Hangi gıdalar birlikte tüketilmemeli zararlıdır?

  • 23 Ocak 2016
  • 263 kez görüntülendi.
Hangi gıdalar birlikte tüketilmemeli zararlıdır?

Merhaba sevgili okurlarım.Bu yazımızda birlikte tüketilmemesi gereken gıdalardan,birlikte tüketildiği taktirde zarar veren gıdalar veya birlikte tüketilirse daha az yararı olan gıdalardan bahsedeceğiz.Hangi gıdalar birlikte tüketilmemeli zararlıdır?

Güzel gözükmek için nasıl ki kıyafetlerimiz de kombine yapıyorsak gıdalar içinde aynı durum söz konusudur.Bazı gıdaların birlikte tüketildiğinde zararlı etkileri ortaya çıkmaktadır.Farklı bir durum ise faydasını beklediğimiz gıdanın %100 lük bir etkisini belli oranda düşürmektedir.Böyle durumda ortaya çıkan durumlardan en önemlileri kalp rahatsızlığına sebep olması,hazımsızlık,cilt hastalıkları ve vücutta negatif etkilere sebep olabilecek durumlar ortaya çıkmaktadır.

 

Gıda bilincine göre her gıdanın kendine göre faydalı ve zararlı yönleri,kendine özgün tadı,sindirim etkisi,gıdayı ısıtma ve soğutma etkileri birlikte bulunmaktadır.Birbirine zararlı 2 veya 3 gıdanın tüketilmesi sonucu enzim sisteminde inhibe bir etki oluşmaktadır ve toksin üretimine neden olabilmektedir.Şimdi bu gıdalardan kısaca bahsedeceğiz

 

Önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi yoğurt ve balık beraber yenmemesi gerekir.Balığın bayat olma ihtimaline karşılık üstüne yoğurt yenmesi durumunda histamin zehirlenmesi meydana gelebilmektedir.

*Tavuk veya balık,süt ve susam ile birlikte tüketilmesi sindirim problemlerine neden olabilir.

REKLAM
X

*Tuzlu bir gıda sonrası süt tüketimi olumsuz etkiler yaratabilmektedir.

*Süt ile birlikte kavun veya türevi meyveler sindirim sorunları ve mide asidine sebep olacağı için tüketilmesi doğru değildir.

*Sindirim sonrası toksitleri ortaya çıkarabileceği için muz ile birlikte süt yoğurt ve ayran tüketilmemelidir.

*Herhangi bir  yemek soğuk tüketilmesi uygun değildir.Sindirim sorunlarına yol açabilir.

*Bal ile birlikte soğuk gıdalar tüketilmesi uygun değildir.

*Tatlı ve ekşi meyveler bir arada yenmemeli,ayrı olarak tüketilmesi mide rahatsızlıkları açısından önemlidir.

*Ekşi meyvelerle birlikte süt tüketimi uygun değildir.

 

*Birlikte çiğ ve pişmiş gıdalar yemek uygun değildir.örneğin pişmiş tavukla birlikte salata yiyeceksek salatanın biraz daha erkenden yenmesi daha uygun olmaktadır.

*Patates,domates,patlıcan,biber ve yoğurt – süt,kavun  ile uyumsuzdur.

*Yumurta ile birlikte, süt kavuk,et yemek uygun değildir.

*Mango meyvesi, süt,yoğurt ve salatalık ile birlikte yemek uygun değildir.

*Hayvansal protein ve karbonhidrat içerikli gıdalarla tüketilmesi uygun değildir.Karbonhidrat midede sindirime başlanır fakat proteinler ince bağırsakta başladığı için midede proteinlerin bozulması durumu ortaya çıkabilmektedir.

*Protein;asitli meyve ve gıdalar ile birlikte tüketilmemelidir.

Genel olarak bakıldığında büyük bir zararı olmamasına karşın bu gıdaların birlikte tüketilmesi sindirim rahatsızlığına,protein kayıplarına,sindirimin gecikmesi gibi bazı olumsuz etkiler ortaya çıkarabilmektedir.Mümkün olduğunca bu gıdaları birlikte tüketmekten kaçınmamız gerekmektedir.

Ayrıca Dengeli Beslenme Hakkında Kısa Video izleyebilirsiniz.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 13 YORUM
  1. Münir ÖZTÜRK dedi ki:

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Tatlıların üzerine pul biber dökülerek yenmesinin fayda ve zararları nelerdir?

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Hocam pul biberin zararı yok. Bu 2 gıda lezzet olarak uygun değil ancak hoşunuza gidiyorsa fazla dökmeden tüketilebilir.

  2. S dedi ki:

    Protein ile birlikte karbonhidrat tuketmeyin demissiniz. Benim bildigim kadariyla proteinlerle karbonhidrat birlikte tuketilmeli. Eger protein karbonhidratsiz olarak tuketilirse harcadigi enerjiyi kaslarindan kaybeder. herkesin ozellikle yetisme cagindaki cocuklarin kaslarini ve kemiklerini guclendirmeleri icin proteini karbonhidrat ile birlikte tuketmeliler. Bizim asil geleneksel Turk mutfagimiz saglik icin cok iyi. ama hersey tam tersine cevrilmeye baslandi. Balik ve sut yogurt yemek uygundur denmeye baslandi. Eti ve peyniri de ekmeksiz, pilavsiz, patatessiz yememiz isteniyor simdi de.

    1. İbrahim dedi ki:

      Hayvansal protein ve karbonhidrat dedi ama.

  3. merve dedi ki:

    Selamun aleyküm.yazı için teşekkürler.aklıma bir soru takıldı etin yanında pirinç pilavı olurmu ?olmazsa etin yanında başka ne olur

  4. Pınar Ünzül dedi ki:

    Yazı için elinize sağlık.

    1. Pınar Ünzül dedi ki:

      Yorumumu tamamlayamamıştım. Yazı için elinize sağlık, bu tür gıda etkileşimleri günlük diyetimizi olustururken belki de en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri. Ancak ben burada etkilesimleri yazarken biraz daha detaya inmenizi ve bilimsel açıklamalara yer vermenizi bekliyorum. Yoksa beslenme konusunda artık herkes uzman, herkes işin uzmanı olsun olmasın bir tavsiyede bulunuyor ve tam bir kaos hakim. Dolayısıyla ihtiyacımız olan bilimsel dayanağı olan tavsiyeler. Muhakkak yazdıklarınızın bilimsel bir dayanağı vardir burada da yer bulursa çok memnun oluruz. Teşekkürler.

  5. Ali dedi ki:

    Yazınız için çok teşekkürler. Peki yararlandığınız kaynaklar nelerdir öğrenebilir miyim ?

  6. Özlem Ülgen dedi ki:

    Yukarıdaki yorumlara katılıyorum. Besinlerin kimyasal sindirimi konusunda yanlışlar var. Yazı içeriğinde değişiklik yapmanız gerekir.

  7. Merve dedi ki:

    Daha hangi besinin sindirimi nerede başlar nerede biter bilmeden sayfalarca yazı sıralamak biraz şov değil mi sizcede ? Önce bu yazıyı okumaya davet ediyorum sizi … Belki biyoloji biliyorsunuzdur filan ?

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Kime neden şov yapalım Merve hanım Evet biyolojiyi bitireli çok oldu. Bende sizi biyolojiyi yerine mikrobiyoloji biyoteknoloji okumaya davet ediyorum zira bilgilerinizi tazeletmenizde fayda var.

  8. Firuze dedi ki:

    Kaynaklarınız neler acaba bu konu ile ilgili?

  9. halide dedi ki:

    Karbonhidrat sindirimi ağızda başlar,midede karbonhidratlar sindirilmez.Midede protein sindirimi başlar,ince bağırsaklarda tüm besinlerin sindirimi tamamlanır.

BİR YORUM YAZ