Gıdalarda Kullanılan Doğal Renklendiriciler Nelerdir? Zararlı Mıdır?

  • 18 Ocak 2017
  • 308 kez görüntülendi.
Gıdalarda Kullanılan Doğal Renklendiriciler Nelerdir? Zararlı Mıdır?

GIDALARDA DOĞAL OLARAK KULLANILAN RENK MADDELERİ NELERDİR VE FAYDALARI NELERDİR?

Hepimiz mutlaka duymuşuzdur çilekli çikolata yeme, kola içme onda böcek kanı var diye. Peki böcek kanı dedikleri aslında nedir ve sık sık tükettiğimiz paketli gıdalarda başka hangi doğal renklendiriciler kullanılır yazımda size bunlardan bahsetmek istedim. Örneğin bir  çilekli çikolata paketinin içeriğine baktığımızda renklendirici olarak  gördüğümüz antosiyanin bize ne anlatmak istiyor nasıl elde ediliyor. Bu konuda hassas olan tüketiciler, ebeveynler  için kısaca renk maddelerini açıklamaya çalıştım. Çoğu sebze ve meyveden özütlenen renk pigmentleri aslında sağlığımız için oldukça faydalı bileşenlerdir. Bulundukları sebze ve meyveleri hayatımızdan eksik etmemeliyiz ve kullanıldıkları ürünlerden korkmamalıyız.

Antosiyoninler; kırmızı-mavi bitkilerde bulunan renk pigmentlerinin büyük bir kısmını oluşturur. Bitkilerden 500’ün üzerinde antosiyanin çeşidi izole edilmiştir. Ana kaynağı böğürtlen, üzüm, yaban mersini, kırmızı soğan, portakal, avokado, tatlı patates, patlıcan gibi sebze ve meyvelerdir. Antioksidan olarak sağlığı destekler, kroner kalp rahatsızlıklarının riskini azaltır ve antiviral etki gösterir. Gıda renklendirmede kullanılır ve toksik etki göstermez.

Karotenoidler;  ananas, turunçgiller, kuş burnu, domates, kırmızı biber gibi bir çok bitkinin renk kaynağıdır. Havuçta β-karoten bulunur. β- karoteni ayıan en önemli özelliklerinden biri A vitaminin öncü maddesi olmasıdır. Katarakt oluşumunu engeller. Kırmızı biberden özütlenen oleoresin salata sosları, sosis gibi etlerde renklendirici olarak kullanılır. Domatese kırmızı rengini veren likopen güçlü bir antioksidandır. Kadınlarda meme kanserini, erkeklerde prostat kanserini %20 ile %45 arasında azalttığı gözlemlenmiştir.

Betalainler; kırmızı renkli bir çok gıda ürününün (çikolata, bisküvi, dondurma  vb.) içeriğine baktığımızda renklendirici olarak pancar kökü kırmızısını görürüz. Bu gıda boyası pancara kırmızı rengini veren betanin ve vulgaksantin’den kaynaklanır. Bu renk maddelerin pancardan ekstratı renklendirmede kullanılır.

Koşineal; karminik asit (karmin) pigmentleri kaktüslerde yaşayan dişi kırmızı böceklerden elde edilir. Alkollü içkilerde ve işlenmiş et ürünlerinde bazı hazır gıdalarda kullanılır.

Kurkumin;  zerdeçalda bulunan bir renk pigmentidir. Güçlü bir antioksidan etki gösterir. Aşçılıkta, çorba ve şekerleme yapımında kullanılır, gıdaya limon sarısı rengini verir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Seçkin dedi ki:

    güzel bir konuya değinilmiş. ama konu askıda bırakılmış gibi geldi bana. biraz daha değinilmeli. ayrıca sonuçsuz bırakılmış.

BİR YORUM YAZ