Fermente,Isıl İşlem Görmüş Sucuk Ne Demektir?Fark Nedir

  • 02 Ocak 2016
  • 554 kez görüntülendi.
Fermente,Isıl İşlem Görmüş Sucuk Ne Demektir?Fark Nedir

Marketlerden aldığımız sucuklarda fermente ve ısıl işlem görmüş ibarelerine rastlamaktayız. Peki bunlar ne demektir ,aralarındaki fark nedir? Zararları var mıdır? sorularına cevap vereceğiz.

Fermente Sucuk Ne Demektir ?

Fermente; kelime anlamı olarak olgunlaştırma demektir. Sucuk üretiminde ise geleneksel yollarla üretilmiş sucuklara fermente sucuklar denir. Fermente sucuklarda, kıyma haline getirilen sucuk harcı içine baharatlar ve aroma vericiler eklendikten sonra hayvan bağırsağı veya yapay bir kılıf içerisine konularak belli bir süre olgunlaşması için bekletilir. Bu işlemin sonunda sucuk kendi kendine mayalanır ve tüketilebilecek hâle gelir. Bu işlem diğer üretim yöntemlerine göre daha uzun sürer.

Isıl İşlem Görmüş Sucuk Ne Demektir ?

İşlem işlem görmüş sucuklar da aynı şekilde etin kıyma haline getirilip aroma verici ve baharatlarla karıştırılmasıyla üretilir. Fakat olgunlaşma sürecini kısaltmak için sucuk, içindeki nemi belirli bir miktar kaybedene kadar ısıya maruz bırakılır ve olgunlaşma sürecine müdahale edilerek üretim aşaması hızlandırılır.

Fermente Sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk arasındaki fark:

Sucukların kılıfa konulma esnasına kadar fazla bir fark yoktur . Kılıfa konulduktan sonra fermente sucuk ekstra bir işlem görmez ve kendi kendine bırakılarak kuruması, olgunlaşması beklenir. Isıl işlem görmüş sucuklarda ise bu olgunlaşma sürecine ısıyla müdahale edilir ve son ürün çıktı süresi kısaltılır. Bu nedenle ısıl işlem görmüş sucuklar fermente sucuklara göre daha ucuzdur. Ayrıca bu işlemin bir diğer amacı da üretim süresini kısaltarak üretim kapasitesini arttırmaktır.

Peki hangi sucuğu tercih etmeliyiz ?

Ülkemizde bir üniversitenin yaptığı fermente sucuk ile ısıl işlem görmüş sucuğun kıyaslandığı bir çalışmada; aralarında koku, lezzet ve görünüm olarak fark bulunamamıştır. Aynı araştırmada ısıl işlem görmüş sucuğun daha fazla tüketilme nedeninin ise daha ucuz olduğundan kaynaklandığı belirtilmiştir.

Yapılan bilimsel çalışmalar nasıl bir sonuç ortaya çıkarsa çıksın; 30 günlük bir olgunlaştırma işlemini 3-5 güne sıkıştırmak; fiyat olarak neden fermente ürünün daha pahalı olduğunu ortaya koymaktadır.

REKLAM
X

Yapılan araştırmalar ne gösterirse göstersin, lezzet olarak bir fark yok denmektedir. Bunun sebebinin şirketlerin baskısından kaynaklandığını düşünüyorum. Zira özellikle Kayseri’ye gidip orjinal fermente sucuğun tadına baktığınız anda ısıl işlem görmüş sucuğu bir daha tüketmeyeceğiniz kanaatindeyim. Bunu kendiniz deneyerek karar verebilirsiniz.

Sucuğa Nitrit ve Nitrat neden katılır ? Sucuğa etkisi nelerdir ?

Sucukta gerekli tat ve aromayı korumak amacıyla, renginin daha kırmızı olması ve en önemlisi Clostridium  botulinum adlı bakterinin çoğalmasını önlemek için sucuklarda katkı maddesi olarak nitrit ve nitrat kullanılır. Bu kimyasallar sucuğun görüntüsünü güzelleştirmenin yanında vücudumuza da bazı zararlı etkilerde bulunurlar.

Nitrit ve nitrat tuzları kanımızdaki oksijen taşıyan hemoglobinlerin yapısını bozarak toksik bir etki yaratır ve kanda taşınan oksijen miktarının azalmasına sebep olurlar. Bu kimyasalların vücuda sık sık alınması kan dolaşımını ve dolaylı olarak tüm organları olumsuz etkiler. Aşırı kullanımı ise ölümle bile sonuçlanabilir.

Burada önemli olan nokta nitrit ve nitratın ne kadar kullanıldığıdır. Isıl işlem görmüş, kürlenmiş veya kurutulmuş et ürünlerinde kalıntı sodyum nitrit miktarının en çok 50 mg/kg, kalıntı sodyum nitrat miktarının ise en çok 250 mg/kg olabileceği belirtilmiştir. Tabii ki ülkemiz koşullarında ne kadar denetim yapıldığı ortadadır. Ayrıca denetimi gıda mühendislerinin değil de zabıtaların yapması durumun vehametini daha acı bir şekilde ortaya koymaktadır.

Nitrit, nitrat kimyasalları sucuğu daha albenili bir hale getirmektedir. Bazı üreticiler daha da güzel olması için bunu bolca eklemektedir. Bu durumda zehirli toksik etkileri de paralel olarak artar. Bu konuda halkımızın yapacağı pek bir şey olmasa da biz gıda mühendisleri elimizden gelenin fazlasını yapmalı, insanları bilinçlendirmek için gayret etmeliyiz. Bu konuda halkımızın bizlere destek olması yeterli olacaktır.

Sucuk alırken dikkat edilmesi gerekenler:

*Fermente veya ısıl işlem görmüş sucuktan hangisini alacağımıza karar vermeli, marketlerde ona göre stant dolaşmalıyız.

*Sadece üzerinde ısıl işlem görmüş veya fermente ibareleri olan sucukları tercih etmeliyiz. Üretici nasıl üretildiğini açıkça yazmalı.

*Ürün üzerinde orjinal etiketi ve içindekiler kısmı bulunmak zorundadır. Bazı marketler kendi logolarını veya fiyat etiketi yapıştırarak ürün üzerindeki bazı önemli ibareleri kapatabilirler. Kesinlikle bu konuda market çalışanlarını uyarmalısınız. Daha önceden bir marketin fiyat etiketiyle salam üzerindeki domuz logosunu kapattığını görmüştük. Halkımızın bu konuda daha irdeleyici olmasını umuyoruz.

*Fermente veya ısıl işlem görmüş sucuklarda paket üzerinde kasap sucuk, mangal sucuk gibi ibareler sizleri kandırmasın. Hiçbir anlam ifade etmezler. Siz ısıl işlem veya fermente sucuk yazısından başka bir yazıyı önemsemeyin.

*Kesinlikle alınan sucukların nemli bir görünümü varsa geri bırakın.

*Fermente sucukta et proteini en az % 16, yağ oranı en çok %40, nem oranı en çok %40, PH değeri en çok 5,4 olmalıdır. Bu değerin üstünde veya altında içerik ihtiva eden ürünü kesinlikle almayın ve gerekirse ALO 174 hattına şikayet edin. Bazı yerel üreticiler yasal sınırları bilmeden üretim yapıyorlar ve bu da sağlığımızı fazlasıyla etkiliyor.

*Sucuk ürünlerinde nişasta kullanılmamalıdır. İçindekiler kısmında nişasta varsa ürünü almayın.

Özet olarak, hangi sucuğu alacağımıza iyi karar vermeliyiz. Tercih yaparken güvenilir markalardan alışveriş yapılmalıdır. Zira 5 liraya da 50 liraya da sucuk bulunabilmektedir. Kalite farkını kendiniz görebilirsiniz.

Siz de yazımızı paylaşarak insanlarımızı bilinçlendirebilirsiniz.
Mutlu ve sağlıklı günlere…

Kaynaklar: https://saracoglufaydalari.com/fermente-sucuk-nedir-ne-demektir-isil-islem-ile-farki-nedir/

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 53 YORUM
  1. ihsan dedi ki:

    Clostridium botulinum bakterisi sucukta ürediğinde sucuğun görüntü ve yapısında bozukluk ortaya çıkacaktır. Zaten bunu gören aklı başında birde bu sucuğu yemez. Eski bizim bildiğimiz gerçek sucuk uzun süre gölgede kurur ve bu kuruma süreside hayli uzundur. BU süre zarfında bu bakteri varsa etkilerini gösterir. Pazara ürünün kısa sürede çıkarılmasını sağlamak, ürünün bozulmasını engellemek vesaire gibi sebeplerle milyonlarca vatandaşı zehirliyorlar.

  2. BEDİRHAN dedi ki:

    hazır gıdalar kitle imha silahıdır

  3. ERcan Doğu dedi ki:

    Verdiğiniz bilgi; yaptığınız yorum ve yönlendirmeler için teşekkür eder, iyilikler dilerim… Selam, sevgi, saygıyla…

  4. Eyüp dedi ki:

    Bilgiler için teşekkür etmekle birlikte, bu eğitim seviyesindeki birinden yazıdaki anlatım bozuklukları ve gramer kuralları ihlalinin bu seviyede olmamasını beklerdim !

    1. Mehmet ARIK dedi ki:

      Merhabalar Eyüp Bey. Yorumunuz için teşekkürler. Emir Kaboğlu adına sizden özür dilerim. Okul, iş, normal hayatın koşuşturmacası derken bazen siteyle ilgilenmek için fazla vaktimiz kalmıyor ve aceleye getiriyoruz. Yazıyı bizzat ben yeniden okuyup hataları düzelteceğim. Sizlerin olumlu veya olumsuz eleştirilerinize değer verip dikkate aldığımızı bilmenizi isterim.
      Saygılarımı sunarım.

  5. HASAN KARAKAŞ dedi ki:

    anladığım kadarı ile ısıl işlem görmüş sucuklar 30 gün bekletilmeden ısı marifeti ile nemi azaltılıyor veya fermante olması sağlanıyor mu? ikinci fark ise protein değeri.Yinede teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.Nışasta kulağıma küpe oldu.

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      aynen doğru anladınız.

  6. Turgut Dağdeviren dedi ki:

    Gerçekten güzel bir açıklama olmuş. Bizde her sucuk rafina gidince kafamız karışıyordu. Teşekkürler

  7. Arzu Algan Duygun dedi ki:

    Teşekkürler bu güzel ve çok önemli bilgiler için.
    Ben ibs( hassas barsak sendromu) hastasıyım aşırı şiskinliklerim var.Dolayısıyla artık tıbın bile çare bulamadığı yerlerde bizler kendimiz daha iyi beslenmeye dikkat etmeye başlıyoruz.Değil ki günümüzde kimyasal ve doğal olmayan ürünler malesef çok.Kesķe sizinde dediğiniz gibi gida mühendisleri heryeri denetleyebilse.Mesela daha yeni Sarıyer de Can iskele restaurantda 15gün önce içi yumşak çiği gibi bir cubuk midyeden eşimle zehirlendik.Ben hala kendimi toparlayabilmiş değilim.Bimer’e şikayetde bulundum.Hickimsenin insan sağlığı ile oynamaya hakkı yok.
    Saygılarımla…

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Bilinçli ve ilgili olmak gerek. Şikayet etmeyip göz yumdukça böyle vakalar daha da artacaktır.

  8. Sevim Barış dedi ki:

    Çok faydalı oldu yazdıklarınız, elinize sağlık, teşekkür ederim.

  9. Erhan zaloğlu dedi ki:

    Bu faydalı bilgiler için teşekkürler.Ben de uzun zamandır bu ikisi arasındaki farkı bilmiyordum,bilgilendim sağolun.

  10. Ali atik dedi ki:

    Sucukta ışıl işlemin nasıl yapıldığını daha açık yazabilirmisiniz_Tşk.

  11. Nadire merdan dedi ki:

    Fermente sucuk ile ısıl sucuk arasındaki farkı bilmiyordum çok açıklayıcı şekilde bilgilendim .Teşekkürler.

  12. Mehmet dedi ki:

    Teşekkür ederim bilgilendirme için

    1. Gürbüz aydın dedi ki:

      Sucuktaki bilgilendir menizicin teşekürker.bilinclenmek güzel ve bilinci tuketmek gerek.butcemize ve sağlığımız icin.yararlı.

BİR YORUM YAZ