Lahana Turşusunun Faydaları Nelerdir?

  • 19 Aralık 2017
  • 184 kez görüntülendi.
Lahana Turşusunun Faydaları Nelerdir?

Lahana turşusu yaz kış fark mevsim fark etmeden tüketilen ve sevilen bir besindir.Lahana turşusu laktik asidin kullanılmasıyla elde edilen bir lahana bazlı fermente besindir.Bu besinin tüketilmesi besin değeri bakımından yüksek olduğundan bireyin zinde ve sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.

Lahana içeriğinde B,C,A ve K vitaminlerini barındırır ve bunun yanında yüksek miktarda lif içermektedir. Fermente (mayalama) gıda ülkemizde hatta dünyada lahana turşusunun fermente edilmesiyle başladı.Lahana turşusunun lezzetli olması çok tüketilmesi yanında sağlık ve güzellik açısından da pek çok önemi vardır.

Lahana Turşusunun Faydaları:

-Kanseri Önlemektedir;Lahana turşusunun içeriğinde bulunan izotiosiyanatlar denilen bileşik Kanserli hücrelerin çoğalarak yayılmasını önler .Kolon,meme kanseri,prostat ve akciğer kanseri gibi  hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.Bunun yanında lahana turşusu içeriğinde bulundurduğu antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak vücuda vereceği zararlı etkilere karşı koruma sağlar.Lahananın vücuda sağlayacağı yararı görebilmek için her hafta 3-4 kez tüketilmesi gerekmektedir.

-Kalp Rahatsızlıklarına Yakalanma Riskini Azaltmaktadır;Ayrıca lahana yukarıda saymış olduğumuz vitaminler dışında içeriğinde potasyum,magnezyum ve flavonoidler içermektedir.Bu üç içerik ayrılmazdır ve kalp sağlığı için çok önemlidir,kalp rahatsızlıklarını azaltır.Yine içeriğinde bulundurduğu lifler sayesinde ana damarlar ve kan damarlarındaki tehlike arz edecek kolesterolü  yok eder.

-Anne Ve Bebeğin Sağlığı için Önemlidir;Anne karnında bebeğin gelişimi için önemli olan folat içeren lahana turşunun hamilelikte tüketilmesi bu yüzden önemlidir.Ayrıca lahana demir alımını ve bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimini sağlayan C vitamini içerdiğinden gebe kadınların vazgeçilmez bir besindir.

-Sindirim Sistemine Yardımcı Olur;İrritabl sendromu gibi bozukluklardan korunmak için sağlıklı bir sindirim sistemi şarttır.Laktik asit ve probiyotik bakteriler sindirim sistemini dengelemeye yardımcı olur ve  bu lahana turşununda bolca bulunmaktadır.Bu besin boşaltım sistemininde de düzene girmesini sağlar ve bu şekilde mide ülseri,kolon kanseri gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.

-Beyin Fonksiyonlarını Korur;Lahana turşusunun içeriğinde bulundurduğu B6 vitamin bileşikleri beyin ve sinir hücrelerinin sağlıklı ve düzgün biçimde çalışmasına yardımcı olur RBC oluşumunu da destekler.

REKLAM
X

-Kan Şekeri Düzeyini Dengeler ve Korur;Lahana turşusunun içeriğinde bulunan magnezyum ve liflerin birleşimi  özellikle şeker hastaları için önemlidir. Vücudumuzdaki kan şekeri seviyesini dengede tutar.

-Kemik Erimelerini Azaltır; Bu besinde bol miktarda mevcut olan mineraller kemiklerin güçlü olmasına ve osteoporoz gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.Lahana turşusunun kemik sağlığı için etkileri içeriğindeki K vitamini ve magnezyum sayesinde gerçekleşmektedir.

-Enerji Sağlar;İçeriğinde bol miktarda demir içermektedir.Buda vücudun metabolizmasını ve kan dolaşımını sağlayarak enerji verir.Aynı zamanda demir anemi gibi kan hastalıklarını karşı da koruma sağlamaktadır.

-Bağışıklık Sistemini Güçlendirir;Birçok  sağlık sorunlarının yaşanmasında içeriğinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde engel olur.Bir tabak lahana turşusunda vücudun günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 35’i karşılanabilir.Bunun yanında bağırsak florasının korunmasına da yardımcı olmaktadır.

-Güçlü bir antioksidan içeren lahana turşusu özellikle karaciğerler için çok önemli bir besin kaynağıdır.

-Zayıflamak isteyenler için gözde bir besin kaynağıdır.

-Cilde iyi gelmektedir,hücrelerin yenilenmesine yarımcı olur.

Kemik ve dişlerin sağlıklı olmasına yardımcı olur.

-Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olmaktadır.

-Güçlü antioksidan özelliğine sahiptir.

-C vitamini deposudur.

-Göz sağlığını güçlendirmektedir.

-Yüzde aknelerin oluşmasına engel olmaktadır.

Lahana turşusunu evinizde kendiniz yapın başka yazımızda tarifini yazıp ekleyeceğiz.Özellikle kış aylarında bol bol tüketmenizi öneriyoruz.

Sağlıkla kalın..

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ