Kış Aylarında Sık Görülen Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri

  • 26 Kasım 2017
  • 92 kez görüntülendi.
Kış Aylarında Sık Görülen Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri

Kış ayları soğuk havanın ve zayıf bağışıklık sistemlerinin hastalığa yakalanmasının habercisidir. Soğuk havalarda hastalanmak normal bir durumdur ancak tedbiri de elden bırakmamak gerekir. Kış aylarında en fazla görülen hastalıklardan bazıları; soğuk algınlığı, grip, farenjit, zatürre ve sinüzittir. Bu hastalıklar arasında grip ve soğuk algınlığı, birbirleriyle karıştırılmaktadır. Fakat soğuk algınlığı, pek çok virüsün oluşturduğu ve hafif seyreden ve dünyada en sık görülen rahatsızlıktır.

Soğuk algınlığı, farenjit, grip ve zatürre gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek, günlük yaşama ve aktivitelere bağlı kalmayı da sağlamaktadır. Bu gibi hastalıklara karşı tedbir alınmadığında ve üstelik bağışıklık sistemi zayıf ise, hastalık oldukça sert ve zor geçebilir. Hastalıkların tedavilerini de ihmal etmemek gerekmektedir.

Grip

Yaşamı ve yaşamsal faaliyetleri tehdit edebilecek bütün hastalıklara kapı açmaktadır. Influenza virüsünün neden olduğu grip, üst solunum ve alt solunum yollarını tutmakta ve vücudu son derece etkilemektedir. Tehlikesi büyük boyutlara kadar ulaşabilecek olan grip son derece bulaşıcıdır. Bu virüsü taşıyan kişiler öksürme, hapşırma, konuşurken tükürme, öpüşme, tokalaşma gibi yollarla bulaştırmaktadır. Bunun yanında kişinin temas ettiği eşyaları kullanmak da virüsleri bulaştırmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Bulaşma yoluyla vücuda girmeyi başaran virüsler, vücutta 4-6 saatlik kısa bir süre içerisinde çoğalarak bütün hücrelere yayılmaya başlar ve 24 saatten daha az bir sürede bütün vücuda yerleşir. Bunun sonucunda da titremeyle birlikte üşüme, ateşlenme, halsizlik, eklem ve kaslarda ağrı, iştahsızlık, halsizlik ve baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkar. Aynı zamanda göz hareketlerinde de ağrımalar meydana gelebilir. 2-4 günlük bir ateşlenme döneminde kuru öksürük, gözlerde yanma ve yaşarma, burunda akıntı, boğaz ağrıları, iştahsızlık ve halsizlik gibi etkenler baş gösterir. Aynı zamanda öksürüğün seyri de uzundur. Gribin belirtileri ve sonuçları çocuklarda daha yüksek derecede görülmektedir.

Tedavi Süreci

REKLAM
X

Grip, kendi kendine düzelebilen bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi oldukça güçlü olan çocuklar için endişe oluşturmaz. Gribin daha çabuk atlatılması için öncelikle yatak istirahatı yapılmalıdır. Bunun yanında yakınmaların ve ağrıların hafiflemesi için tedaviler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, burun akıntısının hafiflemesini sağlayan ilaçlar; 24-48 saatlik zaman diliminde antivirüs ilaçları alınabilirse, grip, daha kolay bir şekilde atlatılabilir.

Halk arasında antibiyotiğin gribe iyi geldiğine inanılmaktadır. Fakat antibiyotik, solunum yollarında yer alan yararlı bakterilere yaptığı baskı sonucuyla, yararlı bakterilerin zararlı hale gelmesine neden olur. Bu tedavilerin yanı sıra ateşin 39 santigrat dereceyi geçmesi, çok kıvamlı ve sürekli balgamlı öksürük, nefes almada ağrı yaşanması ve yakınmalarda herhangi bir azalma olmaması durumunda doğrudan bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Farenjit

Farinks adını alan boğaz kısmının iltihabı farenjit olarak adlandırılmaktadır. Bu kısım burun ve ağız kısımlarının arka tarafında yer almaktadır. Farenjit, akut farenjit ve kronik farenjit olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğer yeni başlamış ve belirtiler şiddetliyse akut farenjit; uzun süredir devam eden ancak çok şiddetli olmayan duruma da kronik farenjittir.

Belirtileri Nelerdir?

Faranjitin belirtileri arasında boğazda kuruluk, ateş, yutkunmada zorluk, boğazda ağrı, kaşınma ve yanma hissi ve öksürük gibi şikâyetler yer alır. Bunlara ek olarak boyun kısmında beze, burunda akıntı veya tıkanıklık, ses kısıklığı, halsizlik ve kırgınlık da görülür.

Tedavi Süreci

Akut faranjitte virüslerin başrolde olduğu kesin ise antibiyotik verilmemesinde fayda vardır. Fakat virüsler tarafından oluşturulan iltihaba bakteriler de eklenirse antibiyotik verilebilir.

Soğuk Algınlığı

200 kadar virüsün neden olduğu soğuk algınlığından yoğun olarak rinovirüsler sorumludur. Bunun dışında bazı virüsler de soğuk algınlığını tetikleyebilir. Aynı zamanda diğer hastalıklara neden olan bazı virüsler de diğer organlarda ve sistemlerde infeksiyon meydana getirebilir. Bu nedenle başlangıç dönemlerinde soğuk algınlığı benzeri belirtiler görülebilir.

Soğuk algınlığı her mevsim görülebilen bir hastalıktır. Ancak sıklıkla soğuk kış aylarında görülmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri de kalabalık ortamlarda yaşam sürdürmektir. Özellikle okul ve kreş gibi bölgelerde risk daha da artmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Virüse mağdur kaldıktan 24-72 saat içinde boğazda kuruma, ağrı ve kaşıntı ve ardından hapşırma, hâlsizlik, burun akıntısı, öksürük ve burunda tıkanıklıklar görülebilir. Belirtilerin başlangıcında burun akıntısı sıvıyken ilerleyen günlerde kıvamı koyulaşabilmektedir. Bulaştırıcılığın en sık görüldüğü bu dönemlerde burundan konuşma ortaya çıkar.

Tedavi Süreci

Pek çok virüsün sebep olduğu soğuk algınlığında belirtilerin farklılıklarına göre ağrı kesiciler, burun akıntısı ve tıkanıklık giderici ilaçlar ve öksürük giderici ilaçlar kullanılabilir. Tedavi sürecinde antibiyotik kullanılmamalıdır. Çünkü antibiyotik, solunum yollarında ki yararlı bakterilere baskı uygular ve bu baskı sonucunda yararlı bakteriler, zararlı hâle dönüşerek vücuda zarar verebilir.

Değerli okurlarımız bu tedavi yöntemleri her daim tavsiye niteliğinde etkili yöntemlerdir.Ancak ileri safhalarda mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.Bu tedavileri evde ve hastalıktan önce veya hastalığın hafif zamanlarında deneyebilirsiniz.Son olarak kışın bol bol meyve sebze tüketin ve C vitaminini eksik bırakmayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ