat, koku ve renk veren maddeler bu maddelerdir.Örnek olarak limondaki ekşilik, çiğ meyvelerdeki burukluk hissi veya greyfurtun keskin kokusu fenolik maddelerin eseridir.Bu yüzden az bilinen veya önemsiz olarak gözüken fenolik maddelerin ne kadar önemli olduklarına dikkatinizi çekerim…

Antioksidan Etkisi

Fenolik maddelerin en önemli özelliğinin başında antioksidan etkisi vardır.Antioksidan; vücuttan serbest radikalleri uzaklaştıran maddelerdir.Yani kısaca kanser veya tümöre sebebiyet veren bu zararlı bileşiklerin vücuttan atılmasında görev almaktadır.Bu yüzden sağlık açısından fenolik maddeleri bol bol tüketmemiz gerekmektedir.

Antioksidan mevzusu başlı başına ayrı bir konu ve önemli bir besin maddesidir.Bu yüzden antioksidan hakkında yazdığımız yazıya göz atarak ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. https://gidabilinci.com/antioksidan-nedir-ne-demektir-faydalari-nelerdir

 

Fenolik Maddeler Açısından Zengin Gıdalar Nelerdir?

  • Üzüm
  • Çilek
  • Soğan
  • Yeşil çay
  • Brokoli
  • Greyfurt
  • Limon
  • Zeytin
  • Kırmızı Biber
  • Turunçgil
  • Lahana
  • Kuşkonmaz
  • Kuşburnu
  • Elma

Gibi meyve ve sebzeler başta olmak üzere hemen hemen bütün meyvelerde fenolik maddeler bulundurmaktadır.Tek fark fenolik maddelerin birbirinden farklı olmasıdır.Genel olarak bazı farklı özellikleri olsa da birbirine benzerdir.Bu yüzden elimizden geldiğince farklı meyveleri tüketin.Her meyveden az miktarda yiyin.

Fenolik maddelerin sağlık açısından önemini iyice anladığımıza göre meyveleri bilinçli tüketelim ve daha çok tüketmeye de dikkat edelim.

Mutlu ve Sağlıklı günlere… Gıda Müh. Emir Erşat Kaboğlu

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ