Kına Saça İyi Gelir mi? Faydalı Mıdır?

Kına Saçlara İyi Gelir Mi ?
Kınanın en bilindik olan faydası saç dökülmesi yaşayan pek çok insan için doğal bir koruyucu olmasıdır.Aynı zamanda bütünüyle saçların sağlıklı olması için faydalıdır.Eğer kına düzenli olarak saçlara uygulanırsa saçlardaki kırılmalar önlenebilmektedir

  • 24 Ocak 2019
  • 393 kez görüntülendi.
Kına Saça İyi Gelir mi? Faydalı Mıdır?

Kına çok eski dönemlerden beri günümüze kadar devam etmiş olan bitkilerden biridir.Hem kültürümüzün bir vazgeçilmezi,hem kadınların süs için kullandığı ve hemde sağlık açısından kullanılmakta olan bir bitkidir.Öncelikle kına nedir,nasıl elde edilir,nerede yetişir onlara bir göz atalım.

Kına ,Arabistan bölgesinde yetişmekte olan,kına ağacı yapraklarının kurutulduktan sonra toz haline getirilmesiyle oluşur.Kına hem süs amaçlı ,hem ülkemizde kına gecelerinin olmazsa olmazı,hem sağlık amacıyla pek çok alanda göze çarpmaktadır.Esmer ve yeşil olmak üzere kınanın iki çeşidi bulunmaktadır.Kına tozu su ile karıştırılarak elde edilmektedir.Sağlık açısından iyidir diyoruz fakat dikkat edilmesi gereken ise asla yenerek tüketilmemesidir. Yenerek tüketilemediğinden dolayı daha çok saç bakımı,cilt ve tırnak bakımı için kullanılmaktadır.Kına eski zamanlardan beri sağlık için cilt hastalıklarının tedavi edilmesinde kullanılmış ve ciltte döküntülerin oluşmasını engellemiştir.Kına yara üzerine sürüldüğü zaman yaradaki rutubeti kurutur,daha kolay iyileşmesine yardımcı olur.

Kına Saçlara İyi Gelir Mi ?

Kınanın en bilindik olan faydası saç dökülmesi yaşayan pek çok insan için doğal bir koruyucu olmasıdır.Aynı zamanda bütünüyle saçların sağlıklı olması için faydalıdır.Eğer kına düzenli olarak saçlara uygulanırsa saçlardaki kırılmalar önlenebilmektedir.

Aynı zamanda kına saçların erken dökülmesini engellemektedir.Saç derisinin pH değerinin dengelenmesine yardımcı olur ve saçlarda oluşacak olan kepek,saç derisinde kuruluk gibi sorunların giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Kınanın düzenli kullanılması saçların ipeksi görünmesine ve yumuşamasına yardımcı olmaktadır.Saça parlaklık kazandırır.

Saçları ince ve az olan bireyler için kına saçların çıkmasına yardımcı olur,saç köklerini besler.Bunun yanında beyaz saçların da kapanmasına yardımcı olur.

REKLAM
X

Kınanın Diğer Faydaları Nelerdir ?

Kına cilt için oldukça yararlıdır.Kınanın içerisinde bulunan yararlı maddeler derinin kalınlaşmasına yardımcı olur.Ciltte kabuklanmanın oluşmasını engeller.

Yine kına ayaklar için faydalıdır.Pek çok kişi ayak mantarından sorun yaşar.Kına ayak mantarını temizler ve oluşan ayak kokularının giderilmesine yardımcı olur.Ayaklarda oluşan yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Kınanın ağrı kesici özelliği de vardır.Ağrının oluştuğu yere kına sürülmesi ağrının hafiflemesine yardımcı olur.Ayrıca kına yanık yaraları içinde yararlıdır ve ağrıyı azalttığı içinde yanık yaralarının da hızlı şekilde iyileşmesine yardımcı olur.

Kına tırnaklar içinde faydalıdır.Kınanın su ile karıştırılıp tırnaklara sürüldüğünde tırnakların kırılmasını önler.Tırnak yapısını güçlendirir.Ayrıca kına tozu gerçek yağ ile birlikte karıştırılarak sürüldüğünde daha çok faydası olmaktadır.

Kına kabuğu karaciğer için oldukça faydalıdır.Kına kabuğu bitkisi karaciğere faydasının yanında sarılık hastalığı tedavisi için de kullanılmakta olan bir bitkidir.

Kına iltihap hastalıkları içinde faydalıdır.

Kınanın kendisine ait kokusu psikolojik açıdan da fayda sağlamaktadır.Kınanın kokusu sinirler üzerinde olumlu etki yapar ve sinirlerin gevşemesine yardımcı olur.

Yine kına oluşan sivilce ve aknelerin tedavi edilmesi içinde kullanılmaktadır.

Uyuz hastalığı tedavisi içinde kına kullanılmaktadır.Lapa şeklinde uyuz hastalığından etkilenen kısıma kına sürülürse sorunların giderilmesine yardımcı olur.

Bal mumu ve gül yağıyla beraber karıştırılarak kullanılması da oluşan sırt ağrılarının giderilmesine yardımcı olabilir.

Kınaın ayak tabanına sürülmesi su çiçeği ve bazı göğüs hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olduğu söylenmektedir.

Ayrıca böcekleri kovmak içinde etkili bir bitkidir.

Yine avuç içine sürülmüş olan kınayı koklamak baş ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Dalak sağlığı içinde kullanılmaktadır.

Kınanın Zararları Nelerdir?

Hassas olan ciltlerde alerjiler görülebilir.

Solunum yollarında alerjiye neden olabilir.

Kına ağızdan alınmaz fakat öyle bir durum olduğunda acilen tıbbi müdahale edilmelidir.

Çocuklarda ve bebeklerde ciltte bazı sorunlara sebep olabilir.Bu yüzden kullanılması önerilmez.

Saç Maskesi Örnekleri

-Kına,Zeytin Yağı ve Yumurta Karışı:

2 su bardağı kına tozu 1 gece suda bekletilir.Sabah olduğunda 2 yemek kaşığı zeytin yağı ve 1 adet yumurtanın beyazı karıştırılarak macun haline getirilir ve saç köklerine sürülür. 2 Saat beklenir ve saç durulanır.

-Kına,Yeşil Çay ve Limon Karışımı:

Demlenmiş olan 2 su bardağı yeşil çayın içine 1 gece önceden 2 su bardağı kına tozu konur.Sabah çay içinde bekletilen kınaya 2 yemek kaşığı limon suyu ve yoğurt eklenir.Karıştırılarak oluşan karışım saça sürülür ve 3 saat bekletilir.Daha sonra güzelce durulanır.

-Kına ve Hindistan Cevizi Karışımı:

Suyun içine konulan kına tozunun içine hindistan cevizi yağı eklenir.Macun kıvamına gelene kadar karıştırılır.Oluşan bu karışım 12 saat bekletilir.Daha sonra karışım saça uygulanır ve saç örtü ile kapatılarak 3 saat bekletilir.En son saçlar şampuan ile beraber durulanmalıdır.Bu karışımın ayda bir uygulanması sağlıklıdır.

Sağlıkla kalın..

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ