Gıdaların Etin Vakumla Poşette Düşük Sıcaklıkta Pişirmek

  • 22 Mayıs 2018
  • 151 kez görüntülendi.
Gıdaların Etin Vakumla Poşette Düşük Sıcaklıkta Pişirmek

Merhabalar sevgili okurlarımız. Bu yazımızda poşetle yani vakumlu özel poşetler ile gıdaları düşük sıcaklıklarda 50 – 60 derece gibi sıcaklıklarda daha uzun süre pişirme yönteminin avataj ve dezavantajlarını yazacağız. Gıdalar üzerindeki etkilerini, pişirme için yeterli oluyor mu? Nasıl oluyor bu sorulara cevap vereceğiz.Öncelikle vakumlu poşet konusuna değinelim:

Vakumlu Poşetler Et Pişirme

Özellikle etin vakumlu poşette pişirmenin ana amacı oksijen ile teması kesip oksidasyonu önlemektedir. Çünkü oksijen et ile temas ederek yapısını bozar, etin rengini etkiler, pişirme işleminde ortaya çıkan akrilamid ( kanser edici madde) arttırma gibi olumsuz etkileri vardır. Vakum sayesinde bu temas kesilir ve oksijenin olumsuz etkilerinden uzaklaşmış oluruz.

Etin Düşük Sıcaklıklarda Pişirilmesi

Haberlerde rast geldiğim kosgeb desteği ile bu şekilde işini kuran bayanın haberini izledim. Burada 50 – 60 derecede vakumlu poşetler ile etleri pişirerek tüketime hazır hale gelmektedir. Peki 100 derecede bile geç pişen et 50 – 60 derecede nasıl pişebilir? Burada mühendislik bilgilerine geçiş yapmak zorundayız. Öncelikle L=10^((T-144)/Z)) işlemler bu formüle göre yapılmaktadır. Biraz karışık olsa da her gıdanın farklı sıcaklıklardaki pişme değerini bu formül ile hesaplarız. Bu formüle göre örnek olarak 100 derecede 10 dakikada pişen etin 50 – 60 derecelerde kaç dakikada pişeceğini veya kaç dakika pişirmemiz gerektiğini bulmuş oluyoruz. Dolayısıyla sıcaklık azaldıkça pişme süresi uzar. Bu şekilde her gıdanın bir pişme süresi ve sıcaklığı vardır ve hesap edilebilir.

Bu Yöntem Aslında Yeni Bir Yöntem Değildir

Bu yöntemi sütün sterilizasyon veya pastörizasyon etkinliklerinde zaten kullanılmaktadır. Örnek olarak sütte bulunan bazı ölümcül bakteriler 120 derece gibi yüksek sıcaklıklarda yok olmaktadır. Ancak bu sıcaklıklarda süt ciddi anlamda besin değeri kayıplarına ve yapısal bozukluklara sebep olur. İşte bu formül sayesinde daha düşük sıcaklıklarda yine bu bakterilerin ölmesine imkan verilir. Sadece süre uzar ve bu sayede süt besin değeri olarak  olumsuz etkilenmesi azalır.

REKLAM
X

Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Öncelikle bilinmesi gerekir ki bu pişirmede enerji daha çok harcanır. Çünkü süre ciddi anlamda uzar. Eğer bir işletme iseniz bu sürenin uzaması müşteri açısından olumsuz olabilir. Bununla birlikte mikrobiyal tehlike yüksektir. Çünkü bazı termofilik bakteriler bu sıcaklıkta ölmeyebilir.

Ancak; bu yöntemde et oksidasyondan etkilenmez ve zararlı maddeler açığa çıkmaz. Etteki özellikle vitaminler ve değerli besin maddeleri yok olmaz. Etin besin değeri ciddi oranda artar. Bu özellikleri ile de çok önemli etkilere sahiptir.

Son olarak tekstür ve lezzet konusunda yorum yapamıyorum ancak daha lezzetli olacağını tahmin ediyorum. Eğer bu formülü uygulanışını merak eden ve bu şekilde pişirmek isteyenler sayfamıza yorum atarsa yardımcı olamaya çalışacağım ve gerekli süreleri belirteceğim.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ