Milli İksirimiz Hardaliye Nedir? Faydaları Nelerdir?

  • 05 Eylül 2016
  • 218 kez görüntülendi.
Milli İksirimiz Hardaliye Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

Değerli okurlar merhaba. Uzun bir aradan sonra tekrar sizinleyim. Bugün sizlere yüzyıllardır coğrafyamızda üretilen, son altı yıldır seri üretimine başlanılan ve ileride hak ettiği popülerliğe sahip olacak Hardaliye içeceğinden bahsedeceğim.
Hardaliye, içeriği bakımından ana madde olarak üzüm,hardal tohumu ve vişne yaprağı ile üretilmektedir. (Yavaş ve Gürbüz , 2016) Yapımında Kalecikkarası,Papazkarası ve Adakarası üzüm çeşitleri kullanılmaktadır. Üretim şeması ise yandaki şemada gösterilmektedir.

Ülkemiz için milli içecek niteliği taşıyan bu iksir Kırklarereli yöresine aittir ve 500 yıldan uzun süredir bu yörede ev yapımı olarak üretildiği bilinmektedir. Evliya Çelebi Seyehatnamesi’nde Hardaliye’den bahsedilmektedir. (17.yy)  19.yy da ise İstanbul’da Kırk Kilise Hardaliyesi ismiyle satışının yapıldığı tespit edilmiştir. (Karaçam,2016) Hatta 1930 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklarereli’yi ziyareti esnasında halk tarafından bu içeceğin ikram edildiği,beğenmesi üzerine halka milli bir üretim haline getirmesini söylemiştir. Lakin 2010 yılında kadar seri üretim adına hiçbir faaliyette bulunulmamış, 2010 yılında Kırklarereli’nde ilk Hardaliye fabrikası kurulmuştur.

Hardaliyenin ‘Milli iksir’ olduğu gerçeği ise TÜBİTAK’ın 2012 yılında yayımladığı raporda ortaya çıkmıştır. Dedelerimizin yüzyıllardır üretmekten vazgeçemediği bu içeceğin birçok faydası var. İşte ön plana çıkanlar:
-Kuvvet verici, tansiyon dengeleyici, dolaşım ve bağışıklık sistemlerini düzenleyici, akciğer, kroner kalp hastalıkları, Alzheimer, osteoporoz ve kolestrole karşı koruyucu, damar sertleşmesini ve pıhtı oluşumunu engelleyici etkileri vardır.

-Antioksidan, antiaging, anti bakteriyel ve antitumor özelliklere sahiptir.

-Fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, çinko, folat C, B1, B2, B3, B5, ve B6 vitaminleri bakımından zengindir.

-Deri yapısını güçlendirici, cildi güzelleştirici etkisi vardır.

REKLAM
X

-Toplam antioksidan kapasitesinin; portakal, üzüm suyu, nar suyu, yeşil çay ve kırmızı şarap gibi içeceklerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

-Kandaki düzeyi normalin üzerine çıktığında sağlık için risk oluşturan dien konjugat, malondialdehit ve homosistein parametrelerinde hardaliye tüketimi ile düşüş gözlenmiştir.

-Sağlıklı bireylerde oksidatif strese karşı vücudun savunma mekanızmasının güçlenmesini, sağlıklı beslenmeyi destekleyebileceği sonucuna varılmıştır. (TÜBİTAK, 2012)

NOT: Asit oranı yüksek olduğundan mide rahatsızlığı,ülseri bulunanlar içmeden önce doktoruna danışmalıdır.

İnanıyorum ki Hardaliye şalgam suyu gibi bölgesel olmaktan çıkıp tüm coğrafyaya yayılan milli bir içecek olacaktır. Damağınızda hoş tat bırakacak, faydası bol  bu içecek hakkında umarım bilgi sahibi olmuş ve yazıyı sıkılmadan okumuşsunuzdur. Sorularınız için mail adresimden ulaşabilirsiniz. Teşekkürler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Alaittin koşar dedi ki:

    Hardaliye satın almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Şuanda satış yapmıyoruz maalesef ve tavsiye edebileceğimiz bir marka yok ilerleyen zamanlarda sizlere yardımcı olacağız.

BİR YORUM YAZ