Mikrodalga Fırınlar Nedir ? Zararlı mıdır ?

  • 03 Mart 2016
  • 238 kez görüntülendi.
Mikrodalga Fırınlar Nedir ? Zararlı mıdır ?

Yaşamımızın bir çok yerine girmiş olan mikrodalgalar çok kısa radyo dalgalarıdır cep telefonundan televizyona, radyodan uzay haberleşmesine kadar bir çok alanda kullanılmaktadır. Bunun yanında Tüketici tarafından mikrodalgaların en çok bilinen kulanım alanlarından biri de  “mikrodalga fırınlardır.

Pratik kullanım araçlarından biri olan mikrodalga fırınlar radyo dalgalarını kullanarak yiyeceklerin hızlı ve pratik şekilde ısınmasını sağlar.

377px-elektromanyetik_tayf_tr

1946 yılında radarla ilgili bir projede görevli olan Dr. Spencer ın magnetron denilen vakum tüpü üzerinde çalışırken cebindeki çikolataların eridiğini fark etmesi ve sonrasında mısır taneleri,yumurta gibi gıdalarla bir takım deneyler yapması sonucunda bir nevi tesadüf sonucu mikrodalga fırınlar keşfedilmiştir.

ilk mikrodalga fırınının 1,8 metre boyunda ve 340 kg ağırlığında olarak tasarlandığı bilinmektedir.

 

Mikrodalga ile pişirme geleneksel pişirme yöntemlerinden daha hızlıdır.Pişirme sürecinde yalnızca besin pişer fırın ve ortam ısınmaz.Mikrodalga enerjisi besin içinde ısıya dönüştüğü için besin içinde bir radyasyon oluşmaz. Ancak kullanırken, mikrodalgaların fırının dışına sızmamasına çok dikkat edilmelidir çünkü bu dalgalar insan vücuduna son derece zararlıdır.

REKLAM
X

Mikrodalga fırınlar pişirme bölümü, kontrol paneli, dalga kılavuzu, döner tabla, dönüştürücü, kondansatör ve magnetron bölümlerinden  oluşurlar.

 

Yiyeceklerin her bir yanına aynı derecede dalga gönderilerek ısınmasını sağlayan mikrodalgalar yan duvardaki metal malzemeden yansır. Bu sayede  yalnızca yemek ısınır,fırının içi bu dalgalardan etkilenmediği için ısınmaz.

MİKRODALGALAR YİYECEĞİ NASIL PİŞİRİR?

 

Mikrodalgaların enerjileri yiyeceklerin molekülleri tarafından emilir.Kinetik enerjisi artan yiyeceğin sıcaklığı artar ve böylece pişmesi sağlanır. Mikrodalgalar doğrudan doğruya yiyecek tarafından soğurulup yiyecek kabını etkilemez. Mikrodalgalar; Besinler tarafından absorbe edilirken cam, kağıt, plastik ve benzeri maddelerden geçerler, metalden ise yansırlar.

Dönen tabla sayesinde dalgalar yiyeceğin her alanına ulaşır. Yüksek hızda titreşen dalgalar su moleküllerinin birbirine sürtünmesine sebep olarak  açığa çıkan ısı enerjisiyle  yiyeceğin pişmesini sağlar. İçindeki su oranı yüksek olan yiyecekler daha hızlı pişerler. Normal bir fırında, ısıyı soğuran, yemeğin içinde bulunan yada sonradan ilave edilen su ve yağ iken Mikrodalga fırında ise mikrodalgalar yemek moleküllerini doğrudan etkileyip ısıyı yemeğin kendisinde oluşurlar. Bu sayede meydana gelen moleküller arası çarpışmalarla yemeklerin hızlı şekilde pişirmesi mümkün hale gelir.

 

Peki Mikrodalga Fırınlar Zaralı Mıdır Zararsız MI ?

 

Tüm bu özelliklere sahip mikrodalga fırınlar, sağlığa zararlı ve kanserojen olabileceği konusunda hala birçok tartışmaya yol açmaktadır. Bazı insanlar mikrodalga fırınları çok sevip zararsız bulmakta ,diğer yandan ise karşıt görüşe sahip mikrodalga fırınları sağlığa zararlı bulan bir kitle bulunmaktadır. Bu konuyu bilimsel olarak araştırdığımızda temelde iki farklı görüş karşımıza çıkmaktadır.

İlki Mikrodalga fırınların kansere yol açarak sağlığa zararlı olduğu ve, yiyeceklerdeki besin değerlerini oldukça azaltarak vücudumuza aldığımız vitamin ve proteinlerin değeri bozuk ve değişmiş olduğu görüşüdür.ikinci görüş ise tüketicilerin bu cihazları bilinçli bir şekilde kullandığı ve direk mikrodalga ışınlarına maruz kalmadığı sürece  zarar görmeyecekleri,mikrodalga fırınlardan yayılan radyasyonun insanı etkilemeyecek kadar az olup sağlık  açısından güvenli olduğu görüşüdür.

Öncelikle mikrodalga fırınların içerisindeki dalgalar, besinlere ısı yada zararlı radyasyonlar göndermeyip içlerindeki suyu harekete geçirecek titreşimler gönderirler ve bu yüksek frekanslı dalgalar çok hızlı bir şekilde besinin içine etki edebilmektedir.Mikrodalga fırında ısınma dolayısıyla bozulan her besin maddesi ,aynı zamanda ocaklarda ve fırınlarda da bozulmaktadır. Örnek verecek olursak tüm besin içindeki proteinler nasıl ısıtırsa ısıtılsın sıcaklık artışıyla bozunup denatüre olacaktır.

Bunun yanı sıra  bitkiler ve yeşillikleri mikrodalga fırında ısıttığımızda sorun oluşabilmektedir. Çünkü mikrodalga fırın besin içerisindeki suyu titreştirip ısıttıkça, suyla birlikte bu besin maddeleri de yiyeceğin dışına çıkarak yitirilebilir.

 

Mikrodalga fırınının yapısında herhangi bir  bozukluk olmadığı ve kullanım sırasında kapakların tamamen kapalı olması durumunda dışarı radyasyon sızıntısı olmayıp tehlike oluşmamaktadır yine de mikrodalga fırın çalışırken tam karşısında durulmamalıdır.

Mikrodalgalara doğrudan maruz kalmak insan sağlığı için zararlıdır ancak mikrodalgaların beslenme sağlığı açısından zararları ancak  normal fırınlar kadardır.

Bir diğer önemli nokta ise metallerin ve  plastiklerin mikrodalga fırın içerisine koyulmaması gerektiğidir .Plastikler yapıları gereği mikrodalgaları hapsederler ve kanserojen kimyasalların oluşmasına neden olur.

Günlük hayatta elimizden düşürmediğimiz telefonlarımız ve bilgisayar ekranlarını düşündüğümüzde mikrodalga fırınlar masum kalmakla beraber eğer doğru ve tedbirli kullanılmazlarsa oldukça ciddi zararlara neden olabilecekleri asla unutulmamalıdır.

 

Güvenli kullanım için mikrodalga fırınları kullanırken dikkat edilmesi ve uyulması gereken kuralları sıralayacak olursak;

 

-Fırın çalıştırılmadan önce mutlaka kapağının tam kapalı olduğu kontrol edilmelidir.

-Mikrodalga fırına Kağıt tabaklar, porselen kupalar, peçeteler koyulabilir. Ancak Metal eşyalar mikrodalga tarafından yansıtıldığı için folyo ile kaplı yiyecekler  folyo içeren kâğıt (süt kutusu), plastik içeren ürün, gazete kağıdı koyulmamalıdır.

-Çalışan bir mikrodalga fırından en az bir kol mesafesi kadar uzakta durulmalı ve kontrol amaçlı bile olsa yüzümüz fırının içerisine çok yaklaştırılmamalı.

– Fırın boşken çalıştırılmamalı.

-Mikrodalga fırınlar tezgah üstü için ideal aletler olup  Ocak, fırın gibi sıcak mutfak gereçlerinden uzak tutulmalıdır, ıslak alanlarla asla temas ettirilmemelidir.

-Mikrodalga fırınlarda kullanmak için  derin kaplar yerine derin olmayan sığ kaplar tercih edilmeli.

-Yemeklerin tamamen ve eşit olarak ısıtılmasını sağlamak için yiyecekler mümkün mertebe küçük parçalar halinde konmalıdır.

-Patates ve domates gibi kalın kabuklu yiyecekleri pişirirken içte oluşan buharın çıkması için kabuğa ufak çizikler atılabilir.

– Fırının içinin temizliği sık sık yapılmalı.

-Mikrodalga fırında patlama tehlikesinden dolayı kabuklu yumurta pişirilmemeli.

-Paketlerin ağız kısmındaki metal telleri çıkarılmalıdır.

-Yağda kızartılarak pişirilen besinler mikrodalga fırında ısıtılmamalıdır.

-Fırınlarda herhangi bir bozulma durumu olduğunda Fırınlar yetkili teknik elemanlar tarafından tamir edilmeli, tamir sırasında fırının elektrik bağlantısı kesilmelidir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ