Karmin Nedir? Nerelerde Kullanılır? Zararlı Mıdır?

  • 29 Ocak 2016
  • 438 kez görüntülendi.
Karmin Nedir? Nerelerde Kullanılır? Zararlı Mıdır?

Karmin nedir, hangi gıda ve yiyeceklerde kullanılır, zararlı ve faydalı yönleri nelerdir sizler için özetleyeceğiz.

Bilinçli gıda tüketimi, insan yaşamının kalitesini arttırırken bir çok hastalıklara ve kimyasallara karşı vücudun korunmasını sağlayan mekanizmayı da güçlendirmektedir. Bireylerin gıda bilinci kazanması adına gerçekleştirilmiş bilimsel araştırmaların ışığında okumalar ve araştırmalar yapılmalıdır.

Tüketicinin gıda bilinçlenmesi adına, son zamanlarda tekrar tekrar gündeme gelen konulardan biri olan gıda katkı maddelerinden E120 koduyla da bilinen karmini ele alacak olursak, karmin doğal kaynaklı kırmızı renkli bir renklendiricidir.

Karminle ilgili en önemli yanlış bilinen gerçek bu renklendiricinin elde ediliş şeklidir. Bir çok gazete, sosyal medya ve haber kanallarında; böcek saçan yoğurtlar, böcek kanından reçeller, böcek dışkısı içeren ürünler diye tüketicide yanlış bir algı oluşturulmuştur. Oysaki karmin, Cochineal isimli Güney Amerika ve Meksika’da kaktüslerin üzerinde asalak yaşayan bir böcek türünün diğer canlı türlerinden korunma amaçlı salgıladığı kırmızı renkli karminik asitin bu böcek türünden ekstrakte edilmesi sonucu elde edilmektedir.

Karminin kullanım alanları ve faydaları:

Karminin keşfi 15. yüzyıla kadar dayanmaktadır ve o zamandan beri gıda, tekstil ve kozmetik gibi çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Doğal renkledirici içeren rujlar yada makyaj malzemeleri olarak piyasaya sürülen ürünlerden, kırmızının bütün tonlarını içeren ipliklere kadar gıda sektörünün yanı sıra bir çok alanda uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Karminin genel olarak gıda endüstrisinde tercih edilmesinin sebebi pH ve sıcaklık değişimi gerektiren proseslerden etkilenmemesi ve ışığa maruz kalması sonucunda bozulmadan kalabilen tek doğal renklendirici olmasıdır. Gıdalarda tüketicinin beklentisini tam olarak yakalayabilmek adına üründen beklenen renk özelliğinin geliştirilmesi ve tamamlanması amacıyla karmin sahip olduğu fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından üretici için tercih edilmektedir. Kırmızı rengin tonlarını verebilecek bir başka doğal renklendirici olan antosiyaninler olmasına rağmen antosiyaninler pH bazikleştikçe verdiği kırmızı rengi kaybetmektedir. Bu durum çilekli süt üreten bir üretici için sütün pH değerinin bazik olması sebebiyle antosiyanin eklendiğinde çilekli sütte elde edilmek istenen rengin kırmızıdan kahverengi tonlara dönmesinden dolayı tüketici tarafından kabul görmeyeceği için olumsuz olarak değerlendirilir.

Karminin zararları:

Karminin belkide bu kadar gündeme gelmesinin bir diğer sebebi de İslami açıdan böcekten elde edilmesinden ötürü helalliği hakkında bir netlik yoktur bu yüzden kullanımı mekruhtur ve uygun görülmemektedir. Bu konuda dikkat etmek isteyen tüketicilerimiz için de aldıkları ürünlerin içindekiler kısmını kontrol etmelerini ‘karmin yada E120’ yazısını gördüklerinde bu ürünleri tercih etmemelerini önerebiliriz. Karminin bu kadar gündeme gelmesiyle glikoz-fruktoz şurubundaki tartışmalara karşı çıkışında olduğu gibi Torku satışa çıkardığı şarküteri ürünleri içinde ‘karmin içermez’ ibaresi bulundurmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarda karminin toksik veya kanserojen olmadığı ve yan etkilerinin çok nadir olduğu görülmüştür. Bazı hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir.

Karmin içeren gıdalar:

REKLAM
X

E120 kodlu karminin ülkemizdeki genel kullanım alanları:

  • et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırmanın çemeni, vs.)
  • sakızlar
  • dondurmalar
  • reçeller
  • meyveli yoğurtlar
  • meyveli sütler
  • kremalı bisküviler
  • çilek yada kırmızı meyve aromalı kahveler
  • şekerlemeler
  • domates sosu, salça

Yazımızın kaynağı : Yeditepe Üniversitesi- Gıda Mühendisliği, Rabia Yazgı ATAR

Yazgı Atar ‘a teşekkürlerimizle.. Sağlıcakla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 38 YORUM
  1. Fahri Ç. dedi ki:

    Gıdalarda o kadar çok katkı maddesi kullanılıyor ki, hangisini hangisinden ayırt edeceğimize şaşırıyoruz. Tam bir denetim ve önleme sistemi geliştirmek gerekiyor. Aksi takdirde GDO’lardan yeni nesiller hep hastalıklı doğacak.

  2. Sami dedi ki:

    karmin kullanımının insan sağlığına her hangi bir yan etkisi var mı ?

  3. Çağlar karabulut dedi ki:

    en iyisi köyde yaşamak diyecemde oralarıda sardı bu tür ürünler

  4. Riza Demir dedi ki:

    Bildigim kadariyla ,karmin veya yaprak bit i sadece gidaya renk vermek icin kullanilir,saydiginiz gidalardan baska iceceklerde mesela Campari veya birkac sene öncesine kadar Coca cola da kullanilirdi bunun ortaya cikmasiyla coca cola 8-10 senedir kullanmiyor alternatif gida boyalariyla ayni renk saglanabiliniyor.Demek ki tüketici dogru bilgilendirilirse bir tepkinin olusacagi düsünülüyor yani en azindan müslüman tüketici daha az güzel renkli gidayi bit kanina tercih edicekdir Yani kotlama yerine anlasilir ifade tarzi ile gidanin icerigi belirtilmelidir.Ayni sekilde Red bull da kullanilan öküz spermi hos koc yumartasini da severek yiyoruz ama yinede bu tercih bilincili olaraak tüketiciye birakilmalidir diyorum

  5. Kemal dedi ki:

    Cocaine Böceği,organik cactüs üzerinde asalak beslenen bir canlı. RENKLENDİRİCİ:E120 (Kırmızı Boya) İMALAT HAMMADDESİ EKSTRESİ,Daha ne istiyoruz?Besmeleli mi kesip üreteceğiz?Esas sıkıntı,Kanserojen diğer kimyasallarda.

    1. Kemal dedi ki:

      TABİİKİ;BİTKİ KÖK BOYALARI TERCİH EDİLMELİ.GIDA SANAYİCİSİ,UCUZU TERCİH EDİYOR.

  6. Fatma Nur KORUDİBİ dedi ki:

    Emir abi yalnız ben anlamadım nasıl yani

  7. Fatma Nur KORUDİBİ dedi ki:

    Bu arada tavsiyen için çok teşekkür ederim kardeşim

  8. Fatma Nur KORUDİBİ dedi ki:

    Normalde ben, bu abur -cuburları çok seviyordum . E120-karmin yani kırmızı bit’i dyunca araştırdım görsellere baktım ve hakikaten şunu dedim: benim en çok sevdiğim yiyeceklerde neler neler çıkıyor. dedim. Açıkçası yorumlara baktığımda (markanın adını vermeleri iyi olmuş) diye okudum. Evet haklısınız markanın adlarını vermek iyi olmuş görsellere baktığımda (TÜRK MARKALARINI) GÖSTERİYORDU!!! Ve ben açıkçası gaerçekten rezil oldum . Neden mi rezil oldum? Yaaa nasıl rezil olmayım yaaa kafamızı çalıştırıp birkaç şeyi hesaba katarsak biz kendimizi kendi güvendiğimiz markalarla zehirliyoruz. Şöyle baktığımızda israil malları bizi zehirlemeye çalışıyor evet bunu herkes biliyor ancak bizler türk’üz onların mallarına kalmadık güyya kendi mallarımızı yani türk mallarını üretiyoruz ama ben bunu öğrenince kendime dedim ki biz kendi malımızı üretsek ne üretmesek ne sonuçta gine aynı kapıya varıyoruz okadar güvendiğimiz markaların arkasını şimdiden çevirip bir baksaydık belkide Türkiye’ bir katkımız olacaktı eminim ki veya şimdiki güvendiğimiz en iyi markalar yenilenip daha sağlıklı üretilecekti ya da kalkacaktıbelki hala zamanımız vardı ha nedersiniz karmini bilmeyen daha birçok kişi var ve en önemlisi bizim türk mallarında olduğunu bilmeyen daha birçok kişi var . Ben Fatma Nur KORUDİBİ ‘yim 6. sınıfa gidiyorum bunu 12 yaşında öğrenmem çok iyi oldu çünkü hala zamanım var tamam artık ben birdağa hiçbir abur- cubur yemiyeceğim hele hele türk markalarından yemiyeceğim geçen gün ananem bana para vermişti benim hdefim o paranın yarısıyla birçak abur-cubur almaktı karminin görsellerine baktığımda iğrendim ve almadım benim yorumlarım bu kadar sıra başkasında

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Bütün gıdalarda yok kardeşim kaliteli ve markalı gıdalarda sorun yok bunları tüketebilirsin.

      1. Fatma Nur KORUDİBİ dedi ki:

        ben normalde bütün gıdalarda var zannediyordum ancak kaliteli gıdalar normalde müslümanlığı ezmeğe çalışan markaların malları kaç gündür abur cubur yemiyorum bana fazlasıyla zararlı çünkü yediğim zaman kilo veremiyorum çünkü ben normalimden biraz fazlyım geçen gün bir video izliyordum videoyu çok beğendim çocuklarımıza helal ve haram gıdaları ayırt ettirmeyi anlatıyordu keşke sizlerde izleseniz sizlere bir soru sormsk istiyorum bana herhangi bir marketten zararsız helal bir gıda istiyorum desem kim bana bir tavsiyede bulunur? eğer bir tavsiyeniz varsa yorumlara söyleyin markaların adını yazın

      2. Emir Kaboğlu dedi ki:

        Marka vermek doğru olmaz. Ülkemizin yerli malı ve kaliteli ürünler raflarda yer alıyor zaten. Bu ürünleri tüketmekte sorun yoktur.

  9. Kemal dedi ki:

    Karmin zararlı birşey değildir, sonuçta canlıdır. Bu arada midye yiyeniniz vardır onu da yemeyin o zaman ……..

  10. Arslan Pala dedi ki:

    Ömcelikle çok yararlı bilgilendirmeleriniz için teşekkürler Acaba karmin için diyanet İşleri Başkanlığının bir cevabı tavsiyesi varmı yoksa bu kurum buna cevap vermicekse ne iş yapar karmin bir böcek salgısı ise balda arıların salgıladıgı çok değerli bir bessin konuyu bu açıdan da degerlendirmek gerekmezmi

    1. Mehmet ARIK dedi ki:

      Aslında olaya o açıdan bakmamak gerekir. Karmin bal gibi şifa saçan bir madde değil. O bakış açısıyla gidersek aşılar ve serumlar da at kanından elde edildiği için onları da kullanmamak gerek. Karminin tüm özelliklerini bir kenara bırakırsak sadece gıda boyası olduğu için bile karşı çıkabiliriz ki şahsen ben gıda boyalarına toptan karşıyım ( her ne şekilde üretilirse üretilsin ). Marketten sucuk alacak oluyorsunuz, piliç sucuklarla dana sucukların görünüş açısından hiçbir farkı yok. Renk, tat, koku… Üzerindeki yazıları dikkatlice okumadığınız taktirde piliç olduğunu anlayamazsınız. Bu bakımdan gıda boyaları tamamiyle tüketici yanıltmak ve albeniyi arttırmak için kullanılıyor. Diyanet İşleri ise bir devlet kurumu sayıldığı için devletten bağımsız tutulamaz. Devletin çıkarlarına aykırı beyanat vereceklerini sanmıyorum. Sadece online fetva kanalıyla sorulan soruları yanıtlıyorlar ki onlar da eski fıkıh alimlerinin kitaplarına dayalı. Fıkıh kitaplarını araştırarak bu konuda detaylı bilgi edinilebilir. Onlar da her evde ve her kütüphanede kolayca bulunabilen kaynaklar değil. Temin edilse bile aradığınız bilgiyi bulmak biraz zahmetli olur. O yüzden diyanetten bu konularda tavır beklemek biraz yersiz olur.

  11. fatma dedi ki:

    Marka ismi vermeniz okuyucular açısından çok iyi, örnekleme yapmanız okuyucuların daha bilinçli olmasını sağlar ve daha dikkatli olmaları konusunda çok yardimci olur bu yüzden teşekkürler. Karminin böcekten elde edilmesini bu yazida da tekrardan okuyarak bir kez daha islami açıdan uygun olmadığını görmüş olduk.

  12. Mehmet dedi ki:

    O zaman hix bir sey yenememiz gerekir salca yok et yok ormana gidiyorum ben size iyi gunler

    1. sermin dedi ki:

      Kendin yap mehmet

BİR YORUM YAZ