Gıda Boyaları Zararlı Mıdır?

  • 05 Ekim 2016
  • 206 kez görüntülendi.
Gıda Boyaları Zararlı Mıdır?

Renk mi? çok severim bir birinden ayırt edemiyorum ki hepsi çok güzel ve göz alıcı işte insanların bu zaafından faydalanarak bir sürü gıdanın içine renklendirici katkı maddeleri koyuluyor, aslında ne tadı nede tuzu var öyleyse neden koyuyorlar bu bir tür göz zevki oyunudur dünyada şuan bile milyonlarca gıda üretime geçerken renklendiriliyor yada rengi olmayan bir gıdayı renklendiriyor olabilirler.Gıda boyası nedir?Nerelerde kullanılır? Nasıl yapılır? Ana maddesi nedir? Peki bunların zararları var mıdır? Hemen aklınıza bir sürü soru geliyor benimde istediğim işte bu tür soruları cevaplandırmak.

Gıda boyasının zararı yok deniliyor biz bile evimizde yaptığımız pasta, keklerde kullanıyoruz ,kullanıyoruz da peki nasıl bir boya olduğu hakkında bir bilgiye sahip miyiz?Gıda renklendiricileri gıdalara renk vermek amacıyla kullanılmaktadır bazı renklendiriciler doğal yollarla üretilmekte ,bazıları ise kimyasal metotlarla sentetik olarak üretilmektedir.Doğal yollarla elde edilen renklendiriciler ,sentetik olanlara nazaran daha pahalıdır bu nedenle de bazı gıda üreticileri ucuz olanları tercih etmektedir.

Gıda boyaları unlu mamuller,içecek,tatlılar,evcil hayvan yiyecekleri,ilaç ve kozmetik ürünlerde renklendirici olarak kullanılır.’Tartrazin‘ ve ‘Sunset Yellow’ isimli katkı maddelerinin fazla dozda  alınmasının DNA hasarlarına neden olabileceği, üniversitede bezelyeler üzerinde yapılan araştırmalarda bulunmuştur.

Yediğimiz hazır gıdaların neredeyse yarısında renklendirici bulunmaktadır. Tamam renkleri güzel olunca daha güzel görünüyor ama bunu nasıl ve nereden elde ettikleri de önemli,kimyasal maddelerden  çok hayvanları kullanıyorlar,örneğin carmin adında bir canlının kırmızı rengi vermesi için kavrulup yada diri diri işleme maruz kaldığını biliyor musunuz? Onlardan alınan çok az miktarda kırmızı renk maddesi ile litrelerce sıvıyı yada katı gıdaları renklendiriyorlar.

Sucuk,salam,sosis,meyveli yoğurt,çilekli süt gibi gıdalarda carmin kullanımı fazla, bu carmin canlısının boyutunun küçük olmasına rağmen marifeti büyüktür. Bunun gibi bir sürü gıda renklendirme örnekleri bulunmaktadır.

Sunset Yellow( E110) Renklendiricisi; sentetik, unlu gıdalar ,pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık , hazır çorba, ilaç ve şurup üretiminde kullanılır.

REKLAM
X

Yan etkileri; kurdeşen(ciltte döküntü), rinit (burun akıntısı ) , burun tıkanıklığı , alerji , hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozon hasarı , karın ağrısı, bulantı, kusma , hazımsızlık ve iştahsızlıktır. Norveç’te yasaklanmış bir gıda maddesidir.

Zararlı gıda renklendirici maddeler

-Sunset Yellow (E110)(Sarı renk)
-Tartrazin(E102),(Sarı renk )
-Karmosine(E122)(Kırmızı-Mor)
-Panceoul(E124)(Morumsu kırmızı renk)
-Quinoline(E104)(Yeşil-Sarı)
-Allura red(E129)(Kırmızı yada portakal rengi)
-Sodyum Benzout(E211)(Kırmızı)

Meyve ezmelerinde, gazlı içeceklerde, hazır pudinglerde, toz kremalarda, çorbalarda, soslarda, dondurmalarda, tatlılarda, sakızda, jellerde, marmelatlarda, meyveli yoğurtlarda, reçellerde, ketçap, mayonez ve hardal sosunda bu tür boyalar bulunur.
Beta-karoten (E160a) doğal yollarla elde edilmektedir.Bu renklendirici ile aynı rengi veren Sunset Yellow (E110) ise sentetiktir. Hem doğal yollarla elde edilen gıda renklendiricileri var hemde kimyasal olan yani sentetik yollarla elde edilen boyalar bulunmaktadır. E110 Yellow6(Sunset Yellow ,FCF,Orenge Yellow5)

Gıda boyalarının insan üzerindeki etkisi

Bu tür kimyasalların insan üzerinde bir çok etkisi bulunmaktadır.Bu etkiler;

1)Genetik Faktörlere Etkisi:Gıda boyalarının aşırı dozda tüketimi sonucunda kişilerin DNA’sında sorunlar oluşturabilecek en tehlikeli tüketim ürünleri oldukları belirtilmiştir. Bunların genetikte çift çekirdekli yada kişisel bozukluklara kadar ilerleme ihtimali bulunmaktadır.

2)Davranış bozukluğuna yol açabilir:Bu konu hakkında yapılan araştırmalarda dikkat-davranış bozuklarının bu ürünlerin kullanımı arttığında daha fazla etki gösterdiği söylenmektedir.

3)Kanser riskini arttırmak:Gıdada kullanılan bu boyalar ilerde ortaya çıkabilecek kanser ve birçok hastalığa  davetiye çıkarmak gibi bir etki yaratmaktadır.

4)Hafıza ve öğrenim bozukluğu:Okuduğunu anlama,bilgileri hafızada tutma yada öğrenme gibi becerilerin gerçekleştirilmesini geciktirme etkisi yaratabilirler.

 

İnsanları bu konuda bilinçlendirmek için yeni öğrendiğiniz bilgileri paylaşıp, kullandığınız yada tükettiğiniz gıdaların içeriklerini okuyunuz, içerik bölümünde -E kodlarına rastlama imkanınız bulunur  ve mümkün olduğunca bu tür kodları içeren ürünlerden uzak durunuz.Lezzetli ve göz zevkinize hitap ediyor  gibi görünse de,gıda boyalarından ve tatlandırıcılardan alışkanlık yapmamak koşuluyla az tüketmeye dikkat ediniz.’Bundan sekiz yıl sonra vücudunuz da oluşacak hastalığın bu gün oluşmaya başladığını düşünerek ona göre besinleri tüketin ve bunun bilincinde olun’ bu sözü çok seviyorum siz okurlarım için bu sözü unutmamanızı diliyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. mehmet alıcıoğlu dedi ki:

    Bu yazınızda karminle ilgili canlıların diri diri kavrulması gibi bir işlemle elde edildiğini yazmışsınız oysa karmin nedir başlıklı yazılmış başka bir yazınızda durumun böyle veya dışkılardan olmadığını tam tersine böceğin diğer canlılardan korunmak için salgıladığı karminik asitin ekstrakte edilmesi sonucu elde edildiğinden bahsetmişsiniz. Site içi çelişki olmasın diye yazdım bir gıda mühendisi olarak. Ben de benzer yazılar yazıyorum çünkü

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Endüstriyel bir üretim olmadığı durumda bu gibi işlemlere başvurulduğu gözlendiği için bu şekilde bir ibare kullanılmıştır.Genel bir üretimde bu söz konusu değildir.

BİR YORUM YAZ