Laktik Asit Bakterileri Nedir? Ne İşe Yarar?

  • 19 Kasım 2017
  • 116 kez görüntülendi.
Laktik Asit Bakterileri Nedir? Ne İşe Yarar?

Laktik asit bakterileri;gıdalarda koruyucu etkisi olan veya yeni bir gıda oluşumu için gerekli olan bakteriler demektir.En kısa haliyle sütten yoğurt yapımını sağlayan laktik asit bakterileridir.Aklımızda her zaman su soru geçmiştir.Yoğurt yaparken sütü yoğurt ile mayalıyorsak ilk yoğurt nasıl yapıldı? işte burada laktik asit bakterileri devreye girmektedir.Sütü yoğurt yapan aslında yoğurtta bulunan laktik asit bakterileridir.Bu yüzden yoğurt yaparken maya olarak yoğurt yerine laktik asit bakterisi içeren maya kullanılabilir.Endüstriyel anlamda yoğurdun tam olarak kıvam ve tat kazanması için yoğurt ilavesi ile birlikte bir miktar laktik asit bakterileri katılmaktadır.

Laktik Asit Bakterileri Hangi Gıdalarda Bulunur?

Genel olarak laktik asitten üretilen gıdalara fermente gıda denmektedir.Bu sebeple yoğurt,turşu, peynir,sucuk,sirke,kefir,tereyağı,boza,bira gibi ürünlerin oluşmasında laktik asit bakterileri görev almaktadır.Bu bakterilerin gıdayı uygun olarak değiştirmesi için belli süre gereklidir.Yoğurt gibi ürünler kısa sürede oluşsa da fermente sucuk içim ortalama 2 – 3 aylık bir süre geçmesi gerekmektedir.Fermente sucukların ısıl işlem görmüş sucuğa göre pahalı olmasının sebebi budur.

Laktik Asit Bakterileri Gıdalara Nasıl Etki Eder?

Laktik asit bakterileri başlığa altında bir çok farklı mikroorganizma yer almaktadır.Carnobacterium, Lactobacillus, Lactococcus, Lactosphaera, Leuconostoc, Pediococcus, Streptococcus isimli bakteriler bulunur.Bu sebeple her gıdanın mikro organizması farklıdır.Örnek olarak turşu yapan laktik asit bakterisi süte katılırsa bu sütten yoğurt olmaz.Dna sistemindeki bu değişiklik gıdaların farklı özellikler kazanmasında rol almaktadır.

Laktik Asit Bakterilerinin Gıdalar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Sadece görünür olarak tat,lezzet,koku gibi özellikleri itibariyle kalmayıp gıdalar üzerinde çok ciddi olumlu etkileri vardır.Şimdi maddeler halinde listeleyelim.

  • Asidik yapısı sayesinde gıdanın pH ını düşürerek asitliği arttırır ve gıdanın raf ömrünü uzatır.Yoğurtlardaki ekşi tat ve daha uzun süre muhafaza olmasının ana sebebidir.
  • Yine gıdaların daha yüksek sıcaklıklarda bozulmadan kalmasını sağlar.Örnek olarak süt oda sıcaklığında bir kaç saate bozulur ancak yoğurt 1-2 gün gibi süre durabilir ve bu esnada yine de tüketim açısından sorun teşkil etmez sadece tadı ekşir.
  • Asidik yapısı sayesinde ortaya çıkan koruyucu etkisi ile gıdaya ek olarak katılacak olan koruyucu katkı maddelerinin kullanılmasına gerek kalmaz.Sadece fermente sucukta kılıf içinde saklandığı ve oksijensiz ortamda clostridium adlı bakterinin ( Ölümcül bakteri) çoğalmaması için nitrit- nitrat kullanılır.
  • Diğer zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.
  • Bir çok farklı ürünün oluşmasını sağlar. Starter kültür olarak adlandırılan laktik asit bakterileri bir çok farklı peynir çeşidi,yoğurt,turşu,bira,sirke.. gibi bir çok ürünün oluşmasını sağlar
REKLAM
X

Bu sebeplerden dolayı laktik asit bakterileri faydalı bakteriler arasında yer almaktadır.Son olarak laktik asit ile karıştırılmamalıdır.Laktik asit; laktik asit bakterilerinin ürettiği asittir.Bu 2 kavramı karıştırmamak gerekir.İnsan sağlığı açısından bir çok faydalı etkisi vardır.Bunu başka bir yazımızda ayrıntıları ile yazacağız.

Mutlu ve Sağlıklı günlere.. Gıda Müh. Emir Kaboğlu

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ