Krema Nedir? Zararlı mıdır? Evde Krema Nasıl Yapılır?

  • 13 Aralık 2016
  • 1.575 kez görüntülendi.
Krema Nedir? Zararlı mıdır? Evde Krema Nasıl Yapılır?

HAZIR KREMADAKİ TEHLİKE

Gıda üretici firmaları, üretim yaparken doğal katkı maddeleri kullanmak yerine kimyasal ve sentetik maddeler kullanarak bizi adım adım öldürüyor. Her yıl  binin üzerinde yeni kimyasal katkı maddesi gıda sektöründe, raflarda doğal olarak bedenimizde yer alıyor. Neredeyse tüm ambalajlı hazır gıda maddelerinde bulunan tehlikeleri görüp, doğal beslenmeye dönmemiz lüks değil bir ihtiyaçtır.

Şu hususa özellikle dikkat etmemiz gerekiyor ; Gıdaların üzerinde ‘Hiçbir Koruyucu Madde İçermez’ yazısı hiç bir katkı maddesi yoktur anlamına gelmiyor. ‘Hiçbir Koruyucu Madde İçermez ‘ denilen hazır çorbalarda MSG isimli lezzet artırıcı katkı maddeleri bulunuyor.

GELELİM  ASIL  KONUMUZA ;

Evde kendimizin de yapabileceği ürünleri sırf pratik ve zaman tasarrufu olarak görüp hazır tüketime olan rehaveti azaltmak ve en önemlisi doğal beslenmek, ne tükettiğimizi bilmek adına bilinçli olmamız gerekmektedir.

Bakalım Krema diye neler tüketiyoruz.

ÜRÜN : HAZIR KREMA

İÇİNDEKİLER :

  1. Hidrojene Bitkisel Yağ (Palm)
  2. Glikoz Şurubu
  3. Modifiye Nişasta
  4. Emülgatör
  5. Kıvam Artırıcı ( Sodyum Aljinat)
  6. Aroma Vericiler

1- PALM YAĞI

REKLAM
X

Palm yağı diğer adıyla Palmiye yağı, Palmiye meyvesinden elde edilen yarı katı, bitkisel yağdır. Malezya’dan ithal edilen bu yağlar ucuz olması itibariyle bizim ülkemizde satılan margarin ve bitkisel yağların içine karıştırılırlar. Palm yağları bitkisel kökenli olmasına rağmen sağlığımızı ciddi anlamda tehdit etmektedir .Çünkü yüksek miktarlarda doymuş yağ asidi içerirler. Palm yağındaki doymuş asit  oranı %44,3 iken ayçiçeği yağındaki oran sadece % 7 ‘ dir. Yağda doymuş asit oranının yüksekliği akciğer, kalp ve damar hastalıklarına yol açar.

2 – GLİKOZ ŞURUBU

Glikoz (glükoz ya da glukoz)  şurubu, bir diğer adıyla Mısır Şurubu, mısır nişastasından üretilen bir şeker türüdür. Normal bir şekerden çok daha tatlı olduğu ve daha ucuza mal edildiği için ekonomiktir.

Bu ürünün kullanılıp kullanılmadığını anlamak insan için imkansızdır. Tadı anlaşamayacak kadar şekere benzer ve ancak aldığınız gıdanın içindekiler kısmında yazıyorsa içinde olduğunu bilirsiniz.

Glikoz şurubu vücuda alındığı taktirde ön etki olarak vücudunuzun şeker dengesini alt üst eder, hormonal sistemleri nizi bozar ve uzun vadede kansere sebep olur. Glikoz şurubunun kanserli hücreleri beslediği ortaya çıkartılmıştır. Astım ve multipl-skleroz gibi hastalıklara neden olabileceği bunun yanında karaciğeri büyütücü etkisi olduğu saptanmıştır. Bu durum daha çok yağ depolamanıza ve akabinde kilo almanıza neden olmaktadır. Böbreklerde taş oluşumuna ve patolojik değişiklikler ortaya çıkmasına neden olduğu belirlenmiştir. Alzheimer hastalığı riskini artırdığı ve vücutta hormonal dengesizlikler yaparak, östrojen, testosteron vb. hormonların salgılanmasını artırabileceği öngörülmüştür. Bakır eksikliği başta olmak üzere vücudun mineral dengesini bozabilmektedir.

3 – MODİFİYE NİŞASTA

Modifiye nişasta bir nişasta türevidir ve nişastanın fiziksel, enzimatik veya kimyasal işlemden geçirilerek bazı özelliklerinin değiştirilmesi yoluyla elde edilir. Nişastanın modifiye edilme nedeni farklı uygulamalara yönelik olarak özellik ve performansının geliştirilmesidir. Nişasta modifiye edilerek yüksek ısıya, aside, soğutmaya, zamana veya dondurmaya dayanıklı hale getirilir.

Gıda alanında kıvam arttırıcı, stabilizör veya emülgatör olarak kullanılan modifiye nişasta, gıda alanı dışında ise dağıtıcı olarak tıbbi ilaçlarda, bağlayıcı olarak kaplanmış kağıtlarda ve daha farklı uygulamalarda kullanım olanağı bulur. Bugün tüketilen instant ve tüketime hazır gıdaların birçoğu donma, çözünme ve ısınma sırasında yapısal özelliklerin korunmasının sağlanması amacıyla modifiye nişasta kullanılarak üretilir.

4 – EMÜLGATÖR

Yağı suya ilave edin, göreceksiniz ki bu iki sıvı hiçbir zaman karışmayacaktır, ta ki emülgatör eklenene kadar . Emülgatörler uçlarından birisi yağı seven (hidrophobic) diğeri suyu seven (hidrophilic) moleküllerdir. Yağın ve suyun iyi bir şekilde birbirine karışmasını (dispersion) sağlayarak kararlı, homojen ve topaksız bir emülsiyon meydana getirir ler. Kıvam artırıcı, mamulde akıcılık ve şekil vermekte kullanılır. İçerisinde emülgatör bulunan ürünlerin raf ömrü uzar ve bozulma, küflenme gibi sorunlar oluşmaz.

Emülgatürün en çok yer aldığı ürünler, hazır çorbalar, süt ürünleri, ekmek ve pastalar, nişastalı gıdalar, krema yağları, salata sosları ve mayonezlerdir.

YAZARIN ÖNERİSİ

Sayın okurlarım, belirtmiş olduğum bu gıda katkı maddeleri sadece marketlerde bulunan hazır kremalar içinde bulunan katkılardır. Bizler yıllardır bilinçsiz olarak yediğimiz hazır, genetiği değiştirilmiş gıdalar ile beslenerek bedenimize çok büyük hasarlar verdik. Ama unutmayalım ki bu beden bizlere emanet ve Allah’ın bizlere verdiği bu emanete en güzel şekilde bakmamız gerekiyor. O yüzden mümkün olduğu kadar sağlıklı ve doğal beslenmeye dikkat etmeli, marketlerden aldığımız hazır ürünlerin içeriklerini, son kullanma tarihlerini ve helal damgalı olanlarını kullanmaya özen göstermeliyiz. Özellikle evde yapabileceğimiz ürünleri marketten almamaya özen göstermeliyiz.

EV YAPIMI KREMA TARİFİ

MALZEMELER :

  • 2 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

HAZIRLANIŞI:

Çelik bir tencerede soğuk süt, un, mısır nişastası, şeker iyice karıştırılır. Orta ateşte tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir. İyice yoğunlaşıp kaynamaya başlayınca ocağın altı kapatılır. İçerisine 1 yemek kaşığı tereyağı ilave edilir. Yaklaşık 5 dakika mikserle karıştırıldıktan sonra kullanım için hazır hale gelir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. Ahmet has dedi ki:

    Merhaba. İyiki size ulaştım Harikasınız. Genel kültürümüzün bir eksiğini gideriyorsunuz. Daha fazla insanımız istifade etmeli. Sağolun varolun. ..

  2. Zafer dedi ki:

    Hazir krema yerine tarifinizi yaptım ve makarna çöp oldu seker yüzünden bu tarif makarna için geçerli değildir

  3. OZNUR dedi ki:

    Gıda konusunda bilinçlendirme ile ilgili bir sayfa hazırlamanız güzel bir şey de keşke bu yazıyı yazmadan önce fotoğragını koydunuğunuz krema paketlerininden birinin içine baksaydınız. Bu paketlerin içinde saydığınız maddelerin olması imkansız. saydığınız içerikler krem şantinin içeriği, kremanın değil. Krema bir çeşit süt yağıdır, çorba, et, tavuk yemeklerinde ve pastalarda kullanılan bir ürün. Krem şanti ise sizinde belirtiiğiniz gibi içersinde glikoz şurubu veya şeker olan bir ürün bu nedenle sadece tatlılarda kullanılan bir üründür. Ev yapımı olarak verdiğiniz tarif de krema tarifi değil tatlılarda kullanmak için yapılan krem şantiye alternatif bir tarif.

    1. AnimeciShirin dedi ki:

      Helall beee bro aradığım yorum!!

  4. Şeyma dedi ki:

    Un nişasta şeker bunların da fazlasıyla vücudumuza zararı var yani evde kendin yapınca da zararlı :/

  5. Şerife kılıç dedi ki:

    Faydalı bilgileriniz icin tesekkürker ama verdiginiz krema tarifini corbalarda falan kullanamayız cünkü sekerli bu verdiginiz tarif bizim pastalara yaptıgımız krema tarifi

  6. Ayse dedi ki:

    Tesekkurler tarif icin.. hazir krema bana dokunuyor.. artik kendim hazirlayabilirim

  7. Renan Hoşgör dedi ki:

    Krema ürününe takılmıştım. Aydınlatıcı bilgileriniz çok faydalı oldu. Artık Organik süt, Organik un, Organik Mısır nişastası, Organik tereyağı ve Organik bal kullanarak Organik krema yapabiliyorum.

    1. Mehmet ARIK dedi ki:

      Merhaba. Tarifinizi paylaşırsanız yazıya ekleyebiliriz.

BİR YORUM YAZ