Karmin Nedir? Nerelerde Kullanılır? Zararlı Mıdır?

  • 29 Ocak 2016
  • 417 kez görüntülendi.
Karmin Nedir? Nerelerde Kullanılır? Zararlı Mıdır?

Karmin nedir, hangi gıda ve yiyeceklerde kullanılır, zararlı ve faydalı yönleri nelerdir sizler için özetleyeceğiz.

Bilinçli gıda tüketimi, insan yaşamının kalitesini arttırırken bir çok hastalıklara ve kimyasallara karşı vücudun korunmasını sağlayan mekanizmayı da güçlendirmektedir. Bireylerin gıda bilinci kazanması adına gerçekleştirilmiş bilimsel araştırmaların ışığında okumalar ve araştırmalar yapılmalıdır.

Tüketicinin gıda bilinçlenmesi adına, son zamanlarda tekrar tekrar gündeme gelen konulardan biri olan gıda katkı maddelerinden E120 koduyla da bilinen karmini ele alacak olursak, karmin doğal kaynaklı kırmızı renkli bir renklendiricidir.

Karminle ilgili en önemli yanlış bilinen gerçek bu renklendiricinin elde ediliş şeklidir. Bir çok gazete, sosyal medya ve haber kanallarında; böcek saçan yoğurtlar, böcek kanından reçeller, böcek dışkısı içeren ürünler diye tüketicide yanlış bir algı oluşturulmuştur. Oysaki karmin, Cochineal isimli Güney Amerika ve Meksika’da kaktüslerin üzerinde asalak yaşayan bir böcek türünün diğer canlı türlerinden korunma amaçlı salgıladığı kırmızı renkli karminik asitin bu böcek türünden ekstrakte edilmesi sonucu elde edilmektedir.

Karminin kullanım alanları ve faydaları:

Karminin keşfi 15. yüzyıla kadar dayanmaktadır ve o zamandan beri gıda, tekstil ve kozmetik gibi çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Doğal renkledirici içeren rujlar yada makyaj malzemeleri olarak piyasaya sürülen ürünlerden, kırmızının bütün tonlarını içeren ipliklere kadar gıda sektörünün yanı sıra bir çok alanda uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Karminin genel olarak gıda endüstrisinde tercih edilmesinin sebebi pH ve sıcaklık değişimi gerektiren proseslerden etkilenmemesi ve ışığa maruz kalması sonucunda bozulmadan kalabilen tek doğal renklendirici olmasıdır. Gıdalarda tüketicinin beklentisini tam olarak yakalayabilmek adına üründen beklenen renk özelliğinin geliştirilmesi ve tamamlanması amacıyla karmin sahip olduğu fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından üretici için tercih edilmektedir. Kırmızı rengin tonlarını verebilecek bir başka doğal renklendirici olan antosiyaninler olmasına rağmen antosiyaninler pH bazikleştikçe verdiği kırmızı rengi kaybetmektedir. Bu durum çilekli süt üreten bir üretici için sütün pH değerinin bazik olması sebebiyle antosiyanin eklendiğinde çilekli sütte elde edilmek istenen rengin kırmızıdan kahverengi tonlara dönmesinden dolayı tüketici tarafından kabul görmeyeceği için olumsuz olarak değerlendirilir.

Karminin zararları:

Karminin belkide bu kadar gündeme gelmesinin bir diğer sebebi de İslami açıdan böcekten elde edilmesinden ötürü helalliği hakkında bir netlik yoktur bu yüzden kullanımı mekruhtur ve uygun görülmemektedir. Bu konuda dikkat etmek isteyen tüketicilerimiz için de aldıkları ürünlerin içindekiler kısmını kontrol etmelerini ‘karmin yada E120’ yazısını gördüklerinde bu ürünleri tercih etmemelerini önerebiliriz. Karminin bu kadar gündeme gelmesiyle glikoz-fruktoz şurubundaki tartışmalara karşı çıkışında olduğu gibi Torku satışa çıkardığı şarküteri ürünleri içinde ‘karmin içermez’ ibaresi bulundurmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarda karminin toksik veya kanserojen olmadığı ve yan etkilerinin çok nadir olduğu görülmüştür. Bazı hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir.

Karmin içeren gıdalar:

REKLAM
X

E120 kodlu karminin ülkemizdeki genel kullanım alanları:

  • et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırmanın çemeni, vs.)
  • sakızlar
  • dondurmalar
  • reçeller
  • meyveli yoğurtlar
  • meyveli sütler
  • kremalı bisküviler
  • çilek yada kırmızı meyve aromalı kahveler
  • şekerlemeler
  • domates sosu, salça

Yazımızın kaynağı : Yeditepe Üniversitesi- Gıda Mühendisliği, Rabia Yazgı ATAR

Yazgı Atar ‘a teşekkürlerimizle.. Sağlıcakla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 38 YORUM
  1. Havva kose dedi ki:

    Allahım ne kadar çok içtik yedik bunu engellemek için devlet el koysun üretimine

  2. Mustafa dedi ki:

    Sabah sabah bir anda düştüm sitenizin içine kaybolup gidiyorum cok güzel ve faydali bilgiler vermişsiniz Allah razi olsun
    Bu arada instagramdan da paylasabilinirse biraz daha katkisi olur

    1. Mehmet ARIK dedi ki:

      Teşekkür ederiz. Önerinizi değerlendireceğiz.

  3. Ceyda dedi ki:

    Karmin sadece bazı bölgelerde değişik kaktüslerde asalak olarak yaşayan Cochineal böceğinden elde edilir.Kimyasal olarak üretilen boyalar kimyasaldır.Bu böceğin boyası doğal olarak geçer.İkisi ayrı şeydir.Staj yaptığım yerde bu boya kullanılıyordu ve gerçekten pahalı bir şey ama verimi yüksek.Boyanın prosesini bilemem ama sadece salgısının olduğuna inanmıyorum.Kanı da karışıyordur.Zira kanı,salgısı farketmez.Sonuçta böcekten elde ediliyor,etiket okuyalım.

  4. ela dedi ki:

    ben bu yazıyı okuduktan sonra koladan soğudumm

  5. ela dedi ki:

    bence de çok güzel olmuş

  6. Pinar dedi ki:

    Bunlari yapanlarin hicbirine hakkimi helal etmiyorum rabbim Rabbime havale ediyorum elimden geldigincede almiyorum secici olmaya calisiyiruz gimdes sertifikasi olanlari almaya ozen gostetiyoruz cocuklar icin aburcubur turu icinde afia ve torku ………

  7. Mina dedi ki:

    Ulan koymasinlar zorlami yedirecekler sonuçta böceğin salgıladığı zıkkım hasbinnallahistemiyoruz

  8. Yücel dedi ki:

    Açıkcası beni rahatsız eden, bazı konularda özellikle firma ismi vererek ve belli firmaların gıda maddelerini eklemenizdi.
    Şayet siz özellikle belirli bir kesimi desteklemiyor iseniz …
    Torku vurgusu ve Ülker markasına ait ürün örneği bence karmin konusundaki bir makale için fazladır.
    Hal böyle olunca da inandırıcılık ve tarafsızlığınız geri planda kalmaktadır.
    Ayrıca yorumlar arasındaki eczacı olan arkadaşın yorumu gerçeği çok daha yansıtmaktadır.
    Siz makalenizde kimyevi madde olarak da üretildiğinden asla bahsetmemişsiniz, bunca gıdaya bunca firmaya bu böcekler nasıl yetiştiriyorlar bu maddeleri şaşarım.
    Sitenizi gerçekten yakından takip ediyorum ve beğeniyorum.
    Lütfen yukarıda söylediğim konuları bir kez daha düşünün ve dilerseniz çuvaldızı bana batırabilirsiniz.
    Millet olarak alışkınız bu duruma.
    Kolay gelsin.

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Öncelikle kesinlikle bir tarafımız yok bizim.Kendi çapımızda bir web sitesiyiz ki ülker torku vesayire bir birlik söz konusu şuan olamaz. Böcek konusuna gelince sırf böcek yetiştiriciliği yapan kişiler var ve bu sayede eksikler tamamlanmakta oluyor.

    2. Erdem dedi ki:

      Yalnız şöyle bir durum var. Adam marka ismi vermiş, böcek boyası vs demiş ama Wikipedia’dan baktım E120’nin tek kaynağı o böcek oluyor kardeşim. Eğer başka kaynaktan çıkardıysa o rengi ismi E120 değilde başka birşey olur artık. Ben bu işlerin uzmanı değilim ama açık bilgiler böyle söylüyor.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Carmine bu adreste Production kısmında yazıyor. Zaten Google’de “Cochineal” diye aratınca bunun çiftliklerinin fotoğrafları çıkıyor.
      Çikolata bisküvide herşeye alıştık ama beni korkutan şey bu boyanın etlerde kullanılması. Biraz dana yağı, biraz tavuk eti kıyması, sos ve bu boyadan kullanıp görünüşü, dokusu, kokusu, tadı dana kıyma gibi olan sahte kıymalar yapıyorlar.

  9. Karmin azo bileşimli boyadır.Azo bileşikleri kanser yapar.Böcek kısmı uydurma olmalı.O kadar çok kullanılan karmine böcek yetmez.Kimyevi olarak üretilir.

    1. sumeyye dedi ki:

      Bu kadar geniş yelpazedeki ürün için sadece böcekten ekstrakte edilmesi bana da pek mantıklı gelmedi ama kimyasal olarak üretilip kullanlıyor olsa E kodunun değişmesi gerektiğini düşünüyorum.Yani yine E120 diye yazamazlar etiketlere. Gerçi fabrikalar ne kadar denetleniyor onu da bilemiyoruz.

  10. Ceyhun dedi ki:

    Ödevim için arıyordum bir türlü bulamadım, en sonunda sitenize denk geldim çok teşekkürler.
    Umarım güzel not alırım bu konudan

  11. Ayten dedi ki:

    Boceklein ezilerek yapildigini saniyordum tesekkurler

  12. ahmet dedi ki:

    Güzel bilgiler olmuş teşekkür ederiz karmin hakkında bilgi edinmiş olduk

BİR YORUM YAZ