Jelatin nedir ? Kullanım amaçları nelerdir ? Zararlı mıdır ?

  • 02 Şubat 2016
  • 400 kez görüntülendi.
Jelatin nedir ? Kullanım amaçları nelerdir ? Zararlı mıdır ?

Allah’ın selamı,  Ziya Osman’ın bütün saadetleri mümkün gören şiiri gibi gelsin gönlünüze… Bugün sizlere, hayatımızın her adımını kuşatmış, oldukça yaygın kullanıma ve üretime sahip Jelâtin gerçeğinden bahsedeceğim.

Jelâtin tam olarak nedir ?

Jelâtin E441 kodu ile gösterilen ve domuz, sığır, balık ve kümes hayvanlarının deri ve kemiklerine, asit ve kireç ile muamele edilerek elde edilen bir proteindir. Renksizdir. Kullanım amaçları, jelleştirmek, koyulaştırmak, sırlamak ve kapsüllemektir.
Gıda sanayisinin yanında, kozmetik (krem, losyon, şampuan, parfüm vb.), eczacılık (ilaç yapımı, kapsül yapımı, kan verme ürünleri vb.), temizlik sektörü ve fotoğrafçılıkta kullanımı oldukça yaygındır. Gıda sanayisinde ise hemen hemen her üründe bulunmaktadır. Başlıcaları şunlardır;

  • Pastacılık ürünleri
  • Yoğurt
  • Dondurmacılık
  • Eritilmiş peynir
  • Kaşar üretimi
  • Margarin
  • Et ve et ürünleri
  • Şekerleme ve tatlılarda
  • Reçellerde
  • Marmelatlarda
  • Puding, krem şanti
  • Helva, tahin, pekmez, fındık-fıstık ezmeleri
  • Meyve suları
  • Cikletler vb.

Görsel bilgiler aşağıdaki videoda mevcuttur. Ayrıntılı bilgiler verilmiştir, izlemenizi mutlaka tavsiye ediyorum.

Jelâtinin Faydası ve Sakıncası Nedir ?

Jelâtinin faydası hakkında araştırma yaptığımız zaman karşımıza çıkan, gıda üretimi sırasında sağladığı kolaylıklardır(kıvam arttırıcı, emülgatör, stabilizatör vb.). Bazı sitelerde sağlığa şöyle yararlı, günde mutlaka şu kadar kullanılmalı gibi ifadeler kullanmaktadır, ancak bilgiyi nerden aldıklarına dair net bir kaynak yoktur.
Zannediyorum ki protein yapıda olmasından dolayı, aynı özellikleri barındıran başka maddelerin özellikleri jelâtine atfedilmiş, sizleri yanlış bilgilendirmek istemem.

Sakıncaları

Jelâtin hayvansal kaynaklı bir proteindir. Ve ciddi bir kısmı, hatta ifadeler % 95 i olduğu yönünde, domuzdan elde edilmektedir. Belki bir kısmı da sığırdan elde edilmektedir. Domuz yurtdışında ucuz bir havandır ve dolayısıyla ticari bir hayvan olmuştur maalesef. Allah’ın yarattığı hiçbir varlık amaçsız değildir şüphesiz ancak, birçok bilimsel makalede domuzun zararı gündem edilmiş ve araştırmalar ciddi taraf toplamıştır.

Araştırmalar sonucu, domuzun bünyesinde insan sağlığına zararlı zehir, doymamış yağ ve toksin oluşturan mineral fazlasını içerdiği saptanmıştır. Hormon bozukluğu, kalp rahatsızlığı ve kronik hastalıklar için başlıca faktör olarak görülmüştür. Yurt dışında üretilen jelâtinin büyük kısmı belki tamamı domuz kaynaklıdır ve çoğu firma tarafından kabul edilmektedir. Hatta 80  domuz çiftliğine ve 1 milyondan fazla domuz kesimine  sahip Türkiye için aynı durum söz konusudur.

 

REKLAM
X

Ülkemiz jelâtinin büyük kısmını yurtdışından ithal etmektedir. Bu durumda ne kadar güvenilebilir sorusu akıllara soru işaretleriyle birlikte gelmektedir. Amacım ‘Domuz kötü hayvandır’ demek asla değil, kendimizi sınırsız özgür sanıp, tüm hayvanların etlerine saldırmak doğru değildir anlatmak istediğim. Müslüman olmayan bilim adamları bunu ispatlamıştır, Müslüman olan bireylere de Allah Şöyle hitap etmiştir;

O, size ölüyü (leşi)- kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesilmiş olan (hayvan)ı kesin olarak haram kıldı. Fakat kim kaçınılmaz olarak muhtaç kalırsa, taşkınlık yapmamak ve haddi aşmamak şartıyla (ölmeyecek oranda yiyebilir), ona bir günah yoktur. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.
(BAKARA SURESİ / 173)

Bir hayvanın en kıymetli kısmı etidir. Allah etini haram ettiği bir hayvanın, başka uzuvlarını helal kılacağı gibi bir tartışmaya girmek, Allah’ın irade verdiği hiçbir kuluna yakışmayacaktır. Hayata şüphe koymaya gerek yoktur.
Aşağıdaki videoda tüm gerçekler, yurtdışındaki bir firma gezilerek tek tek gözler önüne serilmiştir.

 

Ayrıca belirtmek gerekir ki sığırdan elde edilen jelâtinde sağlık açısından hiçbir sakınca yoktur, Müslümanlar içinde kesim şartları bilindiği takdirde sığır jelâtini tüketmek sorun teşkil etmez inşallah!

Hayvansal jelâtine alternatif  ??

Araştırmalar mümkün olduğu yönündedir. Gamlar, Agarlar, Pektin ve birçok kıvam arttırıcılar jelâtin ile aynı görevi görmektedir. İnanıyorum ki, Hakkaniyetli araştırmalar yapıldığı takdirde daha birçok alternatif bulunabilecektir.

Şunu söylemek gerekir ki, hiçbir zararı olmasa dahi, arzusu inancı doğrultusunda yaşamak olan(Müslümanlar ve yahudiler) insanlara saygı duymak gerekir. En azından, üründe kullanılan jelâtinin kaynağı hakkında tüketicinin bilgi beklemesi çok doğaldır.

Ancak fabrikaların açıklamalarında da sıkça belirttiği üzere Bakanlığın bir yaptırımı yoktur bu konuda. Üzücü olan ‘ Saygı duymak’ ibaresine en çok yer verenlerden bu saygıyı görememektir. Saygı duymak, dilde olmakla olmaz, kolay bir şey değildir çünkü fiilde göstermek. İfadeleri kullanırken eskilere dönerek, üslubunu öğrenmek gerekir. Bilmek gerekir ki, ‘Saygı duymak’ ifadesi eskiden kolay kolay ağza alınmazmış, çünkü günümüzde ki gibi amaç ahkam kesmek değil, erdem bilmek imiş. Büyüklerimiz konuştukları sözün arkasında durur, arkasında durabilecekleri sözü dillerine dolarmış. Ancak günümüzde işler böyle yürümüyor anladığımız kadarıyla.

Anlatamam derdimi dertsiz insana
Derd çekmeyen dert kıymetin bilemez
Derdim bana derman imiş bilmedim
Hiçbir zaman gül dikensiz olamaz
Aşık Veysel Şatıroğlu

Aşık Veysel’in dediği gibi, dert edinmek lazım. Dermanı da dertsiz insanlardan değil, bizzat derdin kendisi olmuş insanlardan beklemek lazım, ayırım gözetmeden. Tavsiyem, bilginin kaynağına dikkat etmek ve tükettiğimiz gıdaların içeriğine iyi bakmaktır.

Elimden geldiği kadar sizleri sıkmadan, derdimi ve öğrendiklerimi paylaşmak istedim. Biraz uzun olsa da sabırla okumuş olduğunuz için teşekkür ediyorum.
Sözlerime, bu ülkenin gelecek nesilden beklentisini hiç bitirmeyen şairlerimizden biri olan Ahmet Arif’in şiiriyle son vermek istiyorum.

Gör, nasıl yeniden yaratılırım,
Namuslu, genç ellerinle.
Kızlarım,
Oğullarım var gelecekte,
Her biri vazgeçilmez cihan parçası.
Kaç bin yıllık hasretimin koncası,
Gözlerinden,
Gözlerinden öperim,
Bir umudum sende,
Anlıyor musun?

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 27 YORUM
  1. Aslı Aydın dedi ki:

    Küçük bir dipnot düşmek istiyorum.jelatin bir katki maddesidir ve yogurtta kullanımı yasaktir.yogurtta kakti maddesi kullanimina izin verilmez

  2. Damla Toker dedi ki:

    Zehra hanım , elbette ki ayet ve şiirlerden bahsediyorum. Kendimi anlatma bicimim demissiniz lakin ben mi yanlış algılıyorum yoksa burası kişisel bi blog mu ? Edebiyati fazlasiyla severim ilgilenirim ama yerinde elbette. Ufak bir elestiridir , dikkate alır ya da almazsiniz sizin takdiriniz.

  3. Damla Toker dedi ki:

    Bütünüyle güzel bir yazı olmuş ancak eleştirme zorunluluğu hissettigim bir husus var. Bilimsel bir yazı yazıyorsunuz (yani amacliyorsunuz diyelim) ve içerik bakımından bilimsellikten uzak, soyut ve alakasız noktalarla bilimsellikten koşarak uzaklasiyorsunuz . Bu açıdan bakıldığında profesyonellikten uzak bir yazı olmuş.
    Bunun dışında , ‘domuz yiyerek domuzlasan insanlar ‘ gibi buram buram cehalet kokan yorumlar beni üzülerek guldurmekten öteye götürmüyor.
    sonuç olarak Zehra hanım, emeginize sağlık.

    1. Fatımatüz Zehra Herdem dedi ki:

      Yorumunuz için teşekkür ederim Damla hanım. Eğer bilimsellikten uzak ve soyut olarak değerlendirdiğiniz kısım derdimi anlatma biçimim yada samimiyetimi hissettirme biçimim ise(şiir, ayet vb.) hiçbir yazıda olmadığı gibi eleştiriye açık değildir çünkü bahsettiğim biçim varlığımı ortaya koyma biçimimdir. Şayet başka kısımlar ise eleştiriye açığım ve açık biçimde belirtirseniz kendimi düzeltme imkanı bulurum ,hatta memnun olurum. Ek olarak bahsettiğiniz yorumlar beni de üzüyor ve yazıda dikkat çekmeye çalıştığım noktayı körleştiriyor. Ama fikirlerde çeşitlilik olağandır, umudum hassasiyetle yapılmasından yanadır.

  4. Nurcan dedi ki:

    Eh millet artık domuz ürünlerini yiye yiye kendiside domuzlaştı hiçbir doğruyu kabul etmiyor artı bu kadar rezalet tecavüzler cinayetler neden arttı domuz ürünlerini tüketmekten bilmediğimiz daha nelerle tüketiyoruz ama hiç kimse halen daha kabul etmiyor ben anlamadım bu kadar domuz üretiliyor acaba nerede tüketiliyor millet çok vurdumduymaz oda domuz yemekten ar namus haya vicdan kalmadı düşmanın istediği de bu idi istedikleri hale getirdiler toplumumuzu yoksa başka şekilde nasıl bizi yok edebilirler bak koyun sürüsü yarattılar bu toplumdan artık herşeye duyarsız olduk umursamıyoruz tüm bela musibetleri.

  5. Zehra HERDEM dedi ki:

    Faydalı olmasına çok sevindim, ben teşekkür ederim.

  6. Huseyin Celik dedi ki:

    Jelatin zararlı diye biliyorum. Tükettiğimiz ürünleri almadan önce iyi araştırma yapmak gerekiyor.

  7. Furkan Fazıl dedi ki:

    Bilgi için teşekkürler sayenizde ödevimi detaylı bir şekilde hazırladım.

  8. ismail kaya dedi ki:

    necmettin atalay bey yazi içindeki videoyu izlemediniz sanırım. jelatinin domuz derisinden nasıl üretildiğini net olarak gösteriyor. hangi gıda ürünlerinde kullanıldığını yine açık ve net olarak gösteriyor. hem de bunu üreten kendisi kendi ağzıyla anlatıyor. ama siz halen yok şöyle yok böyle diyerek bu adamlarımı koruyorsunuz. unutmayın bu ürünler dünya nüfusunun büyük kısmı tarafından kullanılmakta ve para uğruna insanların sağlıkları tehdit edilmektedir. kendimiz ve kendi çocuklarımızda bu tehlikenin her an kurbanı olabilirler. bu adamların kollanacak bir vaziyetleri yok…

  9. zehra HERDEM dedi ki:

    Ben teşekkür ederim, fayda vermesine sevindim. Haklısınız yazıda da bahsettiğim gibi malesef ki her yerde karşımıza çıkıyor jelatin. Ancak tavsiyem şu olabilir, ya kaynağına gerçekten vakıf olabildiğimiz ürünler tüketmeliyiz (küçük işletmelerin üretimi daha kolay tespit edilebilir mesela) ya da ananevi usulleri dikkate alarak nenelerimizin yolundan devam etmeliyiz, en azından böyle uygulayanlara destek olmalıyız ki usullerin devamı sağlanabilsin. Mesela belli markaya ait yoğurtttan ziyade evde yapılan yoğurdu tüketmek gibi. Tabi ki her alan için alternatif bulamayız ancak her uyguladığımız doğru değil diye, doğru uygulamalarımızdan vazgeçmemeliyiz.

  10. ahmet dedi ki:

    güzel bilgilendirici yazı olmuş teşekkürler aynı zamanda elimiz kolumuz bağlı başka yol yok sanki jelatin tüketimi imkansız gibi

  11. Zehra HERDEM dedi ki:

    İlk olarak,emir kipiyle yazdığınız son cümleleri tavsiye olarak görüyorum ve tavsiye olarak gördüğüm sözlerinize teşekkür ediyorum. İkinci olarak da yazdığım makale değil araştırma yazısıdır, yani makalelerden, kitaplardan ve kaynak olarak görülebilecek sitelerden araştırmalar yaparak yazdığım bir yazıdır. Yorumunuzda belirttiğiniz ‘ jelatin petrol ürünüdür, jelatin kapsüller kullanımdan kaldırılmış veya kaldırılacaktır.’ ifadelerine ben hiçbir araştırmamda karşılaşmadım, belirttiğiniz bilgilerin kaynağını öğrenebilir miyim? Eğer varsa hatamız elbette düzeltiriz, gönlünüzde şüphe kalmasın. İlginiz için teşekkürler.

  12. Necmettin Atalay dedi ki:

    Jelatin petrol ürünüdür.Protein değildir.MC ve CMC türleri ilaç ve deterjan sanayiinde kullanılır.Jelatin kapsüller kullanımdan kaldırılmış veya kaldırılacaktır.Margarin üreticileri jelatine ne katıyorsa insanın protein zannetmesini istiyor.Örneğin jelatine yumırta katarsın oldumu?proteinli margarin.Bence olmadı da bu makaleyi yazan da bir daha araştırsın ve insanı doğru yönlendirsin.

BİR YORUM YAZ