Hangi Plastik Türleri Sağlığa Zararlıdır ?

  • 03 Ocak 2016
  • 205 kez görüntülendi.
Hangi Plastik Türleri Sağlığa Zararlıdır ?

Merhaba değerli okuyucularım.  Yine her zamanki gibi sizleri bilinçlendirmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bugün sizlere plastik kaplarda ve özellikle pet şişelerdeki kansorejen içeren maddelerden nasıl uzak duracağımızı anlatacağım.

Pet şişe ve plastik kapları kullanırken her zaman altında bulunan numarayı kontrol ederek almanızı tavsiye ediyorum.  Üçgen işaretin içinde bulunan rakamlar sizi kansorejen gıdalardan uzak durmanızı sağlayacaktır.

Pet şişe ve herhangi plastik kaplarında bulunan  ‘Bisfenol A’ ( BFA ) içeren maddelerin kansere yol açtığı doğrulanmıştır.

Peki BFA nedir ?

Gıda ve içecek ambalajlarında; polikarbonat plastikler ve epoksi reçinelerinde kullanılan  endüstriyel bir kimyasaldır. polikarbonat plastikler biberonlar, su şişeleri vb plastik ürünlerinin yapımında kullanılır. Epoksi reçineler genellikle konserve kutuların içinin lak ile kaplanmasında kullanılır.

28 OCAK 2011 tarihinde tüm Avrupa birliği üye ülkelerinde BFA içeren polikarbonat biberonların üretimi durdurulmuştur. Aynı yıl haziran ayında bu maddelerin ithalatı da durdurulmuştur. 7 şubat 2011 tarihli resmi gazetede ve 15 mayıs 2011 tarihinde yürürlüğü giren 27839 sayılı tebliğe göre Türkiye de emzik, biberon, biberon başlığı, alıştırma bardağı, alıştırma bardağı kapağı ve benzeri ürünlerin üretimi ve ithalatı  esasları yeniden düzenlemiştir. Ve düzenlemeye göre plastik kapların ithalatı ve üretiminde Bisfenol A salınımı yasaklanmıştır.

Ancak BFA sadece biberonlar da değil, birçok gıda maddelerinin saklanmasında kullanılır. Özellikle sıcak yiyecek ve içecekler ile temasa geçtiğinde daha da tehlikeli hale gelir.  Daha ucuz üretildiğinden dolayı, doğanın ekolojik dengesini  bozmakla birlikte, insan sağlığını da riske atmaktadır.

REKLAM
X

 

1:Plastik kaplarda yiyecek ve içecek alırken, üçgen işareti genellikle kapların altında veya etiket kısmında bulunur. Şimdi bu numaraların anlamlarına bir bakalım.

2:Polietilen demektir. Genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır.

3:Yüksek yoğunluklu polietilendir. Deterjan, şampuan ve çamaşır suyu ambalajlarında bulunur.

4:Polivinil klorid içerir. Sıvı deterjan, zemin malzemesi, streç folyo ve duş perdelerinin ambalajlarında kullanılır. Zararlıdır.

5:Az yoğunluklu polietilendir. Yemek saklama kapları, kuru temizleme, sera örtüsü ve çöp torbalarında kullanılır.

6:Polipropilen içerir. Şişe kapakları, biberon, margarin, mutfak eşyası ve  yoğurt kaplarında kullanılır.

7:Polistiren içerir. Plastik bardak-tabak , margarin, oyuncak, yoğurt ve fast food ürünlerin konulduğu tabak kaplarında kullanılır.. Zararlıdır.

8:Polikarbon  içeririr. Üzerinde her hangi bir numara olmayan plastik şişelerin hepsi 7 numara olarak kabuledilir. Yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunur. Zararlıdır.

İnsan Sağlığına Etkileri

BPA nın insan sağlığı üzerine etkilerini gösteren birçok araştırma bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;  hormonların sistemini bozduğu Tiroid fonksiyonlarını azalttığı bilinmektedir. BPA lar dan korumanın en iyi yöntemi cam şişeler almaktır. Plastik ambalajlı ürünler almak zorunda kaldığımızda mutlaka bu numaralara dikkat edelim.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ