İçinde Ne Var ? – Kakaolu Fındık Kreması – Bölüm 2

  • 20 Kasım 2016
  • 177 kez görüntülendi.
İçinde Ne Var ? – Kakaolu Fındık Kreması – Bölüm 2

Bu seride özellikle çocukların sabah kahvaltılarında severek yediği, çikolata genel adıyla bilinen “Kakaoulu Fındık Kreması” ürünlerinden birini sizler için inceleyeceğiz. Kakaolu, krokanatlı, fıstıklı ve fındık ezmeli birçok çeşidi var. Hemen hemen hepsinin içeriği renklendirici ve tatlandırıcılar hariç aynı.

Umarız sizler için faydalı olur ve çocuklarınıza yedirdiğiniz hazır gıdaları seçerken daha dikkatli olursunuz. Ayrıca marketten aldığınız bu tarz ürünleri evde kendi imkanlarınızla da yapabilirsiniz.

Sizin de merak ettiğiniz bazı ürünler varsa yorum alanından bize bildirebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT !!!

Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir. Zararlı kimyasal maddelerin yasal olarak ürünlerde kullanılabilmesi o maddedin ve ihtiva eden ürünün sağlıklı ve zararsız olduğu anlamına gelmez !!!

Ülkeler bu tarz katkı maddelerinin kullanımına; ürünlerin daha ucuza üretilebilmesi ( dolayısıyla daha ucuza satılır ), uzun süre dayanıklılık sağlayıp dağıtımının ve satışının kolaylaştırılması ve bazı ürünlerde ülke ihtiyacının karşılanabilmesi ( seri ve hızlı üretim ) için izin verirler. Bugün yasaklanmış ve zararlı olduğu kabul edilen bir ürün yarın serbest bırakılıp gıda sektöründe kullanılması sağlanabilir.
Olaya bu bakış açısıyla yaklaşmanızı rica ediyoruz ki örneği daha önce çok kez yaşanmıştır.

Ürün : Kakaolu Fındık Kreması

icinde-ne-var-kakaolu-findik-kremasi-nutella

İçindekiler

Şeker
Palm Yağı
Fındık (%13)
Yağsız Kakao (%7,4)
Yağsız Süt Tozu (%6.6)
Peynir Altı Suyu Tozu (süt ürünü)
Emülgatör
Lesitin (Soya)
Vanilin

1- Palm Yağı

Palm yağı ya da diğer adıyla Palmiye yağı, palmiye meyvesinden edilen bir yarı katı bitkisel yağdır. Genellikle kızartmalar için kullanılan palm yağı bir kakaolu fındık kremalarında yaklaşık %20 oranında bulunur.

REKLAM
X

Bu yağın işlenmesiyle ortaya çıkan maddeler insan vücuduna zarar vermektedir. Genellikle dayanıklı ve özellikle de ucuz bir yağ olduğu için kullanılır ama kalitesiz ve doymuş yağ barındırdığı için de kalp hastalıkları ve obeziteyle ilişkilendirilebilmektedir. Ayrıca palm yağının toksik ve kanserojen olduğu uzmanlar tarafından da söylenmektedir. Palm yağı, krem çikolatalara kremsi dokusunu kazandırmasının yanı sıra, yer alan malzemelerin aromasını da güçlendirdiği için kullanılmaktadır.

Ayrıca fındık kremalarının ekmeğe özel bir şekilde sürülebilmesini garanti eden ve tüm bunların ötesinde sağlıksız trans yağları oluşturan hidrojenleşmeyi önleyen bileşendir. Palm meyvesi yağı, diğer bitkisel yağlara kıyasla oksidasyona daha fazla dayanıklı olması nedeniyle fındık kremalarının raf ömrü boyunca benzersiz tadını koruyabilmesine de yardımcı olur.

palm-bitkisi-palm-yagi

2- Lesitin ( fosfatidilkolin )

Lesitin doğal bir emülgatördür. Kullandığımız lesitin soya  fasulyelerinden  veya ayçiçeği çekirdeklerinden elde edilmektedir. Lesitin, diğer adıyla fosfatidilkolin, genel olarak glikolipidler, trigliseridler ve fosfolipidlerden oluşan bir karışımdır.

Pürüzsüzlüğünü arttırmak ve uyumlu bir malzeme karışımı elde etmek için fındık kremalarına az miktar lesitin eklenmektedir. Soya, bugün batılılar tarafından bakliyattan ziyade yem ve yağ bitkisi olarak tanımlanmakta ve özellikle genetiği değiştirilmiş versiyonu ile ABD, Arjantin ve Brezilya’da muazzam miktarlarda üretilmektedir.

Türkiye’nin bir yıllık soya üretimi 60-70 bin ton civarında ve her yıl 1 buçuk milyon ton soya ithal ediyoruz. Türkiye’nin ithal ettiği soya küspesinin %90’lık bölümü ABD, Arjantin ve Brezilya menşeli. Yani satın aldığınız her çiftlik balığının, kümes hayvanının, sığırın eti ile süt ve süt ürünlerinin arkasında ABD, Arjantin ya da Brezilya’dan alınmış soya olabilir, bu soya da pekala GDO’lu olabilir.

GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kısaca genetik mühendisliği ile bir canlıya başka bir canlı türünden gen aktarılarak yeni bir canlı organizma yaratılması olarak tanımlanabilir. Gen aktarılan canlının DNA’sı değiştirilmekte, kendi türünde olmayan özellikler edinmektedir. GDO’lar tozlaşma yoluyla doğal türlere bulaşarak biyoçeşitliliğe zarar verir. Zehir salgılayan GDO’lar, kelebekler gibi zararsız canlıların ölümüne neden olur. GDO’lar öldürücü alerjilere de neden olabilir.

Siloda depolanmış soya fasulyeleri

Siloda depolanmış soya fasulyeleri

3- Vanilin

Tabii olarak vanilya meyvesinde glikozit halinde bulunan hoş kokulu bir maddedir. Vanilya bitkisinden elde edildiği gibi sentetik olarak da elde edilir. Vanilin dünya çapında en popüler aromalardan biridir. Aromalar vücutta hormonal bozukluklar, diyabet hastalığı gibi olumsuz durumlara sebep olabilir. Ayrıca doyma mekanizmasında ve yağ birikimi konusunda bozukluk yaratarak obeziteye sebep olabilirler. Aynı zamanda  insülin salınımının uzun süreli artması dolayısıyla pankreas hasarı oluşmaktadır ve bunun sonucunda diyabet rahatsızlığının gelişimine yol açmaktadır.

Vanilin, vanilya meyvesi bitkisinin içerdiği çekirdek ve tohumlardan vanilya ekstraktı şeklinde elde edilir. Vanilin, karakteristik vanilyanın tatlı kokulu tadını veren, vanilya çekirdeği ekstraktının ana maddesidir.

Ayrıca tütün mamulü üreticileri, vanilini, sigarada aromalandırıcı olarak kullanmaktadırlar. Vanilin (ya da vanilin tadı veren diğer bileşikler) tütüne, sigara kağıdı veya filtresine eklenebilir. Vanilinin kendine has aroması, formülün içindeki diğer malzemelerin aromalarını tamamlamakta ve tarife nihai bir dokunuş ile krem çikolataların orijinal tadını ortaya çıkartmaktadır.

Vanilin; vanilya bitkisinin meyvelerinden üretilir. İşte bu meyveler ileride yiyeceğiniz tüm tatlılara girecek şey.

Vanilin; vanilya bitkisinin meyvelerinden üretilir. İşte bu meyveler ileride yiyeceğiniz tüm tatlılara girecek şey.

4- Peynir Altı Suyu Tozu

Herhangi bir hayvanın sütünün peynir yapılmasından sonra geride kalan sıvıya peynir altı suyu denir.

Peynir sütün pıhtılaşmasıyla yapılır. Pıhtılaşmadan sonra oluşan katı kısım’dan (lor) ayrılan sıvı “peynir altı suyu“dur. Bu su protein, vitamin ve minerallerin yanısıra yaklaşık olarak süt laktozunun %50 sini de içermektedir. İçinde bulunan protein genellikle saflaştırılarak marketlerde peynir altı suyu proteini olarak satılmaktadır. Kurutulan bu su, peynir altı suyu tozu olarak bilinir. Gıda ürünlerine yüksek besin değeri ve gelişmiş bir doku katarlar.  Yüksek miktarda protein içerirler protein tozu olarak da bilinirler.

Osteoporoz (kemik erimesi) yüksek protein tüketiminin bir sonucudur. Çünkü protein tozlarındaki yüksek miktardaki protein kanın daha da asidik hale gelmesine neden olur. Kandaki asit düzeyini nötralize etmek için vücut kalsiyumu kemiklerden atmaya çalışır. Kalsiyumun kemiklerden atılmasıyla kemikler zayıflar ve kemiklerde kırılma ve sakatlıklar görülür.

Aşırı miktarda protein tozu tüketmek böbrek hasarlarına da neden olabilmektedir. Bunun nedeni böbreğin protein miktarını düzenleme göreviyle ilgilidir. Protein tüketimi çok fazla olduğunda böbreğe proteini metabolize etmek için çok fazla yük biner ve bu sonuçta böbrek yetmezliğine neden olur.

peynir-alti-suyu-tozu-nedir

Yazarın notu

Yukarıda açıkladığımız tüm içerikler ilk bakıldığında size zararsızmış gibi gelebilir. Fakat şunu unutmayın: Biz bu katkı maddelerini kendimizi bildik bileli tüketiyoruz. Marketten aldığımız her hazır üründe bunlar gibi birçok katkı maddesi var ve çoğu da gerçekten sağlığımıza zararlı.

Bu maddeleri yıllardır vücudumuzda biriktirdiğimizi de düşünürsek son 20 yıldaki kanser, diyabet ve alzaymır gibi hastalıkların oranının artmasını tüketici davranışlarımızdaki değişikliklere bağlamak hiç de mantıksız bir hareket olmaz.

O yüzden olabildiğince doğal beslenmeye gayret etmeli, marketlerden aldığımız ürünleri iyi araştırmalı, muadili evde yapılabilecek ürünleri almamaya çalışmalıyız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. ÖMER ÜNAL dedi ki:

    Sarelle ürünlerinde sağlığa zararlı katkı maddeleri bulunmadığını araştırdım öğrendim evimde iş yerimde sporda severek tüketiyorum üstelik yerli malı Tavsiye ederim

  2. Hasan Basri DABAN dedi ki:

    Kakaolu Fındık ezmesi ile ilgili imalat yapmak istiyorum ama imalat konusunda destek ala bileceğim tecrübeli elemana ihtiyacım var

BİR YORUM YAZ