İftarda Neler Yenmeli ve Yenmemeli? Nasıl Beslenmeliyiz?

  • 28 Mayıs 2016
  • 103 kez görüntülendi.
İftarda Neler Yenmeli ve Yenmemeli? Nasıl Beslenmeliyiz?

Merhaba sevgili okurlarım.Yaklaşan ramazan ayı ile birlikte iftarda neler yemeli ve neler yememeliyiz? İftarı nasıl açmalı,nasıl beslenmeliyiz? bu sorulara kısaca cevap vereceğiz.

Oruç tutmanın sağlığa faydaları

Ramazan ayında meydana gelen değişiklikler kaçınılmazdır.Ruhsal,sinirsel,sağlık açısından bir çok değişiklik meydana gelmektedir.Bununla birlikte özellikle beslenmemiz, mide ve bağırsak sağlığımız,vücudumuzun genel sağlığında ufak değişiklikler meydana gelmektedir.Oruçla birlikte iftar vaktinde çok acıkırız ve bir anda yemekleri mideye indirmek doğru hareket değildir.Aynı zamanda sahurda gün boyu acıkırım diye mideyi şişirip uyumakta doğru değildir.Yapmamız gerekenleri anlatmakla birlikte öncelikle oruç tutmanın faydalarından kısaca bahsedelim:

*Karaciğer yağlanması sorununun önüne geçilebiliyor.

*Kan dolaşımı daha hızlı oluyor.

*Kolesterol ve oboziteyi oruçluyken engellemiş oluruz.

*Çok yemenin önüne geçilerek vücut doğal olarak bir dinlenme sürecine girmiş oluyor.

İFTARIMIZI AÇARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

*Öncelikle iftarda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri yemeği bir anda bitirmemektir.Orucu hurma,bir bardak su veya bir çorba içerek açtıktan sonra 10-15 dakika beklemeli ve sonra ana öğüne geçmeliyiz.

REKLAM
X

*Kızartılmış gıdalar yerine,haşlanmış gıdalar tercih etmeye özen gösterilmelidir.

*Kan şekerini hızlı yükselten pirinç yerine bulgur tüketmek daha doğru olacaktır.Genel olarak kan şekerini hızlı yükselten besinlerden uzak durmalıyız.(Aşırı şekerli besinler veya içecekler)

*Mümkün olduğunca fazla asitli gıdalardan uzak durmalıyız.Asit konusundaki yazımıza göz atabilirsiniz. Vücudumuzun ph dengesi

*İlk 10 gün aşırı tuzlu ve baharatlı besinleri mümkün olduğunca uzak duralım.

*Yemek yedikten yaklaşık 20 dakika sonra beyne sinyal gideceği için yavaş yavaş yemek yemeliyiz.

*Mümkün olduğunca fazla salata yemeliyiz.Özellikle lif ihtiyacımızı lifli meyvelerden veya sebzelerden karşılayabiliriz.

*İftara hurma,zeytin,su,tuz,yeşillik ile açmak daha faydalı olacaktır.

*Tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine ev yapımı sütlü tatlıları tüketebiliriz.Hazır tatlılarda Glukoz şurubundan dolayı sağlık açısından pek faydalı değildir.

*İftar sonrası kuru yemişler (Kuru erik,kayısı,üzüm) tüketilebilir.

Özet olarak iftar vaktinde mümkün olduğunca hafif beslenmeli,yemek bir anda yenmemeli aralık verilerek yavaşça tüketilmelidir.3-4 öğün akşam saatine yayılabilir.İftar sonrası sahur vaktine kadar bolca su tüketmeliyiz. Hayırlı ramazanlar dileğimizle Allah tuttuğumuz oruçlarımızı kabul etsin.Mutlu ve sağlıklı günlere.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ