Yiyeceği Haşlamalı mı Kızartmalı mı ?

  • 29 Aralık 2015
  • 504 kez görüntülendi.
Yiyeceği Haşlamalı mı Kızartmalı mı ?

Gıdaları haşlamak ve kızartmak arasındaki farklara göz atalım. Kızartarak tükettiğimiz gıdalar neden zararlıdır, haşlanan gıdaların avantajları, sağlıklı yönleri nelerdir ?

Bilindiği üzere özellikle çocuklar ve gençler gıdaları kızartarak tüketmeyi tercih ederler. Patates, tavuk gibi bol tüketilen gıdalarda kızartmayı daha çok severler. Ancak gerçek şu ki sevilen gıdalar bazen zararlı olabiliyor.

Konumuza patates kızartmasından devam edecek olursak…

Patatesi kızartmak neden zararlıdır? 

Patatesten yola çıktık fakat genel bir gerçek var ki kızartılan gıdalar haşlanan gıdalara göre daha zararlıdır.Kızartmayı zararlı yapan yağ değil,sıcaklıktır.Evet birçoğumuz yağsız kızartmayı bile denemektedir.Fakat burada ki asıl sorun sıcaklıktır.Haşlanan bir gıdada ortalama maksimum sıcaklık değeri 110 santigrat derecedir.Oysa kızartma esnasında 200 santigrat derecelere kadar sıcaklık çıkmaktadır.İşte asıl zarar tamda burada başlamaktadır.

Gıda kimyasında Maillard Reaksiyonu olarak adlandırılan bir enzimatik olmayan yanma tepkimesi mevcuttur.Gıdaların kızartılması esnasında bu tepkime meydana gelmektedir. Sıcaklığın 180 derece civarlarına geldiği anda gıdada Melanoid ve akrilamid adı verilen kansorojen bileşikler ortaya çıkmaktadır.Bu bileşiklerin 180 derece sıcaklık üzerinde gıdalarda ortaya çıktığı gözlenmiştir.

Melanoid ve Akrilamid’in Zararları:

*Bu kansorojenik madde hücre yapısını bozarak bir çok kansere neden olmaktadır.

*Esansiyel aminoasitleri tahrip etmektedir.

REKLAM
X

*Gıdayı sinidirilmeliğini azaltmakta oboziteye etki etmektedir.

*Hücre dışı matrislerinin çapraz bağlanmasına.

*Bağışıklık sisteminin zayıflamasına

*Hücrede düzenleyici molekül bağlarını bozma

gibi birçok zararlı etkileri mevcuttur.Bu zararlı etkilerin sonucu cilt,meme,deri kanseri gibi olumsuz sorunlara neden olmaktadır.

Melanoid ve akrilamid gıdalarda nasıl ortaya çıkar:

Belirttiğimiz gibi sıcaklığın 180 derece üstlerine çıktığı durumlarda bu kanserojenik bileşikler ortaya çıkmaktadır.Gıdaya yansıması ise gıda üzerinde koyulaşma ve kötü koku gibi etkileri gözle görülmektedir.Bu esnada zaten bu bileşiklerin ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

Aynı tehlike mangal için de geçerli:

Sadece kızartmadan ziyade ülkemizce sıkça yapılan mangal esnasındada maillard reaksiyonuna rastlanmakta ve melanoid akrilamid bileşikleri ortaya çıkmaktadır.Kısaca fazla kızartılan açık ateşte pişirilmeye çalışılan gıdalarda bu kanserojenik maddeler ortaya çıkmaktadır.Kısaca 180 derece üzerice sıcaklığa maruz kalmış gıdalarda ortaya çıkmaktadır

Haşlanan gıdalar daha az kalori içerir:

Yapılan araştırmalarda haşlanan kestanede 20 kalori mevcutken kavrulan kestane 200 kalori olduğu tespit edilmiştir.Özellikle kilo sorunu yaşayan insanlarda gıdaların haşlanarak tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır

Ne yapmamız gerekiyor:

Sevgili okurlarım. Sizlere kızartmadan vazgeçin veya mangal yakmayın gibiönerilerde bulunmuyoruz. Herşeyin fazlası zarardır! Bu gıdalar sıkça tüketildiğinde kansorojenik maddeler zamanla vücutta birikerek kansere neden olurlar. Kızartma veya mangalı 1 ay içinde ne kadar tükettiğimizi sizler biliyorsunuz. Bu yazımızı okuduktan sonra bu tüketim oranını biraz daha düşürmeli mümkün olduğunca gıdaları haşlayarak tüketmeliyiz. Haşlayarak tüketilen gıdaların daha sağlıklı olduğunu öğrenmeli ve bunu çevremize duyurmalıyız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ