Kahvaltıda Simit Poçağa Börek Yemenin Zararları Nelerdir?

  • 08 Kasım 2018
  • 164 kez görüntülendi.
Kahvaltıda Simit Poçağa Börek Yemenin Zararları Nelerdir?

Bu yazımda sabah kahvaltısını hafta içi okula/işe yetişmek için pratik bir şekilde yapabilmek için,hafta sonu kahvaltılarında da sıcak sıcak kahvaltılarımıza alırken kendimize zarar verdiğimizin aslında pek çoğumuz farkında bile değiliz. Pratik bir atıştırmalık gibi gözükse de her gün  özellikle sabah erkenden okula giden öğrencilerimizin hemen hemen her gün okulda simit poğaça yedirerek kendi ellerimizle çocuklarımızı nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya bırakıyoruz biliyor musunuz?Şimdi sizlere her gün kahvaltı yapmadan sadece simit/poğaça ile günün en önemli öğününü geçiştirmenin bizlere nasıl zarar verdiğini bağışıklığımızı nasıl etkilediğini, zararlarını bu yazımda paylaşmaya çalışacağım.

Simit/poğaça yapımını genel olarak ev hanımlarının  bildiği gibi şeker ve tuz katarak yapıyoruz. Aslında hepimizin aşina olduğu , birilerinden duyduğumuz üç beyazdan uzak durmamız gerektiğini biliyoruz. Bundan kaçmak mümkün değil dediğinizi duyar gibiyim. Bu tabuyu yıkmak için buradayız ve ısrarla tekrarlıyoruz. Size hamur işlerini bıraktıracağız, kararlıyız…

Karbonhidratlar ve şekerlerle ilgili birçok araştırma yapılmış ve bu yiyeceklerin beyin sağlığını olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır. Özellikle çocuk yaşlarda tüketilen bu gıdaların çocuklarımızda dikkat eksikliğine ve hiperaktive gibi rahatsızları tetikler.

Günün en önemli öğününün yerine yenildiği zaman gün boyu kişinin yorgun ve stresli olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden kahvaltıyı özellikle bu öğünlerle geçiştirmek yerine mümkün olduğunca zeytin, peynir, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi gerekmektedir.

Beyin şekerli ve karbonhidrat içerikli gıdalardan aşırı kilo alma sinyallerini arttırır. Vücut ise, bu sinyalleri organlara iletilmesini sağlar. Böylece sabahları tüketilen simit/poğaça ve börekler insan vücudunun normalde bir yılda alması gereken yağ oranını 6 ayda alınmasına neden olur. Özellikle 25 yaş ve üstü kişilerde kilo verme olasılıkları neredeyse yarı yarıya azaldığından dolayı uzmanlar 25 yaş ve üzeri kişiler için karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Obezite ve yağ yakımı günümüzde en çok tartışılan ve büyük bir sorun olduğu için her yaş kesiminin karbonhidrat alımına dikkat etmesi gerekmektedir. Maddeler halinde sıralayacak olursak:

  • Ani karbonhidrat yüklenmesi kan şekerini ani olarak arttırır.
  • Geceden kalan açlık ile birlikte ihtiyaç duyulan sağlıklı protein, yağ ve besin maddelerinden mahrum kalırsınız.
  • Şeker hastalığına bire bir davetiyedir.
  • Kısa sürede tekrar acıkmanıza sebep olur.
  • Bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.
  • Mide yanması gibi sorunlara neden olur.
  • Bağırsak sistemini düşük lifli beslenmeden dolayı sistemi yavaşlatır, kabızlığa sebep olur.
  • Öğlen yemeğine kadar gerekli vitamin ve mineraller vücuda alınmaz.
  • Vücut enerjisini kazanmak için kaslardaki protein kullanır. Kaslarınız erir, vücuttaki sağlıklı depolarımız azalır.

Bu liste daha da uzamaktadır. Bu yüzden çocuklarınız başta olmak üzere kesinlikle kahvaltıda bırakın simit ile geçiştirmeyi ekmek tüketimini bile kaldırmalı veya azaltmanız gerekir. Sağlıklı bir yaşam için bu noktaya çok dikkat etmemiz gerek. Bunun sonuçlara ilerleyen yaşlarda maalesef ortaya çıkacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ