Konserve Ton Balığı Üretimi Nasıl Yapılır Sağlık

  • 17 Ocak 2016
  • 326 kez görüntülendi.
Konserve Ton Balığı Üretimi Nasıl Yapılır Sağlık

Günlük hayatta balık temizleme,kokusu veya zaman sıkıntısından dolayı ton balığı bizim için büyük kolaylık sağlamaktadır.Peki bu konserve ton balıkları nasıl üretiliyor sağlık açısından etkileri nelerdir? sizler için derledik…

Ton Balığı üretimi 4 ana işlemden oluşmaktadır:

1:Ham maddeyi hazırlama ve çözündürme salonu: Bu kısımda pişirme işlemleri aleti ve çözündürme havuzları bulunmaktadır.

2:Kazıma Salonu:Bu kısımda balıkların genel temizlik işlemi yapılır.Balıklar pullarından kazılarak iç ve dış temizliği yapılır,kılçıklardan ayrılmaktadır.

3:Dolum ve kapama Salonu: Bu kısımda yağ tankları, el değmeden işlenen dolum makinaları ve sterilizasyon kısmı bulunur.

4:Paketleme ve ambalaj Bölümü: Bu bölümde gıda ambalajı hazırlanır,paketleme esnasında son kullanma tarihi,seri numarası gibi kısımlar ambalaja eklenir.

 

REKLAM
X

GENEL ÜRETİM AŞAMALARI
*Avlama
*Fabrikaya sevk
*Soğuk hava depolarında muhafaza
*Kalibrasyon ( test ve ölçüm)
*Çözündürme havuzunda çözündürme
*Temizleme ve kasalara dolum
*Ön pişirme
*Kazıma
*(Salamura Hazırlama) => <= (Teneke Kutuların Yıkanması)
*Dolum
*Kapama
*Isıl işlem(sterilizasyon)
*Depolama
*Paketleme
*Satış

Ton balığı ham maddesi büyük balıkçı filoları tarafından okyanuslarda avlanan Orkinos Familyası’na ait olan ton balıklarından elde edilir.Skipjack ve Yellowfin olarak iki türü bulunan bu balıkların ayrıca et yapıları da farklıdır.SKJ daha yumuşak,YLF daha serttir.SKJ yumuşak olduğundan bünyesine daha fazla yağ alabilir.
Okyanuslarda avlandıkları anda gemilerde bulunan dondurma sistemlerinde saklanarak dondurulurlar.Yurt dışından dondurulmuş olarak ithal edilen ton balıkları fabrikanın ilgili bölümüne getirilerek üretim aşamasına geçilir.
Fabrikaya getirilen balıklar -20,-25 C ‘ lerdeki soğuk hava depolarında muhafaza edilir.Soğutucu gaz olarak NH3 (Amonyak)  kullanılır.
Üretim yapılacağı günün bir gün öncesinde balıklar muhafazadan çıkartılır.Kalibre edilir.Boyutlarına göre ayrılır.Ayrılan her kalibre çözündürme havuzuna bırakılır.Havuzda bulunan şebeke suyundan balıklara olan ısı transferiyle çözünme sağlanır.Çözündürme suyu sürekli sirküle edilir.Her kalibrenin çözünme süresi farklıdır.Küçük boyutlar daha erken çözünür.

 

Çözünen balıklar havuzdan alınarak işçiler tarafından iç organları ve kafaları temizlenir.Temizlenen ve yıkanan balıklar pişirme kasalarına konur.Pişirme otoklavlarında ön pişirme sağlanır.
Ön pişirme ile balığın hem mikroorganizma yükü azaltılır hem de bir sonraki işlem basamağı olan kazımaya kolaylık sağlanmış olur.

Çiğ balığın kazınması zor olur.Ayrıca çiğ balıkla yapılan dolumlarda teneke kutularda kanlı su birikebilir.Pişirme işleminde dikkat edilecek nokta balığın soğuk noktasına ısının ulaşımı ve homojen bir pişmedir.
Pişirilen balıklara önce bir soğutma işlemi uygulanır.Otoklavdan çıkınca direkt kazıma yapılması mümkün değildir.
Kazımada balıklar işçiler tarafından temizlenir.Kafa, kılçık,pul,deri,kahverengi et uzaklaştırılır.Her partinin kazıması farklı zamanlarda yapılır.
Kazınan filetolar hemen üretimi yapılacaksa dolum makinelerine ,yapılmayacaksa soğuk hava depolarına götürülür.
Üretimi çeşidine göre farklı dolum makineleri kullanılır.Dolumu gerçekleştirilen kutulara salamura ilavesi yapılır.Salamuranın tuzu balığın da tuzu dikkate alınarak belirlenir.Çeşitli soslar da buna göre hazırlanır.

Salamuranın ardından yağ ilavesi olur.Kutular kutu kapama makinelerinde hermetik olarak kapatılır.Kapanan kutular parti halinde sterilizasyon otoklavlarına alınır.121 C’de uygun süre ve basınçta sterilize edilir.Sterilize edilen kutular ambalajlama bölümüne giderek ambalajlanır ve inkübasyon testi sonuçlanana kadar depoda bekletilir.Uygunluğu kesinleşince satışa sunulur.

Sterilizasyon tankında suyun sertliği de önemlidir.Fazla sert su kutuların üzerinde beyaz lekelere yani kireç birikmesine neden olur.Bu sebeple yumuşatma tankı süreki kontrol edilmelidir. Uygun şekilde ambalajlanıp depolanma süresi sonunda satışa sunulur.

 

*Ayrıca balık alırken nelere dikkat etmeliyiz yazımıza Buradan ulaşabilirsiniz.

*Balıkla yoğurt birlikte yemek zararlı mıdır yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Tonbalığında Bolca Bulunan Omega-3 Faydaları Canan Karatay ‘dan Dinleyelim

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ