İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) Nedir,Belirtileri Nelerdir,Teşhis ve Tedavi

  • 14 Nisan 2018
  • 154 kez görüntülendi.
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) Nedir,Belirtileri Nelerdir,Teşhis ve Tedavi

İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), bağırsaklarda herhangi bir hastalık belirtisi olmadan karında hastalık olmadan rahatsızlık hissinin görülmesi, bağırsak hareketlerinde düzensizlik, karında belirgin şekilde görülen şişlik ve sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissedilen önemli bir sendrom olarak açıklanabilir.

İBS , göz ardı edilmemesi gereken bireyin sindirim sistemini olumsuz etkileyen ve çokça yaygın olan en sık görülen sindirim sistemi hastalığından biridir.

Bu sendrom bireyde mide kramplarına, şişliğe, ishal ve kabızlık gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu belirtiler çok kısa sürdüğü gibi haftalarca veya aylarca sürebilmektedir. Bu hastalık genelde bireyin tüm hayatı boyunca etkili olan bir hastalıktır. Bireyin sosyal yaşantısını olumsuz etkileyen bir sendromdur.

Bu hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Daha çok stres yapan bireylerde şiddeti artmaktadır. Hastalığı iyileştirici kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Fakat uygulanan diyet yöntemleri ve ilaç tedavileri hastalığın ilerlemesini geciktirmekte ve ortaya çıkardığı sorunlar azaltılmaktadır.

İBS, daha çok 15-50 yaş aralığında görülmektedir.Diğer yaşlarda daha az görülmektedir.

Kadınlarda erkeklere oranla daha sık ve fazla görülmektedir.

IBS hastalığı bulunan birey kahve, çay, kola, alkol, baharatlı yiyecekler süt gibi yiyecek ve içecekleri tüketmemelidir.Şikayetleri arttırabilmektedir.

İrritabl Bağırsak Sendromu Belirtileri:

REKLAM
X

— Dışkıyla beraber sümük veya mukus olması

— Dışkı çıkarma sırasında ağrı ,iç çamaşırda kirlenme,ani dışkılama veya yetersiz boşaltımın olması gibi anormal durumlar

— Dışkı değişkenliğinin görülmesi,

— Karında ağrıların görülmesi

— Kabızlığın görülmesi

— İshal olma

— Karında şişliğin olması,baskı ve gerginlik hissetme

— Mide bulantısı

Bu belirtiler bireyin nasıl beslendiği,neler tükettiği,ne kadar tükettiği,duygusal ve psikolojik durumuna ve ayrıca kadınlarda menstrüasyon dönemi gibi birçok nedenden dolayı değişiklik gösterebilmektedir.Bu sebeple hastanın şikayetlerinin hangi durumlarda artış göstermiş olduğu düzenli bir şekilde gözlenmeli ve not alınmalıdır.

İrritabl Bağırsak Sendromu Tanı ve Tedavisi:

Tanı:

Bu sendromdan şikayetçi olan bireyin önce fiziksel öz geçmişi varsa ona bakılır ve fiziksel muayeneden geçirilir.

Gaita örneği alınır ve dışkıda kan veya enfeksiyon olup olmadığı incelenir.

Endoskopi ile bağırsak taraması yapılmaktadır.

Beslenme,stres gibi bu sendroma sebep olan duruma göre bir tedavi biçimi uygulanmaktadır her bireye.

Tedavi:

Bu hastalığa sahip pek çok birey de hastalık belirtilerini hafifletmek için bazı sağlık uygulamaları kullanılmakta ve olumlu faydalarının olabileceği de gözlenmektedir.Bunlardan birkaçını sayacak olursak;

— Hipnoterapi(hipnoz):Bunu uygulayacak birey bilgili eğitimli biri olmalıdır.Yapılan incelemeler ve uygulamalar bu yöntemin IBS nin sebep olduğu anksiyete,depresyon ve ağrıları azalttığını , gastroinyestinal semptomların kalıcı olarak iyileştirdiği görülmüştür.

— Probiyotikler: Bazı probiyotikler her bireyin sindirim siteminde bulunmaktadır.(bifidobacterium ve lactobacillus gibi ) Bazı prebiyotiklerde karındaki ağrıyı,şişliği ve gazı iyileştirebileceği görülmüştür.

— Nane Yağı: IBS tedavisinde yoğun olarak kullanılan doğal bir ilaçtır.Bu nane yağı kapsülleri bazı genel belirtileri azalttığı görülmüştür.Fakat unutulmamalıdır ki uzman bir doktorun görüşü alınmadan kullanılmamalıdır.

— Akupunktur: Bireyin sosyal yaşantısını olumlu etkilediği IBS rahatsızlığı bulunan bireylerde de olumlu sonuçlar gösterdiği görülmüştür fakat IBS tedavisi için kullanılması için kesin bir kanıt  bulunmamaktadır.

İBS’de Beslenme:

Genel olarak İBS tedavasinde eliminasyon diyetleri uygulanmaktadır.Bu diyet kişiye özel ,bireyi rahatsız eden duyarlılık gösterdiği besinler diyet listesinden çıkarılmaktadır.

Bireyleri Etkileyen Tetikleyiciler:

-Lif içeren ürünlerin yetersiz tüketimi

-Belirli yiyeceklere karşı hassas olma

-Öğünleri atlama ve çok yemek yeme

-Enfeksiyonlar

-Antibiyotik ve diğer ilaçların kullanımı

-Stres ortamı

-Sigara

-Alkol

-Kadınlarda adet dönemi

-Peynir

-Süt

-Çikolata

-Kuru meyve

-İçeriğinde alkol bulunduran içecekler

-Kırmızı et

-Aşırı şekerli,çok yağlı,aşırı baharatlı ve mayalı  yiyecekler

Neler Tüketilme:

-Narenciye hariç tüm meyve ve sebzeler

-Kepekli pirinç,pirinç unu

-Tahıllar

-Bol su

-Bitkisel çaylar

-Tavuk

-Balık

-Patates

-Doğal yoğurt

-Ayçiçeği ve bal kabağı çekirdeği,keten tohumu,susam

Sağlıkla kalın..

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ