Gastrit mide mukozasının (iç yüzeyinin) iltihaplanmasıdır. Alkol, sigara, çeşitli ilaçlar, stres vs. etkenlerle ortaya çıktığı gibi beslenme alışkanlıklarımız da hastalığın oluşumunda ve seyrinde çok önemli yer tutar. Tedavisinde yine besin tercihlerimiz önemlidir. İki türü vardır birisi ani başlangıçlı olan ve midede en sık görülen akut gastrit diğeri ise kronik gastrittir. Akut gastrit her yaş gurubunda görülebilir. Sebepleri ise;
Klinik bulguları ise; midede yanma, ağrı, bulantı, doygunluk hissi, ishal gibi belirtiler oluşabilir.
Kronik gastritin nedenleri ise;
Klinik bulgular; karında gerginlik hissi ve ağrı, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, bazı besinlere karşı isteksizlik, anemi görülebilir.
Genel Olarak Gastritte Beslenme Tedavisi
Sabahları az yağlı beyaz peynir, yumurta, beyaz ekmek, şeker hastalığı olmayanlar için 1 tatlı kaşığı bal tüketerek, yanında açık çay veya bitki/meyve çayı içerek kahvaltı yapmak bir sıkıntı yaratmayacaktır.
Öğlen ve akşam yemeğinde pirinç, sebze, yayla, şehriye gibi gaz yapmayan çorbalar, iyi pişmiş gaz yapıcı etkisi olmayan sebze yemeği (karnabahar, brokoli, turp, kereviz gibi sebzeler dışındakiler), ızgara-haşlama-buğulama-fırında kendi suyuyla pişmiş et yemekleri, az yağlı pilav ya da makarna ve beyaz ekmek tercih edilebilir.
Ara öğünlerde meyveleri kabuksuz olarak; şikayetlerin arttığı dönemlerde çiğ sebze ya da meyve tüketmekten kaçınmalı meyveleri komposto olarak tüketmeli. Bunun dışında ara öğünde peynir, 1 dilim beyaz ekmek ve 1 çay bardağı bitki çayıyla mini kahvaltı da yapılabilir. Şeker hastaları meyveleri kabuksuz ve yanında 1 çay bardağı kadar süt ile tüketebilir.
Ayaküstü atıştırmalar mide rahatsızlığını artırabilir. Yemek yemek için kendinize vakit ayırın ve yiyecekleri yavaş yavaş iyice çiğneyerek tüketin. Kendinizi aç bırakmayın. Sabah, öğle ve akşam yemeklerini öğün atlamadan düzenli ve dengeli olarak tüketin. Midenize özellikle ilk giren yiyeceğin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edin. Sağlıkla kalın…
Diyetisyen
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2016 yılı mezunuyum. Ankara’da ikamet etmekteyim. Başkent Üniversitesinde Kardiyoloji Diyetisyenliği eğitimi aldım. Ve Hacettepe Üniversitesi V. Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursuna katıldım. Şuan Ankara’da Lokman Hekim Hastanelerinde çalışmaktayım.