GIDA ETİKETLERİ VE AKILLI ETİKETLER

  • 14 Mayıs 2016
  • 170 kez görüntülendi.
GIDA ETİKETLERİ VE AKILLI ETİKETLER

Market raflarında ki ürünlerde gördüğümüz  büyük küçük , bazen renkli, bazen de gösterişli yazılar bizler için ne kadar önemli ? Bu yazılar bizlere etiketleri ifade etmekle birlikte bizlere o ürün hakkında ki özellikleri apaçık bir şekilde ifade etmesi açısından çok önemlidir.

Peki etiket tam olarak nedir?

Etiket; bir ürünün içeriği hakkında tüketiciye bilgi veren tasarımlardır. TDK’ e göre ise kelime anlamı;

Bir malın tür, miktar, fiyat vb. nitelikleri veya kitap, defter vb. şeylerin kime ait olduğunu belirtmek için üzerlerine konulan küçük kâğıt

olarak ifade edilmektedir.

Yani gündelik hayatta bizler için her ürünün etiket bilgileri çok önemli bir yere sahiptir.Aynı şekilde ürünü pazarlama açısından da önem arz etmektedir.

Türk Gıda Kodeksi ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNE : http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111229M3-7.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

 

REKLAM
X

Son senelerde ise bize ürünün tazeliği hakkında bilgi veren ambalajlarda bulunan  üstün bir uygulama olarak bilinen AKILLI ETİKET sistemi öne çıkmıştır. Avrupa’da yaygınlaşan bu uygulama ile ürünün kalitesini izleyebilmek mümkündür.

Ambalajlı ürünün üretimden tüketime kadarki sürecinde  sıcaklık, mikrobiyal bozulma, ambalaj bütünlüğü, tazelik durumları gibi özellikleri hakkında bilgi almak için farklı etiketler kullanılmaktadır.

 

 

Akıllı Etiketlere neden ihtiyaç duyulmuştur?

Örneğin kavanozlu bir ürün aldınız ve bu ürünü tüketmek için açtınız belli bir zaman sonra  kavanozu ilk olarak ne zaman açtığınızı hatırlayabilecek misiniz? Peki, hatırladığınızın doğru tarih olduğundan emin olabilir misiniz?

Gıdanın ömrü üretimden  tüketicinin buzdolabındaki muhafazasına kadar değişebilmektedir. Bu iki faktör aralığında ürünün kalitesi ve tazeliği etkilenebilmektedir. Gıdanın “taze” veya “kaliteli” olması mevcut dağıtım ve satış sistemi ile tüketicinin muhafaza alışkanlığına bağlıdır.

Bunu bir örnek üzerinden giderek açıklayabiliriz. Aynı ürünü aynı kalite kriterleri ile aynı gün işleyen iki üreticiden dağıtımı kötü şartlar altında gerçekleşenin ürünü aynı raf ömrüne sahip olmayacaktır. Satış noktasındaki tüketici ise her iki ürün de aynı üretim ve son kullanma tarihi ile etiketlendiği için bu farktan haberdar olamayacaktır. Bu nedenle bu tarihler tazelik hakkında karar vermede tüketiciye yardımcı olamayacaktır. Şayet tüketici “daha kötü şartlara maruz kalmış” ürünü seçerse paketi açana ya da tadana dek bu durumu fark edemeyecektir.Böylelikle potansiyel tazelik ya da raf ömrünün her zaman üretim tarihi ile denk olmadığı açıkça görülmektedir.

 

 Zaman-Sıcaklık İndikatörleri

Fransada 400’e yakın üründe kullanılan Fresh-checkler

Tazelik İndikatörleri

Meyvelerin olgunluk derecesini gösterir

 

Polimer Bazlı İndikatörler

Bunlar sıcaklıkla aktive edilirler ve diasetilenik monomerlerin polimerizasyonu neticesi etiketteki renk değişikliği ile uyarı vermektedirler.

 

Enzimatik Bazlı İndikatörler:

Bu etiketler iki küçük kesecikten oluşmaktadırlar. Kesenin birinde sıvı süspansiyon içinde herhangi bir lipaz substratı ve pH indikatör boyası, diğerinde ise lipaz enzimi bulunmaktadır. –

 

Patojen İndikatörleri
Patojen indikatörler; ürünlere sonradan bulaşmış ve yüksek hastalık riski taşıyan bazı patojen mikroorganizmaları tespit edebilen etiketleri kapsamaktadır.
Gaz Konsantrasyon İndikatörleri
Bunlar modifiye atmosfer ambalajda kullanılan bazı gazların varlığını ya da yokluğunu gösteren sistemlerdir.  Bu indikatörler temelde ambalaj bütünlüğü ve sızıntıları hakkında bilgi vermektedir.

 

 

 

KAYNAK: 

http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Mikrobiyolojik-Analiz/Akilli-Ambalajlama-Teknolojisi_3320.htm

http://www.pafco.us/freshCheck.php

http://www.sedef.com/akillietiket.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ