Kansızlıkla Mücadele Edebilirsiniz

  • 30 Kasım 2016
  • 100 kez görüntülendi.
Kansızlıkla Mücadele Edebilirsiniz

Havalar soğudu, “Çok üşüyorum, ısınamıyorum” diyenleri çokça duymaya başlamışsınızdır. Belki sizde onlardansınız. Büyüklerimizden de bu durumda hep duyduğumuz gibi; kansız olduğunuz için bu kadar üşüyor olabilirsiniz. Bir doktora gidip kanınıza baktırın, büyük bir olasılıkla demir eksikliği olduğunu göreceksiniz.

Kansızlığın en sık görünen belirtileri

  • Halsizlik ve yorgun hissetme
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Vücut sıcaklığının düşük olması
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • İştahsızlık

Başka bir rahatsızlığınız veya genetik bir probleminiz yoksa kansızlığın üstesinden çok kolay gelebilirsiniz. Vücudumuzdaki demirin 2/3’ü kandadır. Besinlerden, kırmızı kan hücresi üretiminde kullanılan demir ve folik asiti ihtiyacınız olan miktarlarda alabilirsiniz.

Elbette günlük almanız gereken miktarı aşmamanız da bu noktada önemlidir. Vücuda aşırı demir almak zehirlenmeye neden olabilir.

Demir ihtiyacımız ne kadar ?

Demir için tavsiye edilen günlük tüketim miktarı, yetişkinlerde vücuttan kaybolan demir kadardır. Normal bir diyetteki demirin %10’u emildiği düşünüldüğünde, günlük miktarın 9 mg kadar olduğu araştırmalar ile görülmektedir. Özel durumlarda (gebelik, emzirme ve rahatsızlıklar) bu değer değişebilmektedir.

Bebekler önemli miktarda demir deposu ve yüksek hemoglobin düzeyi ile doğarlar, 4-6 aylık dönemde hemoglobin düzeyi normale döner ve dışarıdan demir kullanımı başlar. Altı aydan sonra 7-12 aylık bebeklere 11 mg/gün demir önerilmiştir.

Hangi besinleri tüketmeliyiz ?

Besin Porsiyon  gr Demir miktarı (mg)
Et – orta yağlı (koyun-sığır-kemiksiz) 1 porsiyon 100 2.3
Tavuk (kemiksiz) 1 porsiyon 100 1.5
Yumurta 1 adet 50 1.4
Balık 1 porsiyon 100 1.1
Yeşil sebze (ıspanak) 1 porsiyon 200 6.4
Diğer sebze (patates) 1 porsiyon 150 1.2
Portakal 1 porsiyon 150 1.0
Elma 1 porsiyon 150 0.6
Kuru kayısı 1 porsiyon 50 1.1
Kuru üzüm 1 porsiyon 50 1.5
Pekmez 2 yemek kaşığı 25 2.5
Tahin 2 yemek kaşığı 25 2.2
Kuru baklagil 1 porsiyon 60 4.2
Ekmek 3 orta dilim 150 2.0
Pilav, makarna 1 porsiyon 60 1.0
Süt, yoğurt 1 su bardağı 250 0.3

Gerek miktar, gerekse emilme kolaylığı bakımından en iyi demir kaynağı etlerdir. Kırmızı etin demir içeriği beyaz etten yüksektir. Bunun yanında yumurta, üzüm, yeşil sebzeler, kuru meyveler, pekmez, kuru baklagiller, fındık, fıstık gibi gıdalar da demir için iyi birer kaynaklardır. Aynı zamanda diyette C vitamininin yeterli düzeyde bulunması da demir emilimini arttırmaktadır.

Unutmayın; önce doktorunuza danışın, önemli bir sağlık sorununuz yoksa kendiniz de beslenmenize dikkat ederek çözüm bulabilirsiniz. Yeterli ve düzenli beslenin…

REKLAM
X

Sağlıklı günler…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ